Субсидиите да се намалят, големи са. Но откъде ще се финансират партиите?

Предложението на премиера разпали страстите в кулоарите на НС
Обновена: 6 юни 2019 14:11 | 6 юни 2019 14:10,
158
Субсидиите да се намалят, големи са. Но откъде ще се финансират партиите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложението да се намали партийната субсидия на 1 лев, което бе обявено тази сутрин от премиера Бойко Борисов, предизвика коментари в кулоарите на парламента и постави въпроса как ще се финансират партиите.

Коалиционните партньори на правителството се съгласиха, че субсидията трябва да бъде намалена, но искат да бъдат посочени допустимите източници на финансиране.

От "Воля" категорично застанаха зад предложение субсидията да се намали, а БСП определи предложението като "кризисен PR".

"Най-голямата опасност е, че тогава партиите ще паднат в ръцете на големи, скрити и задкулисни икономически играчи. Т. е. както се казва – олигархията. Предложението за намаляването на субсидията ще го подкрепим – това е естествено. Но трябва да има и текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите", посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Още по темата

Той не пропусна да отбележи и че премиерът е от изпълнителната власт и не му е работа да казва какво да прави парламентът.

Искрен Веселинов от ВМРО също подкрепи намаляването на субсидията, но предложи по-скоро да бъде определен таван, а не да се получава на базата на действително получени гласове.

"Дебатът трябва да е малко по-сериозен и задълбочен, а не да се хвърля нещо, което е популярно, защото за популизма няма почивен ден и никой не е ваксиниран от него. Важното е да има нещо, което е работещо - партиите да са независими от икономически субекти и да не получават прекомерно много", коментира Веселинов.

Според БСП пък намаляването на субсидията е кризисен пиар на гърба на народа, парламента и държавния бюджет.

"След като бяха хванати в грешка от прокуратурата за изчисляване на субсидиите, след унищожителния доклад на Еврокомисията, днес се прави ход, с който се цели да се отклони общественото внимание", отсече Крум Зарков.

Той добави и че червените няма да позволят да бъдат пришпорвани по темата.

"Начинът, по който се финансират партиите, и публичното финансиране, е много сериозен въпрос и не е нормално да се внесе актуализация на бюджета сутринта, а след 2 часа да е насочена комисия. Ей така, джаста-праста", каза соцдепутатът.

Пламен Христов от "Воля" пък подкрепи напълно намаляването на субсидията и посочи, че ако процесът се контролира добре, няма да има опасност партиите да станат зависими.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
25
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Странно нещо е това демокрацията,поне в България.....Да плащам на някого да ме краде....
102
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само тотално необразован и неграмотен политически субект може да вярва на човек като Слави в политиката. В България има много такива, дългото управление на ГЕРБ и БСП преди това го доказва. Лошото е, че народът не поумня и отново би гласувал за някой като Слави, за да продължи стригането.
101
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бяха разкарали мъртвите души от избирателните списъци, ама не им стиска. Това със субсидията на практика обслужва големите, а пречи само на малките партии.
100
9
 
3
 
! Отговори
Печелят преди 4 години
От липсата на финансиране на партиите печелят комуно-цоциалистическите партии като бсп,абв,атака. Тея последните поличават стотици милиони рубли от Кремъл.
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Te апартаменти без пари си взеха, незаконни бани и барбекюта на незаконно усвоени тераси направиха, къщи за гости, суджуци и какви ли не източници на финансиране имат партиите.
98
0
 
19
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
Ще се намалят депутатите до толкова колкото ги виждаме на заседанията ..
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
единственото падане е че ще им паднат. гласуват 20% от хората, половината са най вероятно емигранти и мъртви души, онези кьофтели си раздават милиончета че уж некой гласувал за тях и после крадат като за световно. да опъваме бесилките. не ви ли писна от конвенции, прайдове, НПО-та за децата, ток, парно, кражби, лъжи, далавери, корупция, страх....
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сливането на партиите с държавата е против демокрацията. Партиите трябва да са независими от държавата и да се издържат с членски внос.
95
0
 
