За пореден път: Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите

Бисер Петков смята, че проектът не е добре представен на публиката
15 май 2019 14:45, Йордан Бързаков
80
За пореден път: Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите
Снимка: БулФото

Необходимо е да има Национална стратегия на детето, но проектът не беше добре представен пред публиката. Документът не цели да се отнемат деца от биологичните им родители. Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Повод за думите му стана разразилата се през последните седмици истерия около предложената от Министерството нова Национална стратегия за децата. Някои родители изразиха опасения, че документът дава свръхправа на държавата върху децата и че те могат да бъдат отнемани от родителите и настанявани в домове, без основателни причини.  В 25 града в страната се проведоха и протести.

Още по темата

"Необходимо е да има стратегия и това произтича от Закона за закрила на детето, който определя, че държавната политика се базира на тази стратегия, приета от Народното събрание. Навярно проектът на тази стратегия не беше достатъчно добре представен пред публиката, за да се разсеят страховете и съмненията, които са неоснователни. Неоснователно е, че стратегията има за цел "да краде" децата от биологичните им родители - няма такава цел", категоричен беше Петков.

Министърът обясни, че реалната цел на документа е подобряване на механизмите за превензия за изоставяне на деца и мерките за връщането им в семейството.

"Твърде много деца в България се изоставят - 1058 деца само за миналата година, 441 още в родилния дом. Тези деца трябва да получат закрила" - изтъкна той.

Социалният министър обяви, че тази година се разширява обхвата на лицата, които ще имат право на енергийни помощи - това са около 255 000 души.

"Предлага се и увеличение на помощта. Ако базата за изчисляване на помощта сега е 355 kWh за месец, се предлага изчисляването на да става на база  500 kWh, което е над средното домакинство", обясни Петков.

Той коментира и въпроса за медота на изчисления на пенсиите.

"Хората, които им предстои да се пенсионират до края на 2022 година, ще имат възможност да изберат по-благоприятни метод за тях и ще бъдат улеснени от служителите в НОИ, които ще ги консултират".

На въпрос какво смята за вълната от министерски оставки в третото правителство на Бойко Борисов, Бисер Петков каза, че "всеки министър ходи с оставката в сжоба си - когато реши или премиерът я поиска, се подава."

 


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
33
 
! Отговори
АнтиПедo преди 1 година
Норвежките пeдофили си уредиха доставките на български деца. Ако не ви е станало ясно, ГЕРБ продаде бъдещето на нацията за един грант.
33
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правиш си дете грижиш се за него въпреки трудните условия на територията, после идва Норвегия и ти го взима.
32
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ако парче хартия може да те откаже да имаш дете, такава нация няма и защо да съществува.
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен 22 преди 1 година
Ще се вземат българчета понеже са генетично много по-близо до местното население, отколкото са индийците и ромите. По същата причина Барневернет отвлича деца на работници от Полша, Русия, Чехия и Румъния, а не на мигранти от Сомалия или Мароко.
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29

Именно с тази стратеги съвсем ще откажат хората да имат деца.
29
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ганчо пак скача под кривата круша.Ние сме демографска пустиня,ама стратегия за деца го притеснява...WTF
28
1
 
4
 
! Отговори
СТАНИ" СТРАТЕГ& преди 1 година
ВЪВ ВСЕКА ДЕЙНОСТ ОСНОВНОТО Е" СТРАТЕГИЯТА"
НАПРИМЕР СТЕ ХВЪРЛИЛИ ОКО НА КОМШИИКАТА-НЕОБХОДИМА ВИ Е "СТРАТГИЯ"
ЖЕНА ВИ ПРАЩА ДО СУПЕРА-ДАВА ВИ ЛИСТ СЪС "СТРАТЕГИЯ"-В НЕГО ТОЧНО И ЯСНО,КАКТО В СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕЦАТА"-ЖЕНА ВИ СТРАТЕГИЧЕСКИ Е ОПИСАЛА ВИДОВЕ И ГРАМАЖ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПОКУПКИ
СЪВРЕМЕНИЯ ЧОВЕК Е "СТРАТЕГ" ВЪОРЪЖЕН СЪС "СТРАТЕГИЯ"
И С КОМШИИКАТА,КОЛКОТО ТЯ ДА Е "НАВИТА" И ГОРИ ОТ ЖЕЛАНИЕ-АКО НЯМАТЕ НАПИСАНА "СТРАТЕГИЯ"- НЯМА ДА ВИ "БУТНЕ"
СТАНИ СТРАТЕГ УВАЖАЕМИ
СЪС СТРАТЕГИЯ КЪМ УСПЕХ
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22

