Плевненлиев: Не трябва да разчитаме само на Русия за гориво

Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, не би я наранил
9 юни 2019 11:45, Нели Христова
297
Плевненлиев: Не трябва да разчитаме само на Русия за гориво
Снимка: Булфото

България не трябва да разчита само на Русия за гориво, защото, когато сме зависели само от един монопол, никога не сме печелили, това заяви президентът на България  в периода 2012 - 2017 година, Росен Плевненлиев пред БНТ.

"В трудни времена се изискват лидери. Наистина шансовете на господин Манфред Вебер са минимални защото, той е лидер на партия в ЕП, но е бил президент или министър - председател", каза той по въпроса за Европейския парлавент.

"Шансове на Франс Тимерманс също намаляват, а тенденциите в политическите среди оформят като все по-силна кандидатурата на Мишел Барние", допълни Плевнелиев.

"Ние се гордеем изключително много с Кристалина Георгиева, тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена. Много се спекулира дали би напуснала позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка и да отиде в битката за еврокомисар или председател на Европейската комисия", каза той по повод слуховете за издигането на Кристалина Георгиева за нов български еврокомисар и дори председател на Европейската комисия.

"Не съм аз човекът, който да говоря от нейно име, но в една много голяма степен на вероятност ЕП би подходил по-скоро на силата на правилата, които самият той е задал. Българското правителството има своята кандидатура в лицето на Мария Габриел за еврокомисар", категоричен е Плевнелиев.

"Държавният глава трябва да знае къде стоим, а днес трябва да знаем, че вече се е скарал с правителството на САЩ. Той го обвини в корупция заради сделката с Ф-16, а тя е одобрена от Сената. Той изгуби доверието на американското правителство и прави всичко възможно, за да раздели ЕС. Покупката на Ф-16 е стратегическо решение на българската държава, за да покаже къде стоим. Ако ние не купим Ф-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава. Покупката не е само пари, а е геостратегическо решение", коментира той срещата на настоящия президент Румен Радев в Санкт Петербург с руския държавен глава Владимир Путин.

Според Плевнелиев, по-големият проблем за ГЕРБ и всички партии всъщност е ниската избират активност на евроизборите. Тя е един сигнал към всички, не само към ГЕРБ, доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери като цяло.

Той коментира и знаковата оставка на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ: "Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и много честен разговор с премиера Бойко Борисов, продължил 3,5 часа, за който обществото разбра. Изключително съм благодарен на г-н Цветанов, който ми даде пълната оперативна свобода за действие по време на кампанията за президентските избори през 2011 г. Аз и екипът ми сме много благодарни, защото той ни показа желязна дисциплина, много силна работа с милионите българи по градовете".

"Цветан Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, на свое дете и той не би го наранил. Неговият остров е неговото семейство и ако ГЕРБ е неговото политическо семейство, той не би направил резки стъпки срещу него, категоричен е Плевнелиев. Няма никакво съмнение, че Цветанов и Борисов са тандем, който създаде и направи ГЕРБ", допълни президентът.

Според Плевнелиев, като партия ГЕРБ толкова дълго е доминирала в политическия живот, че самата тя трябва да си дава сметка за инфлацията в политиката. "Ако считаме, че Бойко Борисов има план да извади нови лица на дневен ред, да даде нови ясни приоритети - то тогава би могъл и да успее", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
4
 
10
 
! Отговори
АЗ СКОРПИОНА преди 4 години
До АнонименКато чета помията ви, мога да си вадя изводи за интелекта и възпитанието ви. Само за необятната руска шир сте - ще си паднете точно на мястото. Жалки сте !!!!!!!!!!! А писанията ви просто няма да комнтирам.
172
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от както Плювналналиев се включи в битката за газа, цените на гаста рязко скочиха, голями производители се разориха а Цвъ Всьо Плюн и неговата аХнална съпруговатка, Розьо Плевел Бъц се опартаментиха.На ред е бати Бойко, които иде с голямата дървена възпитателкаНему се пада честа да ликвидира с едно АЛО и каса БИРА тези два биокомпира
171
27
 
12
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 4 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
170
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия за този некадърник цял месец ли ще я дондуркате в сайта?Гледам ,че обожатели няма.
169
9
 
37
 
! Отговори
ля ля преди 4 години
Роска моите съболезнования но ходи да си мишкуваш и се не обаждай!!!!стига толкова срам за 5 години!!!
168
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десни да не се обажда
167
6
 
25
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
о, господин "баща" как е прогнозата за времето? Тия дни щяло да вали и вместо да дондуркаме бебето ни есе занимаваме с презпрецедентни глупости! Май още се вживяваме в ролята на прецедент? Абе гледай си прогнозата що тя е доста преобладаваща бе човек, ту пече , ту тече, ту духа, ту вали....аба голямата политика не за те бе мистър....смехурков!
166
5
 
22
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Нищо ново не казва. Всички добре знаем, че за атлантическите активисти у нас печеленето на все по-голямо доверие на Запада е в приоритет пред националните ни интереси.
165
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дресираното пуделче едно си знае, едно си повтаря.
164
9
 
12
 
! Отговори
ние не сме глупави преди 4 години
ДСБ които се приведоха пред БСП сега ще ни убеждават че ГЕРБ са комунисти.Иначе голяма активност във форума. Демонстрира финансова зависимост. Честните трудови хора ходят на работа и не могат да стоят толкова дълго във вестника.
163
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГЕРБ май са решили пак да загубят президентските избори
162
8
 
29
 
! Отговори
Ник Чепа преди 4 години
Защо се дава трибуна на тази ов4а п..ка?!Всяка негова дума засилва неприязънта към партията,която го е излъчила.Прави много лоша услуга на ГЕРБ!
161
9
 
11
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Трудно е човек да определи кой е по-голям чехъл - Десислав Радев, или Расим Банов! И двамата са от един дол дренки! Мислех, че Радев е по-читав, ама не е. Дупи се на Путин, на американците, на евреите, а напоследък честити Ифтар вечеря послучай Рамадамата на мохамеданите (все едно не са ни клали като добичета 500 години).
160
5
 
23
 
! Отговори
голфчи преди 4 години
плевела е на некви много тежки стимуланти хмм
159
1
 
6
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Много ви боли гъжа, а, старшинките.Подивяли сте оконатебно.Пазете обекта и не се правете на полковници то пък и поковниците са същите умници ;-))
158
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плевнелиев-нима не си нясно ,че ГЕРБ са комунисти!? Ти комунист ли си или си останал на ниво комсомолски секретар.Как можа да служиш на полуграмотния *** Тиквоний-мутра и ***. Тогава ти какъв си. Правилно говориш за Русия ,но като президент не направи АБСОЛЮТНО НИЩО. То се иска характер, а ти нямаш. Едно безличие....
157
5
 
31
 
! Отговори
Полина преди 4 години
Кога най-после ще спре да се изживява на Президент Плевнята?Той когато беше Президент се разхождаше с листчета,защото не можеше да каже една дума, ако не е написана, за да я прочете,а сега започнада се изживява на ...
156
4
 
19
 
! Отговори
Полина преди 4 години
Кога най-после ще спре даде изживява на Президент Плевнята?Той когато беше Президент се разхождаше с листчета,защото не можеше да каже една дума, ако не е написана, за да я прочете,а сега започнададе изживява на ...
155
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооппаааа,това пак изпълзя.
154
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли монопол,има и злоупотреби,живеем във пазарна икономика и който предложи по ниска цена следва да купуваме от него.Защо трябва да има монопол и извиване на ръце ?