Румен Радев: Диалогът ми с изпълнителната власт е труден!

Причината - безнаказаната корупция и безконтролно управление
12 май 2019 13:30, Петя Славова
219
Румен Радев: Диалогът ми с изпълнителната власт е труден!
Снимка: БТА

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и то е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция. Това каза пред журналисти в Асеновград президентът Румен Радев. Той обаче допълни, че има важни теми, по които съгласието е наложително, и като пример посочи привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето.

Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и с водената от него делегация, подчерта държавният глава. "Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация", добави той, цитиран от БТА.

Още по темата

Преди два дни получих много ласкаво и обнадеждаващо писмо от президента Франк-Валтер Щайнмайер и всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство, уточни държавният глава и добави, че ще бъде първият, който ще подкрепи кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор. Румен Радев отбеляза, че от своя страна премиерът е поел личен ангажимент към него за възстановяването на Висшето военновъздушно училище, който, по думите му, е изпълнил в кратък срок, за което му благодари. Според президента обаче такива неща трябва да стават по убеждение на самото правителство, а не в резултат на негова намеса.

Има и диалог, има и взаимодействие по стратегически важни теми, но разкриването на ВВВУ не може да бъде цената на моето мълчание, подчерта Радев. "Вече ясно заявих, че "Апартаментгейт" е само началото и вододел накъде ще вървим. Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата постарому - да се вихри безнаказаност и беззаконие. Трябват разкрития, трябват присъди, конфискация, връщане на пари. Аз напълно съзнавам, че премиерът е в много трудна ситуация, и не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това нещо трябва да се сложи край, но този край няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване", коментира още държавният глава.

Радев призова управляващите "както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица". Иначе, добави той, ако и сега бъдат изпреварени от медиите, няма да могат да мотивират своето бездействие.

Според него проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци, не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици, и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото.

Истинският проблем на премиера е, смята Румен Радев, че безконтролността на управление генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и с оставки. "Затова трябват две важни неща - въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци, и, разбира се, затвор за прегрешилите. Защото възстановяването на държавността минава през възмездието", каза още държавният глава.

На въпрос как ще коментира изказването на турския посланик за обучения по турски език в училищата и ще вземе ли някакво отношение като държавен глава, Румен Радев каза: "Аз вече взех - вчера, докато мнозина дебатираха кой какво е казал и какво е искал да каже, с подкрепата на президентската институция сдружението на моята съпруга проведе финалната част на състезанието "Пазим езика си" - говорим за българския език.

В него взеха участие хиляди български деца от всички етноси". И добави, че всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно. Румен Радев бе в Асеновград по повод на празника на града. Той прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани за празника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари