Недоволството расте: И педиатрите на бунт!

Без адекватни мерки ще останем без медици, обясняват те
Обновена: 18 апр 2019 15:11 | 18 апр 2019 13:37, Петя Славова
5
Недоволството расте: И педиатрите на бунт!
Снимка: Bulgaria ON AIR

1045 гледания   |  Още видео
Лекарите и медицинските работници в единствената педиатрична болница в София се стягат за протести – причината са ниското заплащане, финансови и административни лимити, както и лоши условия на труд.

Медиците настояват за промяна на статута на лечебното заведение. В противен случай те няма да могат да изпълняват пълноценно своите задължения. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обеща статутът на болницата да бъде променен. Работният му план е да има комплекса детска болница до 2 години.

Още по темата

"Ние приветстваме новата болница и статута, който върви с нея, но докато тя стане готова – старата може да я няма. Протестът остава. Трябва да бъдем чути. Искаме промяна на статута на болницата, отпадане на административните лимити и достойно заплащане. Ако статутът бъде променен министерството трябва допълнително да финансира болницата. Оттам ще дойдат парите за по-добри заплати, нова техника, внедряване на нови лекарства за лечение. Ако не се вземат адекватни мерки скоро няма да има нито лекари, нито сестри", подчерта педиатърът и детски ендокринолог д-р Антон Владимиров.

Той поясни, че работят много трудно и с намален сестрински състав. Той поясни, че не трябва болницата да е търговско дружество.

Протестиращите изтъкнаха, че заплащането е доста под средното в страната за медицинските работници. А персоналът трябва да работи на 2 или 3 места, за да може да се издържа. Заплащането на медицинските сестри е като на касиер или общ работник като в супермаркет, тоест неквалифициран труд.

"С лимитите не можем да приемем болните деца. Касата забранява приемането на дете в друго отделение – така имаме специалисти, които една пневмония не могат да излекуват, защото НЗОК забранява. Никой не може да каже кога сградата на болницата ще бъде ремонтирана. Затваряме клиники, защото нямаме кадри", отбеляза протестиращ медик пред  Bulgaria ON AIR.

Постоянно се променят клиничти пътеки и болницата не може да си вземе парите. Също така по думите на протестиращите не може да има лимит на детските болници. "Дете в гърч не може да бъде прието. То трябва да е така "добро" да не боледува точно в този момент, тъй като няма легло. Трябва да изчака"., обясниха абсурдната ситуация лекарите. "Що за нация сме, ако не държим на децата!", коментират още от персонала.

Според негодуващите медици пари има и винаги е имало, но въпросът е как се разпределят.

 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Само при Борисов ли?Ако беше само при него-с мед да ги помажеш другите-но не е така!Спомняш ли си репликата на оная колежка"И сега какво на СМС-и ли ще го караме"?Това беше преди Борисов.Но и при него като и при другите-не си ли политик,партиец,милиционер-живуркаш си бедно и това си е!Живота в България е хубав само за тези дето си имат ведомствени болници-МВР,ВМА,Правителствена.Останалите кучета ни яли!
4
0
 
1
 
! Отговори
педиатър преди 1 месец
И при Борисов,и при Станишев и при всички предишни все едно и също-нищета и мизерия.Винаги МВР и политиците са привилегированите-за тях всичко се купува-патрулки с камери,без камери,заплати им вдигат по няколко пъти в годината.В сравнение с тях ние сме гаврошовци!МВР е приоритет на всички дето са били,са и ще бъдат!Затова всичките ми колеги дето нямаха ангажименти тук(деца,родители) избягаха в чужбина.Въпрос на време е и ние да бягаме където ни видят очите!
3
9
 
0
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 месец
Няма нужда у всяко село да има болница.
2
4
 
2
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 месец
Докато не се формират няколкомесечни листи на чакащите за който и да е специалист, никой няма да има интерес да оправи здравеопазването.
1
1
 
10
 
! Отговори
Педиатри-бедняци преди 1 месец
Простият Борисов, харчи наляво и надясно народни пари, а умните едва връзват двата края.