Партиите няма как да се справят със субсидия от 1 лев

В България не се правят пари от икономика, а от политика
7 юни 2019 22:15, Нели Христова
105

След като стана ясно, че партиите са вземали 13, а не 11 лева на галс, те ще се наложи да върнат надвзетите пари, а вчера ГЕРБ внесе в НС предложение за намаляване на субсидията. Тя ще бъде 1 лев за действителен глас. Между 4 и 6 лева на глас - такова предложение за партийна субсидия загатнаха пък от БСП. Но какви рискове ще доведе това?

"В България работи един олигархичен модел, който субсидията на партиите няма да промени. Едни партии ще пострадат повече, други по-малко. Управляващите ще са добре. Но това драстично намаляване е нецелесъобразно. От страна на Борисов това е популизъм, който трябва да прикрие доста други проблеми", заяви доц. Мария Пиргова в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Със субсидия от 1 лев партиите няма как да се справят. Това насила ще ги накара да използват нерегламентирани плащания", смята социологът.

По думите на политологът заради тази ситуация партиите губят още веднъж голямо количество престиж, което и без това вече нямат. Тя посочи също, че в България се печели от политика, а не от икономика.

Според Павлов таваните за субсидии не са добър вариант, тъй като не е справедливо партия, която има по-малко гласове да взима същите пари като такава с повече гласове.

Доц. Пиргова допълни, че ако политиците си вършеха добре работата, никой нямаше да обърне внимание на тези надвзети пари. А относно ДДС-то е категорична, че предложението за намаляването му не е трябвало да бъде отхвърляно.

По темата за това как се отразява отсъствието на Цветанов в ГЕРБ, социологът е на мнение, че финансовият министър Владислав Горанов ще навреди на Бойко Борисов, почти колкото Цветанов.

Пиргова допълни, че премиерът не е имал друг ход, освен да го освободи, тъй като българската политика вече не може да съществува извън европейската и световната.

Относно становището на Холандия за влизането ни в Шенген, Павлов посочи пред Bulgaria ON AIR, че реакцията на Холандия е била абсурдна, защото ние сме изпълнили всички критерии за приемането ни.

А за оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова и двамата се обединиха около мнението, че тя не трябваше да дава заявка за спечелване на изборите и няма значение какво ще се случи в малките коалиции, тъй като за сега няма алтернатива на ГЕРБ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо така удобно забравихте обръчите от фирми които така удобно спонсорираха партиите !!!!!.......................................... Важно е да ОГРАБВАМЕ хората под различни предлози ! А ?
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има, има как де се справят, няма страшно! Те олигарсите на това се надяват.
86
1
 
12
 
! Отговори
точка преди 4 години
Партиите да се издържат от членския внос на последователите си и нищо друго. Депутатите с големите си заплати за нищовършене в парламента да плащат по-висока вноска.Аз не членувам никъде,и не желая от данъците ми да се плаща на партиини тунеядци.Ако не могат да се справят да теглят кредит както прави всеки редови българин.
85
1
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
ако спазвахте Конституцията, то нямаше да има такива въпроси днес, като:1. да спазваме ли конституцията, като разширим член първи, ръководен за "Партията", като "толерантно" я умножим по масата на числото на партийните гладиатори? 2. защо партийните спонсори с офшорките още не са извадени на светло?3. кой управлява света? парите, или мнозинството засегнато по някакъв начин от делението на печалбата?4. E?
84
1
 
8
 
! Отговори
Уйчо дъртия преди 4 години
Да го духат като не могат с 1 лев Повечето от народа карат и без лев ДЕБЕЛОСЕРЦИ
83
1
 
7
 
! Отговори
Уйчо дъртия преди 4 години
Да го духат като не могат с 1 лев Повечето от народа карат и без лев ДЕБЕЛОСЕРЦИ
82
0
 
6
 
! Отговори
Ю.Я. преди 4 години
Искам да кажа на Мара Пирговица, че именно нейната господарка Краднелия Импексова поиска този един лев, че дори и да се намалят заплатите на депутатите. Ето на, случва се. Как така няма да се оправят, нали това искаха, сигурно са го обмислили долре, за да го искат.
81
1
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
вярата в парите е несъкрушима!1-ви постулат на всеки юдео-масон!:-)))
80
0
 
7
 
! Отговори
Що, бе другари... преди 4 години
Нали, вярата ви в Партията е безгранична,??!!!Аз съм християнин, и не получавам пари, за да вярвам в ХРИСТОС! ЩО ИСКАТЕ ПАРИ ЗА ДА ВЯРВАТЕ В БСП/БКП???!!!
79
1
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
до г-жа/г-н/гжин 81, който ми е задал отговори. 1-во. партиите съществуват за да печелят пари, а не за да спазват предизборни мъглявини. защитата на обществените интереси не може да бъде постигната от лобистите (робите) на нпо и глобалните концерни в (анти)народните събрания. "демокрацията" е една химера, която, чрез медиите на горе-споменатите служи за розови очила на данъкоплатеца, който плаща, ама на 100% не знае защо... ясно до тук?
78
1
 
