Радев vs. Борисов: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери!

Президентът не осъждал личности, а принципи за новия главен прокурор
147
Радев vs. Борисов: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери!
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев смята, че от неговите консултации с висши магистрати се създава "изкуствена драма".

"Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона", коментира той в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Още по темата

 
През седмицата премиерът Бойко Борисов разкритикува срещите на президента с висши магистрати, които започнаха от началото на тази седмица. Досега държавният глава проведе разговори с главния прокурор Сотир Цацаров, както и с председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков. Радев имаше среща и с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Според Радев това не е намеса в съдебната власт, както заяви премиерът.

"Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност", посочи президентът.
 
В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда "с лозунги и заклинания, а с реални аргументи".

"След като правителството и Народното събрание "задраскаха" състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори", посочи президентът и допълни, че неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика.

"Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори", заяви Румен Радев.

Президентът призова правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
18
 
41
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
"Кой е РадеФ и какво е направил за България."---Ами, Радев е тоя, дето сам спечели толкова гласа, колкото партията на пожарникаря никога не е имала по избори, и този, дето редовно пошляпва зад врата пожарникаря, с някой аргумент, неуспорим.За сега-само с аргументи, А пожарникаря си умира от яд, че вече не е 1....
23
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До #25Сигурно си мислиш че сме забравили как се гушкахте с Тиквата.
22
18
 
10
 
! Отговори
Лиш преди 4 години
А Къде ги каниш?
21
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът е свестен, много по-качествен човек от Борисов, но това не прави БСП по-добра партия. Няма да гласувам нито за БСП, нито за ГЕРБ и сателитите им ВМРО и Марешки. Демократична България е моят избор - за повече законност и реална борба срешу корупцията. Само те са готови да се борят с това, другите всички са замесени с властта и се опитват да са още по-замесени.
20
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу Тиквата!
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кокинов, не ми се прави на Решетников
18
18
 
3
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Днес всички измамници са на първа страница.Борисов,Радев и т.н.!!!
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е виновна демокраицията, по цял свят е демокрация, но дамо 10% от демократите живеят добре, остабалите 90% по цял свят при демокрацията живеят мизерно защото са прости и не знаят да я прилагат правилно. Демокрацията е най-добрата система.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яката му го е пляснал в *** :-)
15
26
 
13
 
! Отговори
Решетников преди 4 години
Много е *** тоя ***! Какво значение къде ги каниш бе, като не ти е работа да се бъркаш в независимата съдебна система. И защо точно сега?
14
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберастията убива !
13
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и трола да развъди Бойко, и колкото и да си мисли, че народа е *** и не помни, мнозина все още си спомняме записа от Банкя, в който Кокинов викаше на Бойко, Шефе. Някак не отива на такъв премиер да прави забележка на президента, че разговаря ОФИЦИАЛНО с представители на съдебната власт. Но премиерът не е обикновен човек, той е супер наглец и му отива да прави точно такива забележки.
12
8
 
28
 
! Отговори
строител преди 4 години
Бойко,Кога ще строите затвори?За да има къде да живеете!И ги санирайте! За да ви е топло с ЦЦ и Горанов!Прочети още на: https://dnes.bg/evroizbori-19/2019/05/19/gerb-atakuva-na-vota-silni-sme-zashtoto-sme-zaedno.410733#comment-newest
11
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотам си докарахме демокрацията ,че читав човек няма да ни управлява вече ,само военни и милиционери.
10
13
 
38
 
! Отговори
КЕЕЕЕЕФ преди 4 години
Кратък, точен, ефикасен!Шапки долу пред Президента!
9
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко като се изкаже неподготвен и веднага получава удар по канчето.Президентът винаги има под ръка коз ,с който да го надцака. То при толкова издънки все ще се намери вариант за "контра" на белотаджията ,голмайстор,почетен доктор,генерал и от време на време премиер между футболен и тенис мач.
8
5
 
28
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
А пожарникарите по презумция щото са мнооого умни и интелигентни..... виждаме до къде ни докараха
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Едва ли бих определил Борисов само като "*** човек"
6
17
 
39
 
! Отговори
Мачкай, Румба ! преди 4 години
Генералът пак премаза Тиквата без семки !
5
39
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момчето на Решетников е голяма работа! Браво! Как умело борави с полу-истини и манипулира простолюдието.