Борисов във Варшава: Страните ни доказаха, че могат да са "кормилото на ЕС"

България се справя отлично с опазването на еврограницата, допълни той
Обновена: 1 май 2019 14:03 | 1 май 2019 13:25, Анисия Иванова
127
Борисов във Варшава: Страните ни доказаха, че могат да са "кормилото на ЕС"
Снимка: МС

Страните ни доказаха, че могат да бъдат "кормилото на Европейския съюз". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия "Заедно за Европа“ във Варшава по повод 15-годишнината от началото на голямото разширяване на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на МС.

Държавните и правителствени ръководители на страните-членки, приети след 2004 година в Европейския съюз, провеждат среща на високо равнище във Варшава, инициирана от министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки.

Пред участниците в Полша българският премиер подчерта, че страната ни ще продължи да работи прозрачно и отговорно за бъдещето на европейските граждани и за осъществяването на общите политики на ЕС -  икономически растеж, социално сближаване и перспектива за младите хора, сигурност и стабилност, развитие на цифровата икономика.

"Ключовата дума и днес е "сигурност". Без сигурност и стабилност европейските ценности са трудни защитими“, подчерта в изказването си българският той. Борисов заяви, че страната ни изпълнява отлично задачата по опазването на европейската граница и счита за особено важно укрепването на контрола по всички граници на общоевропейско ниво.

Премиерът Борисов участва в срещата "Заедно за Европа"

Премиерът Борисов изтъкна още, че България ще продължава да отстоява категоричната си позиция за солидарно разпределение на тежестта и допълни, че никоя държава-членка не трябва да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията.

"Шенген е едно постижение, което трябва да съхраним. Бъдещето му трябва да бъде символ на обединена и единна Европа“, заяви още пред участниците Борисов. Той подчерта, че пълноправното членство в Шенгенското пространство си остава ключов приоритет за страната ни.

По време на сесията във Варшава министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че Европа няма да бъде завършен проект, ако страните от Западните Балкани не бъдат приобщени към ЕС.

"Всяка от нашите държави даде своя принос. България вложи цялата си енергия, за да постигне напредък в тази област по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС. Удовлетворени сме и от факта, че настоящото Румънско председателство и бъдещото на Хърватия ще продължат осъществяването на този приоритет“, посочи Борисов пред лидерите в Полша.

Българският министър-председател изтъкна и необходимостта от запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика, включително осигуряване на адекватното им финансиране от бюджета на ЕС. Бойко Борисов посочи и нуждата от изграждането на Цифровия пазар и развитието на иновациите и високите технологии. Според него те ще допринесат за по-високата конкурентоспособност на ЕС. Пред участниците в сесията премиерът Борисов подчерта и стратегическото значение на Енергийния съюз, включително ускоряването на работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки.

"България категорично остава на позиция, че консенсусът е задължителен при вземане на решения в областите от взаимен интерес на всички държави-членки от Общността“, завърши речта си българският министър-председател.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОРИСОВ доказал че може да краде по милиард на година от Европа
102
0
 
0
 
! Отговори
Ha преди 4 години
Всеки народ си заслужава управлението
101
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Борисов високи заплати не раздава,сами трябва да се размърдате, само хленчите. Колкото пъти се прибера в България виждам едно и също:на повечето хора не им се работи,цигарка,кафенце,лаф мохабет по мобилния. Е ,така не става
100
0
 
3
 
! Отговори
Д-р ЦвъЦю Сяо Пин преди 4 години
Май ЦвъЦю Сяо Пин боде в очите на нашите велики политици като Бойко, Росен Федосия, Цачева, Каратанчева, Попова и други от наште, та ЦвъЦю май им забива в очите игли от бамбук не само това чрез изявите на тези смели мъже и верни жени, щях да опусна Кметичката на София, ем ги забиват ем ги донабутват тия игли чък до мозеците, повртеждат мислене, умуване и спазване на законите.ЦвъЦю ги кодира с тия игли и те почнаа с кражбите
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
могат да са "кормилото на ЕС".............кел файда кормило със спукани гумите
98
0
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Баце, даже македонците не те бръснат за червива слива вече.....
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КОНСТАНТИНОВ И нито дума за регистрираните 68 000 хиляди ,,бежанци ,,в България,който сега в Германия . Ами в другите страни има още толкова регистрирани в България Сам плачеше ,какво ще ги прави ,ако ги върнат . Кой и как регистрира над 100 000 навлека . ? ПРАВИ СЕ НА УЛАВ !
96
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименгрешката му не е Цвъки!!!..Та тия двамата са като Сиамски близнаци!..Грешката и на единия,и на другия,А НАЙ-ВЕЧЕ НА НАС е забравихме,че.."ТЕНЕКЕТО БАКЪР НЕ СТАВА"!..Родения да СЛУГУВА НЯМА как да стане "фактор" в една държава!Разбира се "силите",които си ИГРАЙКАТ с него, се кефят на палячото си,но...НИЕ СМЕ ОТ ДРУГАТА СТРАНА!!!!!!Т. получи своята награда,но КЪДЕ СМЕ НИЕ-обикновените българи?!?!
95
0
 
