Право на неизбежна отбрана – при всяко незаконно влизане в имот

Искат разпоредбата да включва не само влизане с взлом
Обновена: 8 май 2019 12:42 | 8 май 2019 12:42,
249
Право на неизбежна отбрана – при всяко незаконно влизане в имот
Снимка: Pixabay

При всякакъв вид незаконно влизане в чужд имот жертвите ще могат да се защитават без да им бъде търсена отговорност. Това приеха единодушно депутатите на първо четене с промени в Наказателния кодекс, предложени от "Обединени патриоти", които внасят конкретика в прилагането на института "неизбежна отбрана".

Според сега действащите текстове право на неизбежна отбрана има собствекът, когато в жилището му е проникнато с насилие или взлом. С предлаганата нова формулировка "противозаконно влизане в жилище" ще се разшири приложното поле на разпоредбата, като в него ще влязат и измамата, заплахата, влизането през отворен прозорец или чрез използване на шперц например.

Джамбазки за неизбежната отбрана: Ще се изтрепем? Лаишко!

Измененията предвиждат и да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

Законопроектът цели намаляване на престъпността, както и осигуряването на по-голяма защита за лицата, които стават жертва на посегателства. Промените се налагат заради зачестилите случаи на нарушаването на неприкосновеността на частната собственост и застрашаването на живота на хората, мотивират се вносителите.

Поправките в Наказателния кодекс касаят и санкциите за маловажни кражби. Според сегашните текстове, ако стойността на кражбите е до две минимални работни заплати /1100 лева/, може да се приключи производството с глоба между 100 и 300 лева. Патриотите предлагат стойността на кражбата да бъде намалена на една минимална работна заплата, а санкцията да скочи от 500 но 1000 лева.

В момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си, настоя Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

Борисов заръча: Здрава ръка срещу крадците, но не под натиск!

"30 години години в малките населени места безчинстват определени групи върху възрастните хора и имуществото им. 30 години реагираме много толератно на тези проблеми. Не може определени хора да влизат в двора и да крадат кокошки, агнета и да пребиват възрастни хора, и да казваме, че това е маловажно престъпление", каза и Юлиан Ангелов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък добави, че предложените текстове са балансирани и не носят риск от извършване на криминално престъпление, прикрито като неизбежна отбрана.

От ГЕРБ подкрепиха предложенията на "Обединени патриоти", но изразиха и някои резерви. Затова настояват за сериозно обсъждане на въпроса и поискаха максимален срок за предложения между първо и второ четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
12
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Не бързам да се радвам. Да го видя в държавен вестник първо като поправка на НК, тогава ще похваля ВМРО и ГЕРБ. Много внезапно си смениха становището в точния момента, две седмици и половина преди изборите.
194
1
 
18
 
! Отговори
Дърт Вейдър преди 4 години
Заглушителя е задължителен. Особено след десет вечерта. Уважавам комшиите и няма да нарушаваме закона за етажната собственост съня и спокойствието на хората . Всичко трябва да се случва тихо и н мирно . Без да се цапа
193
1
 
2
 
! Отговори
Притеснен ама много0 преди 4 години
Ами да не вземат да ми конфискуват пушката ако опукам нещо без бележка за отстрел на вреден дивеч.Или да използвам сапа от мъждрян .и той не ми се дава ама по може да го подаря на прокуратурата.
192
0
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Дърт, стига ти само заглушител за либерализация!
191
3
 
4
 
! Отговори
Дърт Вейдър преди 4 години
Към закона искам либерализация на закона за огнестрелното оръжие . имам предвид и дългоцевно . За да няма пропуск. Или да ставам авджия.
190
0
 
25
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
Според мен това е предизборно ала-бала от страна на герберастите ! Като минат изборите ще кажат - ами , то ние искаме ама юристите не дават и затова не става !
189
2
 
6
 
! Отговори
Ловна страст носърче преди 4 години
Отварям прозореца осветявам двора, зареждам гатлинг и чакам.Тръпката е невероятна.
188
0
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
"....половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица..." Бе да ви кажа, ако ми нахлуят 2 или 3 жени в дома, няма да се дърпам да ме изнасилят!
187
7
 
5
 
! Отговори
ПРОДЪЛЖЕНИЕ преди 4 години
Държавата да помага на такива самонастанили се, като им предлага изоставени и вече нежелани от стопаните си жилища. Преди това да бъде взимано съгласието на собствениците, че биха продали тези свои имоти. Ако самонастанилите се нямат пари да ги откупят, държавата да ги плати на собствениците, а после новонастанените на вноски да се издължат или чрез принудителен труд. Ако откажат тази услуга, да губят право да искат общините да им осигурят жилища!
186
3
 
7
 
! Отговори
МНОГО Е ВАЖНО преди 4 години
И НАЛОЖИТЕЛНО, да се формулира специална алинея за защита на собствениците на недвижими имоти от лица, които се самонастаняват в имотите им под претекст, че няма къде да живеят!И във вили, и в апартаменти, в които в момента не живее никой, и в парцели, онези екзотичните се самонастаняват, полицията Бог знае защо не се намесва, а ако им бутнат незаконните коптори, те искат общински жилища.Затова ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ В ЗАКОНА, че държавата в най-добрия случай ще им помага като ги настанява в .........
185
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бог е създал хората а Самюел Колт ги е направил равни :)
184
2
 
20
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
Този закон съм си го приел много отдавна,басма не цепа на никой
183
7
 
