Детските градини безплатни до 5-годишна възраст на детето?

Нова демографска политика за България до 15 юли
22 май 2019 12:26, Габриела Джекова
43
Детските градини безплатни до 5-годишна възраст на детето?
Снимка: архив, Булфото

Работна група ще изготвя нова визия за демографската политика у нас. Това съобщи  вицепремиерът по демографската и икономическа политика Марияна Николова пред Нова.

Работната група включва експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници. Вече са проведени редица срещи с лекари, на които са поставили и конкретната проблематика, свързана с раждаемостта, пренаталните проблеми, каза още тя.

Статистиките показват задълбочаване на демографските проблеми в България, чието население падна под 7 млн. души, които се топят с 50 хил. годишно. 73% от населението живее в градовете, а 164 от населените места са без живеещи.

„Демографската политика не е проблем само на България, но и на целия ЕС. Тя зависи от всички институции, които трябва да бъдат обединени и единни в процесите на вземане на решение за мерките, които се прилагат”, обясни тя.

Николова обясни, че могат да се вземат добри примери за справяне с демографския проблем от Унгария.

„Правим сравнително-правен анализ на законодателството, който е в процеса на рамките на работната група и след като експертите си дадат заключенията, ние ще обявим и конкретните резултати“, заяви вицепремиерът.

Тя допълни, че финансови стимули трябва да има, но такива, които да са реални и измери, съобразни възможностите на държавата.

За подпомагане на майките се предлагат различни социални мерки, една от които е т.нар. Домашни помощници, които да помагат в отглеждането на детето, за да може майката да се върне на работа.

Като най-важно обаче Николова посочи детските градини. „Считам, че те трябва да са безплатни поне до 5-годишна възраст на детето и в училищата да се осигури необходимият храноден на децата”, каза Николова.

Вицепремиерът заяви, че 6400 лв. е нереална помощ за раждане на второ дете. „В крайна сметка трябва да бъдат направени необходимите разчети и да се дадат реални цифри”, беше категорична тя.

Николова съобщи, че новите мерки трябва да бъдат на лице до 15 юли, когато приключва работата на работната група.

Тя коментира и изплатените обезщетения от 10 лв. на три семейства на загиналите при катастрофата край Своге. „Категорично не съм съгласна с позицията на застрахователя – при конкретно становище на КФН обезщетението следва да бъде платено. След като един пътник има билет, той категорично е застрахован и не бива да доказва каквото й да е било. При евентуално завеждане на съдебен спор, делото ще бъде спечелено от пострадалите”, каза тя.


43
Още от Евроизбори '19
Решаващият час настъпи! Кой ще спечели изборите - ГЕРБ или БСП?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Демографската катастрофа в България е етническа - само сред българите. Докато си затваряме либерастки очите за този факт, както досега всички мерки уж за повишаване на раждаемостта, ще се ползват само от този етнос, при който няма демографска криза.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Дфкй

Работа в провинцията има точно за тези, които нямат нито професия, нито образование. Но те не желаят да се ангажират със земеделие и животновъдство. Искат наготово.
За да се справим с проблема са нужни само две неща: 1. Спиране на всякакви помощи за здрави хора, както и детски надбавки за повече от две деца; 2. Закон срещу безделничеството в случай, че човек няма друг източник на законни доходи.
Тогава щат не щат ще идат да работят на село. Иначе - Индия ги зове, или при фрау Меркел.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цялата система за социално подпомагане е сбъркана из основи. Ефект ще има ако се спрат всички социални помощи, вкл. детските. Тогава евентуално може да се повиши раждаемостта сред българите.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Детските ясли и градини трябва да са платени и то несимволично. Колкото и парадоксално да звучи, това ще помогне за намаляване на демографската криза сред българите. Безплатни детски ясли и градини означава в тях да няма места за българчетата и засилване на демографската криза.
38
4
 