15
 
! Отговори
Закривай преди 4 години
Щели да паднат - интересно ми е къде са паднали и къде мисли, че са паднали, човека зад статията? Как се насаждат само изкривени виждания и мнения. Хич не ме вълнува колко ще загубят. Интересуваме колко откраднаха, колко продължават да крадат и колко ще откраднат в бъдеще.
94
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
старци има доста свестни дето един лев не са откраднали през живота си и не лъжат. поколенията след комунизма са на принципа "сиромах човек, жив гявол". младежите 98% са леш. държавата ни е обречена да се омешаме с мангалищанците и да стане една раса от полухора.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки народ си заслужава политиците. Ако хората са малограмотни, простовати, ще си избират подобни. Затова Борисов управлява толкова. Всички тези, които се жалвате, че няма честни политици... Ами вие като сте от честния народ - шофирате ли с превишена скорост пък било и с повече от 10 км в час, опитвали ли сте се да пробиете с връзки някъде, когато купувате автомобил, апартамент, обявявате ли действителната стойност и т.н. Не казвам, че не го правите, въпросът е повечето дали го правите.
92
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено е че партиите трябва да се издържат единствено и само от Членски внос.
91
5
 
7
 
! Отговори
дам преди 4 години
до 90Ако Борисов, беше го предложил това преди изборите, *** веднага щеше да излезе да каже , че напълно го подкрепя за това предложение.А сега се чуди как да се измъкне и да не гласува да стане субсидията им един лев.Че ще трябва и телевизията да си закрива и Велизар Енчев ще остане без работа
90
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 4 години
Българските "партии" накрая ще свършат зле. Крадоха народа и си играха на избори 20тина години накрая ще дойде горския. Голям вой ще падне ама после първите пет-седем години няма да смеят да гъкнат. Истинските избори Слави ви ги каза - мажоритарни в два тура. Ако българите не ги наложат на партиите - до 4-5 г . ще се намери кой да ги забрани и вкара "лидерите" на топло.
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дамАко Борисов беше решил да предложи 1 лев субсидия педизборно миналата седмица, *** и Милиончева щяха да останат , не на 7% от тях, а на 17Радвайте се, че Борисов действа следизборно, а не предизборно като другарите Да де, той Борисов и ГЕРБ го правят това от доброта към БСП, да могат БСП да вземат десетина процента повече на изборите.
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 83: Няма откъде да дойдат честни политици,ЗАЩОТО И ЧЕСТНИТЕ И НЕЧЕСТНИТЕ ПОЛИТИЦИ ГИ ПРАВИ СИСТЕМАТА,В КОЯТО ТЕ ОПЕРИРАТ,А ТАЗИ СИСТЕМА,ЗАВИСИ ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ НАРОДА,КОЙТО ГИ ИЗБИРА!!!Няма друг!!!Самият народ е този,който трябва да си създаде тази система и да си я контролира!!!НЯМА ДРУГ!!!Разберете го!!!Няма друг да ни "оправи",освен ние самите!!!Или ще го направим,или изчезваме - ИЗБОРЪТ Е НАШ!!!АМА ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ТРЯБВА ДА СТАНЕМ ВСИЧКИ НАРОД ОТ ГРАЖДАНИ,А НЕ КОШАРА ОТ ОВЦЕ!!!
87
1
 
3
 
! Отговори
Успял бизнесмен преди 4 години
Не е нужно държавата да харчи пари за субсидии на партиите когато има толкова бедни. Ние от бизнеса сме готови да финансираме партиите и да работим за подобряване положението на бедните. Бизнеса ножем да финансираме политиците да отменят забраната за детски труд и тогава ще дадем работа на десетки хиляди деца от бедни семейства и така ще помогнем на тези бедни семейства да получат допълнителен доход.
86
1
 
4
 
! Отговори
дам преди 4 години
Ако Борисов беше решил да предложи 1 лев субсидия педизборно миналата седмица, *** и Милиончева щяха да останат , не на 7% от тях, а на 17Радвайте се, че Борисов действа следизборно, а не предизборно като другарите
85
0
 
6
 
! Отговори
Милена преди 4 години
толкова ли е страшно бизнесмени да финансират партии?Лобизмът забранен ли е?Ако самите партии не приемат спонсорство само от честни източници,да се санкционират партиите.Нека има ясни правила и контрол-можем да се поучим от други държави.Но не искам да ми внушават колко е лошо партиите да получават пари за дейността си извън държавата,как ще им влияят и т.н.Ако са податливи на лоши влияния-да ги накажат.Всички бизнесмени не са престъпници,нали?Или нещо греша....
84
0
 
10
 
! Отговори
и сега олигарси ги ф преди 4 години
Те и сега май се финансират от близки олигарси, защото купуването на гласове няма как да става от официалните субсидии, кебапчетата в махалите - също! Да не напомняме какво излиза покрай КТБ и за какви политически "проекти" и телевизии са отпускани пари! Да не говорим и за разни "бедни" роди, дето трябваше да им се прави дарение за всякакви нужди, а пенсионерите преживяват с жалки пенсии.