България военно немощна? Силно преувеличено!

По разходи за отбрана страната е на 13-о място в НАТО
15 апр 2019 08:40, Елка Василева
90
България военно немощна? Силно преувеличено!
Снимка: архив, Булфото

Твърденията за военната немощ на България се оказаха силно преувеличени. Това показват международните изследвания и сравнения. По разходи за отбрана на глава от населението например България, която обикновено се влачи на опашката в разни класации, се намира в средата между всички държави - членки на НАТО.

А по комплексна оценка, включваща 55 критерия, страната ни е 15-а военна сила в ЕС и 60-а на планетата, пише „Сега“.

Военният министър Красимир Каракачанов и другите привърженици на превъоръжаването на България често напомнят, че всички членки на НАТО са длъжни да дават за отбрана поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП), а нашата страна системно не изпълнява дълга си. Но истината е, че от близо 30 държави от Северноатлантическия пакт само пет спазват изискването, а 21 са недисциплинирани като нас. Това показва базата данни на SIPRI  - Стокхолмския институт за изследване на мира, който събира информация за военните разходи по света от 1947 г. насам.

Парите, които България дава за отбрана, са равни на 1.55% от БВП, а това се оказва повече на фона на харчовете на държави като Германия, Испания, Белгия, Канада и др.

Единствените, които минават заветните два процента, са САЩ, Гърция, Франция, Турция и Естония, сочи статистиката на шведския институт за 2017 г.  В същото време Унгария, Чехия, Словения, Белгия и Люксембург отделят само 0.5-1% от БВП за военни цели, което означава, че ще им е особено трудно да покрият натовския критерий в следващите години.

Сигурно мнозина ще се изненадат, но по отбранителна мощ България е 15-а в ЕС и 60-а в света. Това сочи проучването на независимия уебсайт „Световна военна сила“ за 2018 г. И то отрежда нелоша позиция на страната ни сред съюзниците в НАТО - 17-а. 

В челната петорка влизат САЩ, Русия, Китай, Индия и Франция. Прави впечатление, че съседната ни Турция е девета световна сила. Гърция заема 29-а позиция, а Румъния е 40-а. Сърбия и Македония са доста по-назад - съответно на 78-о и 118-о място.

Класирането, което обхваща 136 държави, се прави на базата на 55 критерия. Оценката включва не просто въоръжение и численост на армията, но и различни геополитически фактори, природни ресурси, индустрия, работна сила. Ключов фактор е финансовата стабилност, затова проучването отчита какъв е външният дълг на страната и дори каква е покупателната способност на населението. За отбелязване е, че по комплексна оценка България изпреварва държави като Португалия, Австрия и Словакия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Сега като докараме още 8 фъ-16 директно сме на 3-4 място
33
0
 
5
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Тая шия не ще да е от туршия!Овенен без гуша да сте виждали!Лапат - яко .......
32
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християнството докара България до просешка тояга. Насила наложено, избило хиляди хора от аристокрацията, почернило населението. Заради него българското население е деморализирано и демотивирано, управлението при следващите владетели е лошо и България пада под Византийско робство не след дълго. И дори и до днес, е пълно с хора, които християнското им възпитание ги е научило само да мразят, нямат нищо съзидателно в характера си, а само говорят за клaнета, прогонвания, правят гнyсна пропаганда.
31
1
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Да сравняваш военната мощ по % от БВП си е доста ***.ПримерБг с 60млрд евро БВП и 2% за отбпана са си 1,2млрдЧехия с 300млрд БВП.и 0;5% за отбрана са 1,5млрдЕ кой отделя повече
30
3
 
