"Гардиън": Борисов, искащ да спечели Европа с обаяние и ласкателство

Няма по-добро място за живот на света от ЕС, казва премиерът
15 май 2019 16:37, Елка Василева
213
"Гардиън": Борисов, искащ да спечели Европа с обаяние и ласкателство
Снимка: архив, БТА

Няма по-добро място за живеене по света от ЕС, казва българският премиер Бойко Борисов в обширно интервю за британското издание „Гардиън“.

В подзаглавие взелият интервюто Шон Уокър отбелязва, че Бойко Борисов хвали дори Тереза Мей, но отговаря с по-голяма неохота на въпроси за корупцията.

Във време, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността си към Брюксел, българският премиер Бойко Борисов поема различен път, целящ да спечели благоразположението на Европа чрез обаяние и ласкателство, пише „Гардиън“, цитиран от БНР.

Заявявайки, че е бил навсякъде по света и може да каже, че няма по-добро място за живеене от ЕС, Борисов е внимателен да не критикува никой от европейските си колеги.

Дори Тереза Мей, разочаровала много европейски лидери след две години „напред и назад“ с Brexit, получава положителна оценка.

"Виждам всичките усилия, които Тереза Мей наистина полага, за да изложи своите аргументи пред всички останали 27 страни-членки, които оспорват доводите ѝ. Не бих желал да съм на нейно място. Но тя се бори твърдо“, казва Бойко Борисов в интервюто.

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, изразени от френския президент Еманюел Макрон и унгарския му колега Виктор Орбан, Борисов отговаря: „Ние имаме българска визия. Някои аспекти съвпадат с вижданията на Макрон или Орбан, други не съвпадат“.

Борисов балансира внимателно между западните си партньори и Русия. България бе една от малкото страни от ЕС, които не изгониха миналата година нито един руски дипломат от солидарност към Великобритания след покушението срещу Сергей Скрипал, отбелязва "Гардиън".

Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов не даде директен отговор. "Вашите въпроси винаги са дихотомии", оплака се той. "Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. Същевременно моето правителство и политическата ми партия са 100 процента с евроатлантическите организации", добави той.

Борисов получава признание за това, че не създава главоболия на Европейската комисия в момент на обтегнати отношения с Полша, Унгария и Румъния, отбелязва "Гардиън".

Авторът на материала пише, че Борисов се е подразнил от въпросите за корупция и реагира срещу твърденията, че не отговаря на въпроси на критични местни медии.

"Няма нито една медия, която да не е правила интервю с мен, и няма тема, която да не са обсъдили с мен“, изтъква Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
12
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Ей....! Не отклонявайте вниманието на хората с неща отпреди 15 години! Това първо е свършило вече и второ , дори да съберем сумарно откраднатото за 15 госини от всички преди ГЕРБ, то не е и 10 процента от това, което откраднаха тези мутри за двойно по-малко време! Отворете си очите, никой от предишните управляващи не може да се похвали с дворци, острови, комплекси, апартаменти и асансьори колкото апартаменти, тераси по 200 квадрат и прочие! Дори мен ми отговаряйте с въпроси за миналото!
58
2
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ха-ха "ласкателство" колко дипломатично му казват на тиквата, че е подмазвач и вечно наведен пред големите началници.
57
3
 
11
 
! Отговори
Xa ха преди 4 години
Хитрец е ,задминал е вожда и учителя си си от Правец !
56
2
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
"Вашите въпроси винаги са дихотомии", оплака се той."Съмнявам се да е оплакал точно той, а не примерно ПР-а му на предварително зададените въпроси. Дихотомия не е дума, присъстваща във Винету, т.е. твърде проблематично е Бойко да я е използвал.
55
4
 
16
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
ГЕРБ и БСП не са едно и също! И двете са виновни за разпада, но ГЕРБ нямат равни по крадене, корупция и липса на капацитет, да не говорим, че са и крайно нагли, чак се сърдят като ги питат за корупция , едвам си подават оставките с триста зора. Ако бяхме в друга държава досега Бойко или да е на въжето или сам да е подал оставка и да е осъден !
54
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HeinrichHimmlerА ще бъдат ли разстреляни Виденов, Премянов, Овчаров, Гоцю ....., а другарю?
53
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При БСП един долар беше 4 000 лв. Най големият колапс на България беше при твоята партия НСП.
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HeinrichHimmlerГЕРБ И БСП СА ЕДНО И СЪЩО.
51
5
 
18
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Разни платени тролчета пишат небивалици и възхваляват Бойко , като се опитват да минат с номера, че БСП са най-голямото зло, за да ни отклонят вниманието, но не ! ГЕРБ са най-голямото зло в историята на България! За 10 години на власт докараха държавата до такъв колапс с кражбите и законите си, че вече се мъчим да стигнем африканските държави по стандарт! Бойко за теб и шайката ти само съд и затвор! Ако зависи от мен, ще бъдеш разстрелян на улицата заедно с всичките мафиоти начело с Цв и Делян!
50
0
 
7
 
! Отговори
Тои е със всички-- преди 4 години
хвали по малко всички и те така хвалят на помалко--никой не ни застава с цялата си мощ зад гърба ни и не ни става ракета носител или да ни помогне стратегически.... някой би казал ,че никай не едлъжен да ни помага , НО ако са ни истински приятели те ни поканиха на тяхната трапеза преди бяхме в СИВ разтурихме СИВ тъи като ще сме едно цяло с тях от това имаха полза ТЕ--един ни удари заводите ,друг леката промишленост ,трети земеделието ,четвърти енергетиката--даите малко мощности и на нас.....
49
12
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Къде е "Зеленият пъпеш" с "чистата" си уста да поплюе малко по Борисов, Volkswagen и EU?Ще му пишем черна дупка, оп точка!
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гардиън да не мисли,че някой му вярва на този?Нямаше по-добро място от БГ,но трябваше да бъде ликвидирана,заради ЕС.
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тази еквилибристика не можеш вечно да се киндилкаш и все да си отгоре!75373
46
10
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До до ЗОЗОНе е важно аз да съм добре, важното е БСП да е зле!!!Глад и лабут за ***!!!
45
13
 
5
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
До АнонименИ мен ме е срам, но също ме е страх Корнелия да не стане премиер.Така някак си предпочитам да се срамувам, отколкото да се страхувам...Тъжна картинка на Българската действителност.
44
4
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 години
Тогава защо младите германци например бягат в САЩ !?
43
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37: А като изклати *** Тиквун изклати ли и себе си,защото по-правоверен *** от него още не съм видял,или всички вие тиквоничета забравихте кога Тиквун Великий се кълнеше във вярност към партийната си ,на БКП книжка и не се отрече от нея,за да изпълниизискването за деполитизация за да заеме длъжността,главен секретар на МВР????!!!!!Е,тиквуничета,дали се изклати сам,защото целият народ от тикви ги клати вече 10 години и аз му свалям шапка...на клатения народ!!!Браво,Тиквун!!!
42
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През тези 11 години 2013/2014 г. на власт беше Орешарски, избягаха от него!
41
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дъщеря му си живее в Банкя.Не лъжи!
40
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще гласувам за ГЕРБ, за да им заздравим позициите!