Как се точи НЗОК? Медсестри: Някой е намерил начин!

До кога ще продължи протеста на белите престилки...
Обновена: 16 май 2019 13:37 | 16 май 2019 13:36, Петя Славова
29

5886 гледания   |  Още видео
Медицинските сестри у нас проведоха масов национален протест вчера под прозорците на властта. Пред Министерския съвет те захвърлиха престилките си символично, но вече са готови това да стане и реалност, защото настояват за нормални условия на труд и нормални възнаграждения.

Медицинските сестри също изразиха опасенията си, че заради ниското заплащане и лошите условия на работа професията замира и скоро няма да има кой да я практикува.

Веселина Ганчева и Елена Тонева са от здравните работници, които вчера изразиха недоволството си пред Министерския съвет.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" те бяха категорични, че са готови да хвърлят оставките си и че обществото трябва да ги подкрепи, защото иначе няма как да има качествено здравеопазване.

"Някой някъде успя да намери в тази схема канал, по който да източва НЗОК и то говоря за медицински работници, говоря за лекари. Те намериха вариант как тези клинични пътеки да бъдат усвоявани. Колкото и да се надува с пари здравеопазването, този канал, ако не се запуши, тези пари ще изтичат и отново няма да има до колегите", каза Елена Тонева пред Bulgaria ON AIR.

Тя и Веселина Ганчева обясниха, че в такъв случай се получава ситуацията у нас, в която с много пари за здравеопазване пациенти и медицински работници са недоволни. Едните от получаваната услуга, другите от възнагражденията си.

"Във Враца, когато ходихме, имаше хора, които стояха без ток. До там не им стигат заплатите. Категорично отказваме да работим за корупционната система на здравеопазването, която съществува в България. Не искаме да сме свидетели на това нещо", допълни Ганчева.

Медицинските сестри изразиха и недоумението си защо синдикалните организации лобират за много работни сфери, но не и за тяхната.

 


29
Още от Общество
Нова депутатка положи клетва, заема мястото на Танева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 1 седмица
Браво момичета! Отвориха ви се очите! Медицинска сестра - пенсионерка и работеща съм! Защото пенсията е мизерия...Години наред с ниските заплати, как да е добра пенсията, след 40 години стаж! Някога имах възможност да напусна и да стана чиновник, но близките ми ме уверяваха , че нещата с нашата толкова хуманна професия ще се оправят и трудът ни рано или късно ще бъде оценен! И останах - обичах работата си...Когато се пръкна БАПЗГ , отново се обнадеждих... Уви! Още един събирач на пари! Но вие...
26
0
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
Как - с корумпирани лекари-управители...
25
0
 
27
 
! Отговори
Нормален човек преди 1 седмица
Само това, че се плаща по 25 стотинки , не лева, на час нощна смяна говори за какво става дума! Профсъюзи, мрофсъюзи и прочее, не ви ли е срам! За другите е ясно, схеми, частни болници в болниците, източване- повече от нови частни клиники няма....
24
14
 
7
 
! Отговори
истина преди 1 седмица
След престой в УМБАЛ СВ . АННА смятам ,че и тези заплати са им много.Поведение и отношение към пациентите- отвратително.
23
0
 
20
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
До анонимен

Абсолютно прав сте. Вкарването в болница за елементарни неинвазивни изследвания по клинични пътечки е недопустимо. Това е един от начините за източване на касата. Това би могло да се избегне чрез премахване на лимитите за мед. направления и изследвания в извънболничната помощ. Но да вкараш болен за изследвания по клинична пътека е абсурдно.
22
0
 
4
 
! Отговори
Чеснокова-Тиквеш преди 1 седмица
До 19. - Много точно казано ! Човешкият материал в Бг много некачествен се оказа. Направо с дефекти. Към 90 %.
21
2
 