2
 
! Отговори
Ген Аякс Пападопулос преди 5 години
Гърция ще ви пази небето, както правим на ФИРОМ и Черна Гура, но за сметка на това ще се пишете гърци, и ще станете част от Гърция. И почвайте да говорите на Великия и Древен Гръцки Език .
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истинаЧервенушко, трябва да се прекръстиш на "лъжа".160 танка, 378 бронирани машини и 192 артилерийски установки.4 фрегати, 2 корвети, 1 ракетен кораб, 9 миночистачи, подводница нямаПрез първата война в Ирак 1991 г. гледа кадри какво правят допотопните Интрудъри с Т-55 и си мислех "ми то у нас е пълно с такива консерви". Съвременното въоръжение е скъпо. Естествено че бройките ще са по-малко. Но иначе си прав, да намалим пенсиите и да купим изтребители. Аз съм "ЗА"
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-хаТи пък какъв капацитет си по всички въпроси?
27
1
 
13
 
! Отговори
Д-р Исня преди 5 години
То по разходи за инфраструктура сигурно сме на първо място в света, но инфраструктура няма. Строим външни киньефи изцяло от алуминиева дограма по европроект за половин милион. Ама като го погледнеш - все си е външен кенджефалник и то за хиляда лева!
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България военно немощна?! Това е силно преувеличено. Тя е военно мъртва.
25
2
 
14
 
! Отговори
ниманд преди 5 години
армия имахме до 1989, сега вече няма нищо , даже и ток не можем си направи !!!!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изследване? Пълни простотии! За ОТБРАНА се ползват и офанзивни и дефанзивни средства. Ако имаш мераци да окупираш територии, да подчиняваш народи и т.н. тогава е друго и не се нарича "за отбрана".В тази връзка армиите на големите държави имат средства, България няма. Пък и от 118 държави в света, където 18 от тях са държави джуджета, излиза, че България е след половината, понеже е на 60-то място от 100. И има предимно дефанзивни средства. И самите българи се държат лошо с други българи...
23
2
 
17
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
България е не само военно-немощна но и ***-събута . Няма армия а волнонаемници готови да побягнат ако паричките които получават спрат или намалеят. Няма поделения . Няма вещева база - всичко беше ограбено и разпродадено. Няма продоволствени запаси .... Няма оръжие а боклучави останки от подаянията на Русия....НО ИМА ОГРОМЕН РЕСУРС за крадене и за това нашите властимащи толкова се напъват . Комисионни от военни сделки.... "засекретени" разходи ..... нови заеми за въоръжаване . ЗЛАТНА МИНА .
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военните харчове са възможно най-неточният индикатор за способностите на една войска. Подобни класации се правят от аматьори по аматьорски методологии, нямащи нищо общо с действителността. България във военно отношение е на нивото на повечето държави от Африка. И се отличава като единствената членка на НАТО, която няма на въоръжение безпилотни самолети (които дори ИД и ал-Кайда имат). Сами си правете изводите.
21
3
 
4
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До АнонименМоже би проблемът на украинската армия е,че най-добрите войници и офицери са руснаци....Освен това мотивацията е много зле.
20
4
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тая статистика не струва!България е тотално разкапана във военно отношение-факт!А Турция щеше да превъзхожда Англия и Франция,ако те нямаха ядрено оръжие!На практика реалната класация би трябвало да изглежда така:1.САЩ2.Русия3.Китай4.Великобритания5.Франция6.Турция7.Израел8.Индия9.Пакистан и прочееАко Турция имаше ядрено оръжие,спокойно можеше да заеме 4-тото място!Индия и Пакистан са ядрени,обаче като организация и боеспособност са много зле.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе да не сме скрили някоя ядрена бойна глава някъде? Или пък да отчели възможността горивото на АЕЦ Козлодуй да се преправя лесно за ядрени бомби?
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В този ред на мисли, фактът че Украйна е на 29-то място в света и е с по-силна армия от нас не им помогна особено много 2015-та при Дебалцево (и преди това на други места).
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България изпреварва държави като .. Австрия..." това звучи нереално, некой яко е объркал сметките и ни е добавил една-две нули без да иска
16
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой ни нападне ще му покажем документите по разходите за отбраната и той ще се върне.
15
1
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Прав сте, но "черните полковници" в Атина идват през 1967 г. на власт чрез военен преврат, който е осъден от цяла Европа, но има подкрепата на САЩ. Тази ми беше логиката, че пред личният интерес на Британия и САЩ, останалите се задоволяват с горчивите плодове!