Субсидиите да се намалят, големи са. Но откъде ще се финансират партиите?

Предложението на премиера разпали страстите в кулоарите на НС
Обновена: 6 юни 2019 14:11 | 6 юни 2019 14:10,
158
Субсидиите да се намалят, големи са. Но откъде ще се финансират партиите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложението да се намали партийната субсидия на 1 лев, което бе обявено тази сутрин от премиера Бойко Борисов, предизвика коментари в кулоарите на парламента и постави въпроса как ще се финансират партиите.

Коалиционните партньори на правителството се съгласиха, че субсидията трябва да бъде намалена, но искат да бъдат посочени допустимите източници на финансиране.

От "Воля" категорично застанаха зад предложение субсидията да се намали, а БСП определи предложението като "кризисен PR".

"Най-голямата опасност е, че тогава партиите ще паднат в ръцете на големи, скрити и задкулисни икономически играчи. Т. е. както се казва – олигархията. Предложението за намаляването на субсидията ще го подкрепим – това е естествено. Но трябва да има и текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите", посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Още по темата

Той не пропусна да отбележи и че премиерът е от изпълнителната власт и не му е работа да казва какво да прави парламентът.

Искрен Веселинов от ВМРО също подкрепи намаляването на субсидията, но предложи по-скоро да бъде определен таван, а не да се получава на базата на действително получени гласове.

"Дебатът трябва да е малко по-сериозен и задълбочен, а не да се хвърля нещо, което е популярно, защото за популизма няма почивен ден и никой не е ваксиниран от него. Важното е да има нещо, което е работещо - партиите да са независими от икономически субекти и да не получават прекомерно много", коментира Веселинов.

Според БСП пък намаляването на субсидията е кризисен пиар на гърба на народа, парламента и държавния бюджет.

"След като бяха хванати в грешка от прокуратурата за изчисляване на субсидиите, след унищожителния доклад на Еврокомисията, днес се прави ход, с който се цели да се отклони общественото внимание", отсече Крум Зарков.

Той добави и че червените няма да позволят да бъдат пришпорвани по темата.

"Начинът, по който се финансират партиите, и публичното финансиране, е много сериозен въпрос и не е нормално да се внесе актуализация на бюджета сутринта, а след 2 часа да е насочена комисия. Ей така, джаста-праста", каза соцдепутатът.

Пламен Христов от "Воля" пък подкрепи напълно намаляването на субсидията и посочи, че ако процесът се контролира добре, няма да има опасност партиите да станат зависими.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
19
 
! Отговори
ист преди 4 години
Партиите ще се финансират от олигарсите, които купуваха само елита на партиите.Вече ще купуват цялата партия, което ще им намали джобните и е добре за държавния бюджет. Ако погледните приетите закони, които са променят годишно по пет шест пъти, ще видите голямата търговия на влияние от богатите. И без това пъртиите работят първо за елита си, после между другото за народа.
122
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От членския си внос.
121
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кирил Домусчиев вече пое издръжката на ГЕРБ.А те преди това му опростиха 74 милиона за БМФ - чрез Владиславчо Горанов и Народното им събрание.
120
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БКП дрънкат, дрънкат глупости за социална политика и заплати, а като дойде време за истинската социална политика - гласуват против. БКП - партията, която никога не научи нищо ново. В БКП няма оставки, не обръщат внимание на протести, не слушат хората - само знаят да пращат полицаите да ги бият. Затова БКП скоро избори няма да спечелят. БКП не са алтернатива на нищо. Под прозорците на Станишев имаше три протеста, а внимание - нула. Първо да се махат БКП, после и останалите.
119
2
 
16
 
! Отговори
а защо изобщо преди 4 години
ни трябват партии !?тези жалки и продажни слуги на юдо-масоните са абсолютно излишни за нормалните хоравсички тези политически марионетки служат на юдо-масонския елит - така че евреите да си ги хрантутят
118
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Ще се...субсидират само с...волни пожертвувания,може и с партийни...групи от комици,смешници,палячовци,акробати и...джуджета.Опъват палатката на...мегдана и народа гледа,срещу...левче.Който разсмива повече,той ще спечели пари за...партийна работа,освен за...комедийна.
117
1
 
17
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Членски внос.
116
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е някой да извади всички изказвания на комунистите за намаляне на партийните субсидии, за да се разбере, че просто популистки са спекулирали с темата. Защо реват сега - Бойко е съгласен с тях, че партиите не трябва да харчат парите на народа. Даже каза за какво ще ги даде - за нови детски градини и училища. Оказа се, че червените не били такива безсребърници на каквито се правеха и сега искат субсидии. Школувани Гадние Коминтерновские Манипулятори! Отврадт!!!
115
0
 
15
 
! Отговори
неразбрал преди 4 години
А кой ще върне откраднатите милиони?Влади Горанов ? Или кумеца му?Ами парите за онези ,които са гласували и преждевременно са починали?В БГ годишно умират около 80 000 души.Поне половината от тях са гласували.Значи едни 500 000лв годишно се крадат.Не вярвам някой да е писал в завещанието си "Герб".
114
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно е от къде.Пише го в доклада на ЕС. Герб ще се финансират от комисионните , ДПС от останалите им обръчи , а БСП от продажбата на гласовете си.Все пак и Герб и БСП са от една майка ,БКП-то.
113
2
 
18
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Ами да се финансират от къщите за гости, бе.....!Я, що гости им идват....!!!!
112
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде щели да се финансират партиите?Ами много просто - от членски внос.Тогава ще видим каква бройка ще извадят и това ще е истинската бройка. Който иска и много обича ГЕРБ, да им плаща, а не ГЕРБ да претака пари от хазната в джоба си и да купува вот.Същото е и за останалите партии.
111
1
 
22
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 4 години
ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС!!!
110
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110"В Швейцария нямат субсидии,В Германия са 50 евроцента.Питайте ги откъде се субсидират."И ги питайте защо не са толкова корумпирани и попаднали в нечисти зависимости като нашите политици. Нали липсата на субсидия водела до тези неща.
109
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швейцария нямат субсидии,В Германия са 50 евроцента.Питайте ги откъде се субсидират.
108
0
 
21
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Да събират дарителски СМС-и за да си субсидират партиите!
107
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Апартамента на Цветанов с асансьора е от тези субсидии. Освен заплатата си в парламента е вземал и втора заплата като партиен функционер. А понеже партиите се финансират чрез субсидии, това означава че ние сме му купили имотите със субсидиите.
106
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До избирателНе, бе! На теория плащаш, за да са задоволени и да не влизат в зависимости и корупционни схеми. Ако се окаже, че това работи при политиците, от догодина почват да дават субсидии на джебчиите, за да не крадат. Когато джебчиите са напълно задоволени, ще се занимават с наука, изкуство и ще правят дарения за благотворителни каузи с парите, които не могат да похарчат от субсидиите.
105
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да плащаме на някого, за да краде независимо от олигарсите. Олигарсите да не му пречат и да му се бъркат в кражбите. Защото олигарсите правят записи във видео и звук и после рекетират.
104
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбра се, че 11 лева са много, а 1 лев е малко. Сега Герб рекетира другите партии с предложението за 1 лев. Те, разбира се, ще откажат. Сега Герб да предложат оферта между 1 лев и 11 лева. Всичко друго е подигравка с народа на България и цирк.