3
 
! Отговори
Дфкй преди 3 седмици
Трябва да се увеличават работните места в страната, а не детските градини в София. Тя все пак не трябва да се превръща в град-държава!
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аха ,пак призив за гласуване към братята роми - за тях безплатно манджа за чавееетата ,а сметката ще плащат с данъците си Работещите бедни .
Оня утепляк ще маха климатиците , а онея си простират гащето на тротуара в центъра на София и Нищо !
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
за 7000 деца в София място в градината няма! Плащаме по 700 лв такси за частни градини от няма на къде. Увеличете таксите на държавните, стегнете ги, вземете млад персонал, постройте нови.. Безумни популистки предложения само. Вижте какво прави соц. министърка в Германия, откраднете някоя идея..
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Леле! Пази Боже! То и сега като е платено е цял подвиг да успееш да запишеш детето си, а си представям ако е безплатно! Съвсем няма да имаме шанс заради едни наши сънародници, които много си падат по всичко безплатно!
34
1
 
18
 
! Отговори
Kuncho преди 3 седмици
Пълна кретения! Вместо да се предприемат реални стъпки като се изгради поне една детска градина в най младите квартали на София Витоша, Манастирски Ливади то там се бучват само нови блокчета.
Искаш не искаш плащаш 600 650 лева за частна.
А нашите управляващи, с нашите пари искат да ги правят безплатни за ромското население.
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак глупости! Проблемът не е безплатната детска градина, а ниските доходи, липсата на възможност на жените да работят с гъвкаво работно време или от вкъщи, липсата на места в детските градини и т.н. Вместо да ми предлагате безплатна градина, направете повече детски градини или както е в чужбина открийте детски градини в офисите на по-големите фирми. И така жените ще са спокойни, че детето им е наблизо, няма да има драми и тичане сутрин, за детето също ще е добре, че мама е наблизо… дребни неща.
32
1
 
25
 
! Отговори
==== преди 3 седмици
Какво значи безплатно, пак парите ще идват от нас, намалете ддс на храни и лекарства, дайте платена работа , стабилно здравеопазване и сигурност на хората, а....и СПРАВЕДЛИВИ ЗАКОНИ за всички!
31
1
 
18
 
! Отговори
==== преди 3 седмици
Какво значи безплатно, пак парите ще идват от нас, намалете ддс на храни и лекарства, дайте платена работа , стабилно здравеопазване и сигурност на хората, а....и СПРАВЕДЛИВИ ЗАКОНИ за всички!
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега предизборни лъжи пак....
29
1
 
24
 
! Отговори
Мен преди 3 седмици
Чудестно, сега освен че плашаме помощи на цианите, ще им плащаме и детската градина. Крайно време е тия неща да станат реални и хората да си плащат училището и детската градина в пълен размер.
28
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз съм почти на 40, явно второ дете няма да имам. Главите ви не увряха, че не градините, финансовата помощ и т.н. са проблем за ниската раждаемост. Сигурност искам за детето си, всякаква- и обществена, и икономическа, и здравна, и образователна, и правна! И спокойствие, че дори 1 от родителите да е временно без работа, другият ще е способен да издържа семейството за това време с дохода си!
27
1
 
7
 
! Отговори
Беки Чичова преди 3 седмици
Искаме : по 10000 евра на калпак на месец , безплатни - детски градини, ясли, училища, здравеопазване, дрога, алкохол, ресторанти. Да живее демокрацията !
26
1
 
19
 
! Отговори
Ха Ха преди 3 седмици
Предизборни простотии. Как безплатни, бе. То сега, като са платени не може да се доредим, нищо, че живеем срешу входа. И то при двама работещи родители, плащащи данъци на тая община. Тя безплатни шяла да ги прави. За кой бе лельо, за кой!
25
9
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 3 седмици
Простолюдието ще се сцепите от алчност и злоба. Искате всичко хем да ви е безплатно, хем да взимате по 50 хил. лв заплата.
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Детската градина е 60 лева, така или иначе незначителна сума за едно семейство...
23
5
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 седмици
Габи, не се пише въпросителен знак след твърдение!
Твоя: Първата ти учителка