Що, ако взимат индийц съм за така ще се разтовари социяалната система, а и ония знаете в какви условия живеят.
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе, няма да ги отнема, просто ще ги дава за отглеждане на приемни родители с по-голям родителски капацитет, щото са минавали обучение. Факт е, че и в Норвегия не ти отнемат родителските права, просто ти забраняват да си виждаш детето, т.е. оставате си родители, но друг ви отглежда детето. За телефона на доверието към Анимус да обясни. Защо бити, изнасилвани и малтретирани деца да не звънят на 112, а на Анимус?!? Ето това искам да ми обясни Бисер Петков, каква е логиката?!?
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
но пинеш ли му децата майаката ще ви разкатае

Нищо подобно. Децата от години ги облъчват с чалга, дрога и какво ли не, пък досега не са разкатали нищо даже на някое квартално дилърче, или да са затворили някоя чалготека след протест. Само си лаете...
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някое продажно мекере посегне на българско дете здраво трябва да го отнесе.
23
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българина тотално му изгоря платката :D
Вече не смее бира да си отвори, че отвътре ще изскочат я джендъри, я бежанци, я норвежци, я кой знае какво и ще му направят нещо лошо. В същото време ония горе му се смеят на простия акъл и си въртят далаверите с пълна сила, докато народонаселението си играе на НПО конспирации и кой какви норвежки пари бил взел :D
22
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Норвегия очаква годишно по хиляда деца от България да бъдат пращани за осиновяване там, след като бъдат отнети от родителите им заради лоши битови условия, малтретиране и непокриване на продоволствения минимум за всеки ден от месеца, който ще бъде наложен със стратегията! В момента по нашите медии вървят платени репортажи колко добре се грижат за децата във Франция и Скандинавските страни и колко са нещастни те в България.
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бисер Петков и екипът му в министерството на труда и социалната политика са абсолютни некадърници. Едно нещо не са свършили без протест или без Борисов да го преразгледа. Жалко е,че българският народ издържа тези некадърници с големи заплати
20
0
 
23
 
! Отговори
Стратег преди 1 година
Народа даде "Вот на Недоверие" на "Борисов 3". Факт е, че няма какд а имаш доверие на правителство, в което оставките валят като дъжд, а Вожда - ни лук ял, ни мирисал. С една дума, ако Бойко си подаде оставката, агонията ще свърши. Иначе ще върви -= оставка по оставка, докато накрая бъде принуден Борисов да подпише своята.
19
0
 
21
 
! Отговори
На оръжие преди 1 година
Трябва протест пред норвежкото посолство (на две пресечки е от централните хали). Да им запалим стратегията под прозорците на тези ***.
18
0
 
23
 
! Отговори
Европедерал преди 1 година
Нали уж нямаше да има национална стратегия за детето!? Бойко каза така. Само че парите за стратегията вече да преведени от чужбина и няма връщане назад!
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам с какъв мозък са били тези които са я приели тази Скандинавска малоумщина но са забравили най важното. Българина може да го държите на 200 евро заплати може да му вдигате тока може да си сваля радиаторите но пинеш ли му децата майаката ще ви разкатае, това много добре трябва да ви се проясни другари пардон, вече се преименувахте на господ сеяндури.
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се изказва в полза на стратегията е взел норвежки кинти или е по-*** - слугува на вересия на чужди интереси.
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що си противоречите?

В другата статия Баце казва, че няма стратегия.

Този Бисер да си подава оставката!