Радев иска: Кандидатурите за главен прокурор – мотивирани

Президентът се срещна с председателя на ВАС
Обновена: 16 май 2019 19:16 | 16 май 2019 19:12, Красимир Ангелов
7
Радев иска: Кандидатурите за главен прокурор – мотивирани
Снимка: Президентство

Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания, заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата
"Обществото очаква ясни измерители в прилагането на критериите за независимост на кандидатите", заяви Радев по време на разговора, който е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Радев за избор на главен прокурор: Яснота и прозрачност!

Президентът и председателят на ВАС отбелязаха, че формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор, биха компрометирали избора. Сред темите на разговора са били и механизмите за контрол, отчетност, както и отговорностите на "тримата големи" в съдебната власт.

Румен Радев и Георги Чолаков са обсъдили също бързината и ефективността на административното правораздаване, както и натовареността на съдилищата, като аспекти от съдебната реформа. Утре държавният глава ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Maroder i terorist radev si tarsi maistora.
4
3
 
5
 
! Отговори
Културиста преди 4 години
И аз искам са ви видя на теб и на всичките останали заплатите ви мотивирани, ама няма...едно и също 10 000 лв на месец по 5 години са 600 000 лв- абсолютно НЕмотивирани пари, изработени от тия дето работят за 700-800 лв. Доста НЕмотивирано за длъжност без реални правомощия и само за плямпане в ефир. Ако сметнем и парите за администрацията ти, съставена изцяло от явни бивши комунисти ми се губи мотивът да сс връщам в България.
3
4
 
8
 
! Отговори
Пфу! преди 4 години
Не бе, Радев. Няма да отговарят на законовите изисквания и няма да мотивират избора на гл прокурор. Иили ще го направят само щото ти си казал така.
2
5
 
8
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Освен "Бла-бла-бла" нещо друго (п)Резиденто каза ли?Небето е синьо, тревата - зелена...
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С корупция в съд, прокуратура и вещи лица, няма шанс държавата, всичко е свършено. Факт, по-младите да бягат. Това е нещо, като да видиш Бог да падне мъртъв от небето. Край