Радев vs. Борисов: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери!

Президентът не осъждал личности, а принципи за новия главен прокурор
147
Радев vs. Борисов: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери!
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев смята, че от неговите консултации с висши магистрати се създава "изкуствена драма".

"Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона", коментира той в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Още по темата

 
През седмицата премиерът Бойко Борисов разкритикува срещите на президента с висши магистрати, които започнаха от началото на тази седмица. Досега държавният глава проведе разговори с главния прокурор Сотир Цацаров, както и с председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков. Радев имаше среща и с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Според Радев това не е намеса в съдебната власт, както заяви премиерът.

"Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност", посочи президентът.
 
В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда "с лозунги и заклинания, а с реални аргументи".

"След като правителството и Народното събрание "задраскаха" състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори", посочи президентът и допълни, че неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика.

"Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори", заяви Румен Радев.

Президентът призова правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Това е едно изключително мъдро изречение изказано от умен но себеотрицателен човек и безстрашен Грипен пилот, какъвто е Г-н Радев. Той заслужава да бъде президент още 5 мандата! БСП победа!
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, Радев няма какво да прави по избора на главен прокурор. Неговата цел са изборите за депутати на ЕП. Той хитрува, но много елементарно! Като за ***. Играе, както обикновено, в подкрепа на бсп. Някой ще попита как? Ми, чрез рейтинга, който се смята, че има, от една страна и с популизма, използван в тезите, които излага.Уж много загрижен за справедливост към бедните и обикновени хора. За мюре е предложен и президентски човек в листата на бсп. Военна хитрост за объркване противника!
102
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
*** като има право само да чете на Нова година, какво му влиза в работата изборът на Главен прокурор? Наглец!!!
101
1
 
2
 
! Отговори
...izliza ,che преди 4 години
kogato prezidenta si varshi rabotata ne e samo s predstavitelni funktsii..kakto se opitvaha da ni ubejdavat ! A I na vsichkoto otgore kak pak moja da se padne ..otvratitelno principen,rodoliubets ,s moral,chesten,priam,otkroven ,obrazovan,s dosta dobar angliiski ...abe ujas !?! Dosta ot "matriala" vze da mu hodi po akala I da go haresva .daje I "loshia " Putin razgovaria dosta vreme s nego ...
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Радио Еревана научил ли си какво е знамето на радио Ереван? Е, няма да то кажа, защото ще изтрият дефиницията, а твоя тъпизъм ще остане да се ветрее, като наакани ***!
99
2
 
3
 
! Отговори
...ee beshe pesen преди 4 години
...s Plevnaliev ...edin zad vrata I ne ti se barka poveche ! Jivot...ama sega e drugo I to s istinski president ,che I istinski general ,che I prochel I poveche knigi !!! Predizvikva bezsanni noshti ..saprovodeni s terzania a te pak ochertavashti zloveshto badeshte !!!
98
4
 
5
 
! Отговори
Радио Ереван преди 4 години
Попитали радиото как могат да бъдат наречени феновете на ГРОБ.И радиото отговаря- като фенове на тиква спокойно може да се приложи определението тиквеници.
97
0
 
4
 
! Отговори
Тиквени идиотщини преди 4 години
Ние все още помним записите от Тиквата и Кокинов "ти си го избра и назначи" и обсъждането на някои сексуални особености на някои магистрати. Та подобен *** да говори за намеса в "независимата" съдебна власт е най меко казано нагло.
96
5
 
7
 
! Отговори
Шени преди 4 години
Тези на които Радев не им е президент да си припознаят Цеца
95
5
 
7
 
! Отговори
Фактите преди 4 години
Цацаров беше избран от ТЯХ за да могат да крадат безнаказано и да не ги закача.Сега треперят защото не знаят дали няма да дойде нов гл прокурор,който да ги вкара в затвора.Имаше СРС в хола на Бойко в Банкя където градският прокурор и министър от кабинетът обсъждат как да прикрият далавера."Ало Ваньо" и последвалите смърт на Мишо Бирата и жена му,както и на самият Танев.Те държат съдебната власт,поне за сега.Бойко има наглостта да обвини опозицията за "Костинброд"
94
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския патриарх беше поканен официално в президенството, но до ден днешен няма никаква информация за какво са си говорили. Било нещо като пижамено парти, обаче без пижами
93
8
 
18
 
! Отговори
До Валка преди 4 години
По-зъл и отмъстителен индивид от Еднокнижния ти Вожд не съществува в България.
92
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ел президенте, къде са протоколите от срещите , та да ги видим?Ако не са публикувани, означава че се правят отново заговори срещу народа
91
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери!-------------------ПРАВЯ "КРИЗИСНИ СЪВЕТИ" БЕЗ ДА ИМА КРИЗА, НАЗНАЧАВАМ ЛАПАЧИ И ДЕГРАДЕНТИ В ТЕЗИ СЪВЕТИ, БЪРКАМ СЕ ВЪВ ВСИЧКО И НЕ РАЗБИРАМОТ АВИАЦИЯ И ПВО....
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама ние не сме адекватни, щото ядем отрови - хаха!
89
0
 
5
 
! Отговори
ОХ преди 4 години
Омразата не е градивна.............
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЛОО, 80% ДА ЛЯГАТ ДА СПЯТ!
87
13
 
9
 
! Отговори
Валка преди 4 години
До Анонимен 93Не приемам толкожа зъл и отмъстителен индивид да ми е президент.
86
2
 
10
 
! Отговори
Дзивко преди 4 години
А никой ли от коментирате долу не се сеща, че правителството се крепи само на предстоящия избор на главен прокурор, най силната фигура в страната, Б. Б преди тва няма да мръдне
85
10
 
11
 
! Отговори
хм преди 4 години
Да, ама следва указанията на Корнелия Нинова уволнена за корупция от Сергей Станишев и офшорката на Елена Йончева, разследвана за източване на КТБ.