Шанс за новите пенсионери - ще избират трите най-добри години

ГЕРБ се зарече: Никой няма да бъде ощетен с нито една стотинка!
19 апр 2019 13:10,
23
Шанс за новите пенсионери - ще избират трите най-добри години
Архив: БТА

Новите пенсионери ще могат да избират до 2023 г. дали по старата или по новата формула да им бъде изчисляван индивидуалният коефициент при отпускане на пенсията им. Това решиха окончателно депутатите с промени в Кодекса за социално осигуряване.

Така хората ще имат правото да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г.

Още по темата
До спешните законови промени се стигна, след като от 1 януари 2019 г. влезе в сила нова методика за изчисляване на пенсията, в която не се включва осигурителният доход за период от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход за периода 1997 г.- 1999 г., което беше възможно до края на 2018 г.

Оказа се обаче, че за някои хора новата формула са изчисление може да се окаже по-неблагоприятна и затова премиерът Бойко Борисов разпореди да се направят законодателни промени и да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер.

С поправките хората, които вече са подали заявление за отпускане на пенсия след 1 януари 2019 г., пък ще могат еднократно в рамките на 6 месеца да упражнят правото си на избор по коя от двете формули да се пенсионират.

"Гарантира се правото хората да получат по-благоприятния размер на пенсията. Нито един човек няма да бъде ощетен с нито една стотинка, граждани могат да бъдат спокойни", настоя Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното сиренце в капана от герб.
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези след тях и да избират файда няма да има...просто защото няма от къде да вземат пенсии...по една проста причина "няма да има кой да работи в тази държава"