14
 
! Отговори
! преди 1 седмица
Много знаещи и разбиращи се изказват.Не може да източва здравната каса лекар или сестра.Може да източват директорите на болниците,които заповядват на персонала си да го правят.Парите от клиничните пътеки да не мислите,че здравната каса ги превежда по сметките на лекари и сестри.Превеждат се по сметките на болниците.Всяко управление си сменя директорите на болници.Какво ви говори това?Все лекарите Ви виновни,да си тръгнат всички до един,поне всичко ще се оправи и ще бъдете доволни!
20
0
 
7
 
! Отговори
Д-р Ханибал - точен преди 1 седмица
Точно така! Държавичката ни е отражение на самите нас.
19
0
 
12
 
! Отговори
Д-р ХАНИБАЛ преди 1 седмица
В едно прогнило и разлагащо се общество, в което хората нямат изградена ценностна система кое е добро и зло! Кое е кражба/ малоцена била до 150лв и не ги съдят? Какво искате да имате? Държавата не Ви е виновна Българи, тя е "проекция-огледален образ" на самите Вас! И общество нямате, защото не искате! Така ви е добре! Вгледайте се какво правите за държавата си, тя това ви връща! Духовното падение е най-жестоко! Злоба, завист, мръсотия. Нямате оправяне.
Проф.док. Ханибал Лектър- Виенски институт
18
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
страшна работа е с тези хоспитализации - за нищо да влизаш, за изследване на хормони, за обременяване с глюкоза - все неща, които се правят за два часа в лаборатория. Айде пуснете ги по здравна каса и от личен лекар, хората стоят по два дни с болница за нищо, а на наистина болните пациенти няма кой да им обърне внимание
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Наложи ми се спешно ходене на лекар в Германия. Спешно отделение, рентген, манипулация, гипс. Дадоха ми и сметката. Със съжаление ще кажа, че е по-ниска от обичайната дневна тарифа на български лекар/болница. Изводите са очевидни. Затова и с тъга признавам, че силно ме съмняват всички набирания на средства за операции в чужбина за невероятни суми.
16
0
 
4
 
! Отговори
ганьо преди 1 седмица
БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ ЗА ГРАЖДАНИ НА КИПЪР
15
0
 
11
 
! Отговори
odpo преди 1 седмица
Всички да напуснат!!! Само така мафиотската сбирщина (240 на брой) в парламента ще ги чуяТ. МАСОВИ ОСТАВКИ, НИЕ СМЕ С ВАС! ГЕРБ, БСП, ДПС И ДРУГИТЕ ПП СА ЧУМАТА В БЪЛГАРИЯ!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Възможностите за лечение на заболяванията през последните 30 години се увеличиха извънредно много. Това се дължи на откриването на нови мощни лекарствени средства ,но покрай неизмеримата полза многобройните медикаменти в редица случаи могат да нанесат голяма вреда на човека и големи финансови злоупотреби .
13
21
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 1 седмица
Сестрички-медички -пчелички самият факт че покрай Вас се навърта пчеличката Мая ни
кара да сме доста резервирани към протеста Ви.При тази липса на пари да се разкарвате
с автобуси съвсем не прилича на спонтанен протест
12
9
 
18
 
! Отговори
Палачът преди 1 седмица
Половината доктори и мед.сестри са за бесене в тая държава. Няма такава мафия като докторската ей!
11
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1.Точи се с неизвършени манипулации от зъболекарите.
2.С ненужни операции от хирурзите
3.Потребителските такси в Германия се превеждат от лекарите на здравната каса и увеличават фондовете й ,а тук се прибират от лекарите като джобни пари плюс плащанията на касата.
4.Самата каса е доста разточителна по отношение собствената идръжка.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"За да се намалят злоупотребите трябва да се въведат или здравни застраховки, или множество здравни каси" - то е ясно, че това е мечтата на крадците. Краденето да става още по-безконтролно.
Една каса има и се краде като за световно. Къде в България "конкуренцията" свали цените?
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Германистан сте същите умрели скумрии и мишкувате там за 2000 евро на месец.
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НЗОК се точи с фалшиви, недействителни епикризи за разни скъпи операции.