Ген. Боцев: Модернизацията на армията ни е необратима!

Нашите момичета и момчета правят чудеса въпреки остарялото въоръжение, техника и оборудване!
4 май 2019 12:16, Елка Василева
79
Ген. Боцев: Модернизацията на армията ни е необратима!
Снимка: БТА

Модернизацията на българската армия е необратима и се надяваме трите най-големи договора - за авиацията и сухопътните войски, да бъдат сключени до края на годината. Това заяви ген. Андрей Боцев, началник на отбраната, пред БНТ.

Генералът посочи, че "през последните 30 г. не се правеше почти нищо и сега е много трудно да се навакса".

Той съобщи, че на 6 май за САЩ заминава работната група, която ще преговаря за закупуването на новите изтребители F-16. Основната им цел е да подобрят условията по заплащането и да договорят времето за доставка. Освен това България иска у нас да се обучава личният състав и да се извършват ремонтните дейности по обслужването на самолетите, за което е необходимо да се осигури апаратура.

Още по темата

По проекта за модернизация на въоръжението на Сухопътните войски ген. Боцев съобщи, че забавянето на изпълнението му се дължи на големия брой машини, за който става дума. По проекта целта на България е да се сключи договор за индустриално сътрудничество, като бойните машини се сглобяват у нас.

Остава проблемът с неокомплектоването на армията, като 20% от местата остават незаети. Особено тежко е положението в Сухопътните войски.

„Нашите момичета и момчета правят чудеса не само в изпълнение на задълженията си, но и в издигане на имиджа на България пред нашите партньори въпреки остарялото въоръжение, техника и оборудване“, каза генерал Боцев.

Преговорите за F-16 почват през май, до 2024 г. ще имаме 8 изтребители

10 представителни блока с над 1000 военнослужещи и 48 вида въоръжение и техника ще участват в Гергьовденския парад на 6 май. Военните се надяват на хубаво време, за да могат гражданите да видят прелитащите над София самолети и хеликоптери.

Ген. Боцев съобщи, че планираното участие на рота и оркестър от Северна Македония няма да се осъществи, тъй като в последния момент се е оказало, че те не са успели да се подготвят.

Средствата за Гергьовденския парад на 6 май са предварително планирани в бюджета за армията и допълнителни пари не са похарчени, увери началникът на отбраната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SS Който не храни своята армия, е обречен,да храни чужда.
72
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен71 След загубата ни в Балканската война,сърбите ,подкрепяни от Русия,отнемат западните ни самолети.
71
2
 
5
 
! Отговори
Ss преди 4 години
Каква модернизация бе боцев с този краз от 1969 година на снимката.Нищо не става от тази разбита армия в кавички.И утре гледайте да не ви падне некой въртолет или самолет в центъра на София.
70
0
 
0
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Sa kakva modetrnisazia govori toia kiorfi6ek.BGArmia o6te raboti s Rusko orejie model1980godina,ot tuk idva vaprosa....koiko pari triabva da se harijat na niakogo koito dori ne ni predostavia nikakva informazia sa orajieto koeto kopuvame..
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България първа от всички балкански държави е имала западна авиация.Сега е натовска страна и редно,да се превъоръжи отново,със съвместима с НАТО, бойно техника и да модернизира армията си,съгласно изисквинията на Алианса.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 68 и още около 3-4000 полицаи. Богата держава сме нема що. Пък ша ни тъпчат в болниците с най ефтините лекарства.
67
3
 