3
 
! Отговори
Целево финансиране преди 4 години
До Присмехулник: Т.е. партиите трябва да печелят пари, за да съществуват. И защо тогава да защитават обществените интереси, ако от обществото субсидия няма да получават. Не е ли по-добре да се черпят заедно и заедно да въртят бизнес както например Бойко и Георги Гергов. Той наскоро получи от Бойко 43 милиона лева държавни пари за една дупка в центъра на Варна, която на никого не е нужна. И за какво? За да мъти водата в БСП. Ето ти целево финансиране по гербаджийски.
77
0
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
другарки и другари, това стои в основата на пазарната икономика, към която се стремихте и популяризирахте: който успее да се справи - продължава с дейността "партия" (е)оод, който не успее да се справи - фалира. просто и ясно е! даже и на бай тошо му беше ясно и ви го беше обяснил кое как е... :-)))
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно бизнеса дето им снася в партийните касички на черно не им е достатъчен. Свикнали са нашироко да живеят и да харчат. Стига с глезотии. Човек знае 2 и 200 нали така. Ще се научат да се справят така както обикновените българи се справят с мизерията и немотията. Много са разглезени тия партии ами кола и мотиката.
75
1
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 4 години
ЕМИ ЕДНО ВРЕМЕ ДВЕТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ БСП И БЗНС СИ СЪБИРАХА ЧЛЕНСКИ ВНОС ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ СИ. А И КОМСОМОЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СЪЩО И РАЗПОЛАГАХА СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА ЗА РАЗХОДИ. А ТИЯ ОТ НАРОДНАТА СОФРА НАПРАВО . ЕДНИ БЛЪСКАТ ЗА 300-400 ЛВ И ВНАСЯТ ДАНЪЦИ А ТЕЗИ С ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ И ПРИВИЛЕГИИ ХАРЧАТ ДАНЪЦИТЕ НА БЕДНИТЕ ДА СИ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ И ДА СИ ПРОВЕЖДАТ ПАРТИЙНИ МЕРОПРИЯТИЯ. НИКАКВИ СУБСИДИИ. НАМЕРЕТИ СИ СРЕДСТВА НО НЕ И ОТ БЮДЖЕТА!!!!!!
74
2
 
5
 
! Отговори
Пиргова-посредствена преди 4 години
Щом и посредствената Пиргова са я направили професор, както и Иво ***(вероятно по партийна линия), то тежко и горко на България...
73
3
 
1
 
! Отговори
Пари срещу лобиране? преди 4 години
Обществото субсидира политическите партии за да провеждат политика, която защитава обществения интерес. С намаляването на субсидията десет пъти партиите ще трябва да търсят спонсори, и тъй като никой не си дава парите току така, ще трябва да защитават корпоративни интереси.За Бойко парите не са проблем - Цецо му е събрал достатъчно суджук за следващите избори. Като остави опозицията без субсидии се надява да спечели служебна победа. Както винаги - д'ребен бянкянски х'итрец.
72
1
 
5
 
! Отговори
да преди 4 години
ама разбира се, че лелята ще е против намаляване на субсидията..та нали с такива пари партиите плащат на поръчкови псевдоспециалисти като тази...що *** като тая и други подобни "шефове на водопади" ще останат без хранилка ..не е истина :)))
71
2
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Лесно е, но няма да се направи, защото са бесрамни, а народът спи ли, спи! Ще върнат някакви мизерни суми и след време пак ще измислят механизми за незаконно обогатяване! За това акълът им работи на пълни обороти и грешки не правят.Трудно ли е да се проследят къде са отишли толкова милиони през всичките години, откъде толкова милионери във всички партии, как така толкова финансови министри и комисии нищо не са забелязвали. Вече се вижда, че нищо няма да се случи. Спете сладко, братя българи!
70
2
 
8
 
! Отговори
sid преди 4 години
Много вярно.Няма всеки мухъл да си прави партия.Не им трябват пари.И без това България е една голяма фирма.
69
2
 
11
 
! Отговори
Пенсионер с 295 лв преди 4 години
Я стига, че на народа вече му кипна! Не 1лев, нищо не трябва да получават! Имат достатъчно големи заплати, за да си плащат всички разходи с тях! Тогава ще видим дали така ще се борят за депутатско място! Хората тук, на тази територия, защото вече трудно може да се нарече държава, живеят в пълно отчаяние, с 300-400 лв месечно, които не стигат само за ток, вода и отопление, те реват и си мислят, че някой нормален, трудещ се, но срамно за 21век беден, ще ги съжали! Огромен гняв предизвиквате!