НС "за" разследване на "тримата големи" в съдебната система

Има препоръка за разследване и от ЕК
Обновена: 17 апр 2019 16:18 | 17 апр 2019 16:15,
21
НС "за" разследване на "тримата големи" в съдебната система
Снимка: Pixabay

Депутатът от "Обединени патриоти" Христиан Митев подкрепи предложението на новия правосъден министър Данаил Кирилов да има възможност за разследване и евентуално предсрочно освобождаване на "тримата големи" в съдебната система - главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Митев посочи, че в тази посока има и препоръка от Европейската комисия.

"Подкрепяме една такава идея, това е и една от препоръките на ЕК. Знаем за това изискване и това е навременно действие на новия правосъден министър. Чакаме да видим конкретните текстове", каза той.

Христиан Митев коментира и думите на председателя на ВКС Лозан Панов, който не е съгласен с начина, по който да бъдат разследвани тримата големи в съдебната система. Според Панов има и в момента ясно регламентирани основания, които са предвидени за предсрочното прекратяване на мандатите.

"Всеки има право на мнение, но аз не го споделям", отсече Митев.

Хамид Хамид от ДПС пък отбеляза, че Панов дори няма смелостта да защити собствения си доклад пред парламента.

"Аз нямам самочувствието да коментирам моралния стожер на обществото. Само ще ви напомня, че той няма смелостта да защити собствения си доклад пред парламента. Това е явно уважение един път към парламента, втори път към закона - да не си подадеш декларацията, когато си морален стожер на обществото, най-малко подхожда на един председател на тази институция в България", каза той.

Хамид Хамид обясни, че от ДПС принципно подкрепят идеята на правосъдния министър, но искат гаранции, че няма да има политически разправии и да не се политизира въпросът. "Съгласни сме с идеята, че не трябва да има несменяеми хора както в политиката, така и в съдебната власт", заключи той.

От ГЕРБ също застанаха зад предложението на правосъдния министър.

"Ще бъде свикан съвет на съдебната реформа, на която ще бъдат обсъдени всички гледни точки. За нас е важно да има публично обсъждане и голям дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт", каза депутатката Ана Александрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изобще е по-лесно да няма престъпници от колкото да има честна триуфиратея
15
0
 
0
 
! Отговори
оле за преданните преди 5 години
Тази дълбоко мотивирана, добре конструираня и перфектно поднесена за ухото на редовите българи от Новият Прависъден, за поред път доказва, че българският дух не само не спи ами е професионално бъден, човешки насочен и готов за непреклонно спазване на бетона на закона. С хора като новия министър, врът непройдьот! Отново пролетта ще грейне в стъклата на прозорците ни, птиците на чисто ще се съешат а вратите на домовете ни ще са отворени до късно в ноща когато без ключ службите ще ни навестят
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е добра идея.
13
0
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Защо не го напишете "тройка на разсъмване" , ами ги прекръстихте на "тримата големи?
12
1
 
3
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Треска ги тресе властимащите не се знае до кога ще имат удобни хранени хора по възловите места в кривосъдието и сега се правят на големи демократи видите ли да разследват тримата някакви си. Цялата далавера е, ако все пак се намери някой който да реши да ги въдвори където им е мястото да могат да му стъжнят живота по законов път.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
съдебната система не работи, тя само обслужва определени кръгове
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-лесно ще е една промяна в КРБ и директно да се предвиди шефът на управляваща партия да си назначава еднолично министри, шеф на НС, народни представители, шефове на магистратури, областни управители, кметове, шефове на всякакви агенции, дирекции и т.н. Абе може да се закрият всички служби и той да си управлява еднолично. Даже по-лесно е.Даже може брачни свидетелства да разписва, че някой може да сбърка и да се бракосъчетае с неподходящ партньор. Бащата на нацията за всичко трябва да мисли.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли линк към препоръката на ЕС?Понеже аз от години не вярвам ни на продажни журналисти, ни на шефовете им политици.Разделянето на властите е гаранция на демократичната държава. Партията си присвои прокуратурата. Направи си части /специализирани/ съд и прокуратура. Сега е ред и на съдилищата да сложи ръка и - пей сърце, слагайте в джоб необезпокоявано ръчички! Какво де жа ву! Тоталитаризмът си е жив и никъде не си е ходил.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе направо да махнем разпоредбата за трите власти и да направим ... ми то си я имахме вече, бе, просто ще препишем от комунистическата конституция - вся власт советом и ръководната роля на партията - тя да си коли, тя да си беси и който не е с нея е против нея.Няма да ни е сефте, я!
7
5
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
думам ти дъще сещай се снахо...Христо Иванов е човекът за съдебна реформа и постоянно за точно този контрол върху прокурори говори но кой ли иска да го чуеЕК ни го набива в канчетата в няколко доклада но отново *** балкански избира да си я кара както до сега без напън за дълбока реформасега този човечец и той си прави устата ама файда няма да има никаквапрекалено силно е лобито на тези които не искат прокурори да се отчитат и сменят преди изтичане на мандата имаз знам за кого ще гласувам
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждаме независима съдебна система, а точно обратното!
5
1
 
17
 
! Отговори
факт преди 5 години
Кога най после ще проумеете че зад грабежа на България по"законен път"стой така наречената съдебна система която се е обградила с привилегии и лукс невиждан никъде.
4
2
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
ЕС е препоръчало ГЕРБ да премахне разделението на властите?
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са тримата големи в съдебната система, защото в статията никъде не се споменава.За Цацаратурата е ясно - той е на ср ан отвсякъде.Но да не би ЕС да иска да се разследват и другите две момченца за мръсни поръчки на Тиквата - клоунът Гешев и другият клоун Пацо Терасата ?
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само голяма корупция се вижда. Професионализъм и честност - нулеви!
1
2
 
19
 
! Отговори
Недосегаемите ГРОБ преди 5 години
E как така - КОЙ ще го разследва ?Та нали ТОЙ сам си го избра !