12
 
! Отговори
Едно ми кормило преди 4 години
Когато корупцият е кормилото на ЕС, тогава нищо чудно, че съюзът прогнива от корупция, източват се фондовете и вместо интеграция се засилва маргинализацията на новите страни-членки - много по-ниски стандарти на живот и ограничени права спрямо старите страни-членки, Европа на две скорости - немците да са първо качество граждани, а българите - втора ръка.
94
1
 
15
 
! Отговори
М даа преди 4 години
А НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ДОКАЗАХА ЧЕ МОГАТ САМО ДА СА СЛУГИ НА ЗАПАДНИ ИПЕРИАЛИСТИ....
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко не е лош човек,но е неспособен да бъде държавник,няма качества и е твърде страхлив и честолюбив(влияе се от мнението на околните,дори когато не е в полза на България),грешката му беше Цвъ Ухото.
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имало и една къща за гости в Барселона.
91
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !Ами той затова им е удобен,защото угажда на всички чужди държави,а пренебрегва интересите на България и населението!С един *** македонски въпрос не можа да се справи,да си постави успешен договор за българската страна и се издъни,въпреки,че беше от силната страна и албанците са приятелски настроени към България.
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дали в света може да се намери по-голям *** на *** от банкянския миризливец
89
3
 
15
 
! Отговори
хи-хи - хи преди 4 години
Щом и ние сме на кормилото значи ЕС си отива !
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше няколко много важни срещи и договаряния между европейците,включително и за ИИ,а ние не изпратихме никой на тези срещи,не бяхме представени никъде и от никой там,на тези важни обсъждания и договорки,защото нашия му беше по-важно да си плати за една снимка на майната си и други такива изпълнения!Питайте го защо беше в Украйна,преди да отпътува за договорка за газа в Русия,да не говорим,че неслучайно му биха шута и от там!
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЛизача на Европа е БГ. И при бсп, и при герб,и при сдс в началото. Лижат,за да получават апартаменти,къщи за гости,и тлъсти банкови сметки. Сега в цяла Еворпа на изборите партиите,които са за защита на държавите си и народите ще печелят,а у нас няма такава партия. БГ народ пак няма избор,и вота е решен,и подменен предварително..Абсолютно!Имаше няколко много важни срещи и договаряния на европейците, включително и за ИИ,а ние не изпратихме никой,бяхме представени никъде и от никой та
86
2
 
17
 
! Отговори
уууу преди 4 години
Братле тоя тотално изперка? Половината българи живеят в бедност бе г-н Тиквуне, какво кормило бълнуваш пак, какви граници кви 5лв. Почвай да вардиш на изходите на КППта та че ти избяга раята
85
1
 
12
 
! Отговори
AfD Германия преди 4 години
"Солидарно разпределение на тежестта..".Г-н Борисов, Вие повтаряте Меркел, а ние въобще не искаме мигранти от Близкия Изток и Африка в Европа !!! Защо забуждавате колегите си от ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА, които също не желаят мигранти и "рапределение на тежестта" ?
84
2
 
19
 
! Отговори
V преди 4 години
Дори в Македония МРЗ и пенсиите са по големи отколкото в по голямата българска държава ,част от ЕС .ТОВА КАТЕГОРИЧНО ГОВОРИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЗАГУБИЛА 10 ГОДИНИ ЧРЕЗ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ .НЯМА РЕЗУЛТАТИ .логичния въпрос е кой е виновен герб или ЕС ????? Защо никой не задава въпроса публично -Защо Македония ни изпревари ????? Кой трябва да си ходи ????? И какъв е смисъла от членството ни в ЕС ?????