4
 
! Отговори
Баба Рада преди 4 години
На Русия не и допада "малка България" да бъде камъче в обувката (както се е излазил Петър ) когато излязат на проливите. Те затова стрелят по българските махали (цивилното население), а не по турските махали през Кримските войни.Извода е че трябва да се въоръжаваме за да не ставаме лесна плячка когато засвири тръбата.Пък офицери като Радев винаги е имало. Какво да се прави. Ние се гордеем с победителите като Ген Колев например.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно ли е г-н генерел, че към момента около 1500 военни получават пенсия и заплата от 2016г до сега,ако е така ние сме били наистина богата държава,и има ли друга по света,на фона на безработицата
65
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 4 години
20% друг път - поне 40%и нагоре има недоатиг-Боцата само маже очите това е - курбанизацията е необратима 😀
64
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нацията се топи , демографската катастрофа е ужасяваща ,младите хора напускат страната те паради правят с остаряла техника , да се види колко сме велики и да уплашим всички съседи както и новия ,,враг''- Русия !
63
6
 
6
 
! Отговори
Ronald Reagan преди 4 години
По законите и стандартите на Франция, САЩ, Ю КЕЙ, Германия и Гърция --- над 90 процента от ''българите'' = ЩЕ БЪДЕТЕ В ЗАТВОРА С ДЪЪЛЛГИ И ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ .ВИЕ СТЕ ДЪРЖАВА = ПЛЕВЕЛ, образувание за Ликвидация..Подобни сте на Сомалия .
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гротескно, лицемерно, лъжовно.С кражби не става. А и с еднокножници не става.За да има армия трябва военна повинност, за пример вижте Израел и Гърция . Но първо трябва да се почне от правораздаване и справедливост. Доказване на доходи от 89 насам и всичко недоказано в хазната , а крадците в затвора.Това е началото ,което може да даде нов старт и мотивация за хората .
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Необратимата модернизация на армията,означава,привеждането й в синхрон с тази на НАТО.
60
2
 
15
 
! Отговори
българин преди 4 години
Разгеле.Сетила се Мара да се побара! Спахте до сега.И не вложихте нито лев за оръжие. Още стреляте на "учения" С Руски патрони от времето на соца! САЩ когато си тръгне от Европа.А това ще стане. И ще е в блиско бъдеще !Питаме кво прайм тогава? Гледах вчера на тренировката.Тройката Мигове! Страхотни машини! Боричкахте се през годините.И не вложихте нито лев за модернизация! Чакахте Америка чрез своето НАТО да ни "пази"! Тя ни КОНТРОЛИРА! Никого не "пази"! Да се пазим сами! Ще ни се наложи!!!
59
4
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До така си беше Не комунистите ликвидираха армията. Ликвидираха я сдс-арите, к сомандата "Бегом към нато!". Ликвидираха я със същия ентусиазъм, както ударно затваряха предприсъединителни глави от договора с ЕС, както ликвидираха индустрия, селско стопанство, средна класа.Слущатели във военна академия тогава са ми разказвали, че Хубавото Наде всеки ден им е чела лекции там, за ползата от Нато, а ако не може лично-записвала се е на касетка и са принудени били да слушат:Нато, Нато, Нато...
58
3
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Треперете, руснаци, като гледате парада! Ще ви плашим с вашите ракети от началото на 60-те години на миналия век, теглени от вашите камиони.С автомати ваш лиценз, с 99% ваши оръжия, но от преди 50-60 години, треперете! Скоро ще имаме и свъх модерни 8 самолета, модел Виетнамската война,със златно покритие, сигурно-срещу радар...
57
1
 
9
 
! Отговори
така си беше преди 4 години
През 1990 социалистите демобилизираха армията защото беше единствената организирана сила която можеше да постави под въпрос властта им.Поне така беше писал Жельо. Пък и примера с Латинска Америка . . .Това стана под формата на деполитизация като бяха отлюспени тези които не са наши хора. Идеята беше че за военните отиват много пари и така ще нахранят пенсионерите.Питайте пенсионерите дали видяха хаир от цялата работа.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от СеверозападаТе и газовото оръжие искат да забранят с лицензи! - Само за пари!
55
2
 
4
 
! Отговори
по реда преди 4 години
До ПРОТИВпърво икономиката и след това нейната отбрана!
54
0
 
3
 
! Отговори
нито мед нито жило преди 4 години
До ще бъде по-добреКойто му се служи и го мързи да ходи там напразно!