29
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Преди години СДС направи едно добро нещо като прие заков за неизбежната самоотбрана. тогава един бизнесмен Еди Минасян мисля се казваше вида послед нощ, че апаш му краде колата и го застреля без да му мигне окото. Обаче автоджямбазите се стреснаха, събраха парички помежду си, дадоха ги на БСП, те сезираха конституционния съд и онези *** дъртаци отмениха закона. дано сега не се случи пак същото а иначе аз съм за това като ми влезе джи.п.сито посред нощ в къщи да си го отгърмя на воля.
182
5
 
13
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Преди години СДС направи едно добро нещо като прие заков за неизбежната самоотбрана. тогава един бизнесмен Еди Минасян мисля се казваше вида послед нощ, че апаш му краде колата и го застреля без да му мигне окото. Обаче автоджямбазите се стреснаха, събраха парички помежду си, дадоха ги на БСП, те сезираха конституционния съд и онези *** дъртаци отмениха закона. дано сега не се случи пак същото а иначе аз съм за това като ми влезе *** посред нощ в къщи да си го отгърмя на воля.
181
2
 
40
 
! Отговори
ПОДКРЕПЕТЕ ЗАКОНА преди 4 години
ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКА ТВЪРДИВ БЪЛГАРИЯ ИМА 3 000 000 СЕМЕЙСТВА- ОТ ТЯХ 1 000 000 СЕМЕИСТВА СА ОТ ЕДИН САМОТЕН ЧОВЕКРАЗБИРАТЕ ЛИ ЧЕ 1 000 000 ДУШИ СА САМИ. ГОЛЯМА ЧАСТ ЖИВЕЯТ В СЕЛА И МАЛКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТАТОВА СА ХОРАТА КОИТО ПОДОБЕН ЗАКОН СЕ ОПИТВА ДА ЗАЩИТИ.И НЕ САМО ТЯХЗА ТЕЗИ ХОРА НОЩА Е МЪЧЕНИЕ С НЕИЗВЕСТЕН КРАЙНЕ ПИШЕТЕ ГЛУПАВИ КОМЕНТАРИИ-ПОДКРЕПЕТЕ САМОТНИТЕ И ВЪЗРАСТНИ НАШИ СЪГРАЖДАНИ.ТЕ ГО ЗАСЛУЖАВАТ И НЕ БИВА ДА УМИРАТ ИЛИ ДА СА ПРЕБИТИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИПОДКРЕПЕТЕ ГИ-ТЕ ЗАСЛУЖАВАТ
180
1
 
45
 
! Отговори
ДА НЕ ВИ СПОХОДИ преди 4 години
ТОЗИ ЗАКОН ЩЕ БЪДЕ ЕДНО ОТ НАЙ СЕРИОЗНИТЕ НЕЩА ОТ 1990 ДО ДНЕСПОСТАВЕТЕ СЕ НА МЕСТОТО НА ВЪЗРАСТЕН В СЕЛО,КОЙТО ЛЕГАЙКИ СИ НЕ ЗНАЕ ДАЛИ ЩЕ ОСЪМНЕ ЖИВ ИЛИ ПРЕБИТ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 5 ЛВ. В МНОГО НАСЕЛЕНИ МЕСТА ЖИВОТЪТ ВИ Е РАВЕН НА ЕДНА МАЛКА РАКИЯТОВА Е ЕЖЕДНЕВНА ПСИХОЗА ЗА ХИЛЯДИ ВЪЗРАСТНИ ОСТАВЕНИ НА ПРОИЗВОЛА НА БЕЗЧИНСТВАЩИ И БЕЗНАКАЗАНИ ГРУПИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТОПРИВЕТСТВАЙТЕ ТАКОВА РЕШЕНИЕ
179
16
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Те добре са го измислили ,но неизбежната отбрана на теория не съвпада с практиката !Колко дни по цели нощи човек може да бди и да дебне крадците ?! И точно когато ги дебнеш и очакваш ,тогава няма да дойдат ! Ще дойдат когато спиш дълбоко и ще дойдат няколко души въоръжени с незаконни оръжия , дори и да се събудиш шансът ти да оцелееш е нулев ! Пази Боже да не решат да влязат въоръжени ! Ако решат първо ще проучат ,ще обмислят ,ще планират и така ще те бастисат ,че оръжието ти няма да ти помогне
178
1
 
35
 
! Отговори
дид преди 4 години
ПРЕДИЗБОРНО Господа ... предизборно обещание,както "въведоха" и института за фалит на физическо лице,което го дъвчат вече 10 години,докато банките не прибраха и продадоха жилищата на длъжниците най често за смешни суми!Само ЛЪЖИ!Всички партии и политици си приличат по това да са изобретателно интересни преди избори.
177
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е добре с този закон човек може да си купи къща в някой балканско село и вече имаш право на съмоотбрана с оръжие ако те нападнат в дома ти няма значение ци...н или п.мак българин арменец вадиш сайга 308-1 или Baikal MP 155 ,Smith wesson 357 Magnum Big Horn Armory 500 Magnum и стреляш
176
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най -големи антикомунисти станаха тези дето ги бяха отхвърлили за прием в БКП. Така е и с тези които са против въоръжаването на народа. Против са тези на които са им отказали разрешителни.Само в робовладелското, феодалното и комунистическото общество са забранявали на народа да има оръжие.При нас половината народ са роби 49% крепостни чиновници и 1 % управляващи комунисти / да се има предвид, че няма "бивши" комунисти.../