Плевненлиев: Не трябва да разчитаме само на Русия за гориво

Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, не би я наранил
9 юни 2019 11:45, Нели Христова
297
Плевненлиев: Не трябва да разчитаме само на Русия за гориво
Снимка: Булфото

България не трябва да разчита само на Русия за гориво, защото, когато сме зависели само от един монопол, никога не сме печелили, това заяви президентът на България  в периода 2012 - 2017 година, Росен Плевненлиев пред БНТ.

"В трудни времена се изискват лидери. Наистина шансовете на господин Манфред Вебер са минимални защото, той е лидер на партия в ЕП, но е бил президент или министър - председател", каза той по въпроса за Европейския парлавент.

"Шансове на Франс Тимерманс също намаляват, а тенденциите в политическите среди оформят като все по-силна кандидатурата на Мишел Барние", допълни Плевнелиев.

"Ние се гордеем изключително много с Кристалина Георгиева, тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена. Много се спекулира дали би напуснала позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка и да отиде в битката за еврокомисар или председател на Европейската комисия", каза той по повод слуховете за издигането на Кристалина Георгиева за нов български еврокомисар и дори председател на Европейската комисия.

"Не съм аз човекът, който да говоря от нейно име, но в една много голяма степен на вероятност ЕП би подходил по-скоро на силата на правилата, които самият той е задал. Българското правителството има своята кандидатура в лицето на Мария Габриел за еврокомисар", категоричен е Плевнелиев.

"Държавният глава трябва да знае къде стоим, а днес трябва да знаем, че вече се е скарал с правителството на САЩ. Той го обвини в корупция заради сделката с Ф-16, а тя е одобрена от Сената. Той изгуби доверието на американското правителство и прави всичко възможно, за да раздели ЕС. Покупката на Ф-16 е стратегическо решение на българската държава, за да покаже къде стоим. Ако ние не купим Ф-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава. Покупката не е само пари, а е геостратегическо решение", коментира той срещата на настоящия президент Румен Радев в Санкт Петербург с руския държавен глава Владимир Путин.

Според Плевнелиев, по-големият проблем за ГЕРБ и всички партии всъщност е ниската избират активност на евроизборите. Тя е един сигнал към всички, не само към ГЕРБ, доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери като цяло.

Той коментира и знаковата оставка на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ: "Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и много честен разговор с премиера Бойко Борисов, продължил 3,5 часа, за който обществото разбра. Изключително съм благодарен на г-н Цветанов, който ми даде пълната оперативна свобода за действие по време на кампанията за президентските избори през 2011 г. Аз и екипът ми сме много благодарни, защото той ни показа желязна дисциплина, много силна работа с милионите българи по градовете".

"Цветан Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, на свое дете и той не би го наранил. Неговият остров е неговото семейство и ако ГЕРБ е неговото политическо семейство, той не би направил резки стъпки срещу него, категоричен е Плевнелиев. Няма никакво съмнение, че Цветанов и Борисов са тандем, който създаде и направи ГЕРБ", допълни президентът.

Според Плевнелиев, като партия ГЕРБ толкова дълго е доминирала в политическия живот, че самата тя трябва да си дава сметка за инфлацията в политиката. "Ако считаме, че Бойко Борисов има план да извади нови лица на дневен ред, да даде нови ясни приоритети - то тогава би могъл и да успее", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Bad Companyчакам с нетърпение да кажеш кой е "ПроСоТо",кукло!!!!!!!!!!!давай,не свенувай ся!
152
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МРАВКАСпоко, като заспи цензура ще светна всички КОЙ си. Шумен не е голям, все ще се разчуе.
151
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МРАВКАСтрапона , Варгчо, ***.........
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 156Варгчо, извади ли ***??
149
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анононимен 150 Тоя ли л игав комунист е преуспял . Тоя ли по.длизурко,който във Факултетното Партиино бюро на ВМЕИ Ленин ,доносничеше и клепеше ,преподавателите си ?Ами кой си ти бе ,цър.вул смачкан ? Евро пи далска гивиндия ,продал се за пи дираските и,,демократични ценности,,
148
3
 
12
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Знаете ли кой е ПроСоТо??? Ще ви обясня по-късно когато цензура заспи/иначе ме трие/. Гарантирана самоличност, сексуална ориентация и източници на доходи!! До после!!
147
4
 
5
 
! Отговори
Варгчо Ушатов преди 4 години
Обичам страпоните, мамка му!! Даже повече от рублите!
146
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоШуменско тролско изпражнение.
145
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от този лууд жеендър няма отърване
144
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плевнелиев е толкова уважаван, че навремето американците са му отказали да му дадат виза да емигрира в САЩ. Явно, те още тогава са го преценили, че и за *** за зеле не става
143
39
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоПлевнелиев е успял и почтен мъж, уважаван в целия свят. А ти кой си, мишок сдухан?? Руска, рубладжийска па.ча. вра??? Шуменски бег разпран от към задния двор?? *** миризлив?
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоЛошо е да страпонозависим, нали??
141
7
 
34
 
! Отговори
Карлуково нюз преди 4 години
Роско, пуснахме те градска да поскачаш на парада, а ти пак щъкаш по телевизиите да ръсиш простотии. За наказание една седмица в стаичката с тапицираните стени, като се прибереш.Д-р Куку Пипев
140
4
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ха!...От няколко дни гледам,че "Тубата" са я напълнили с ПСИХАРЩИНИ,наречени "клипове",от сорта на:..-"Две високоговорителчета,свързани с две жички и турени към адни магнитчета,засветват ламбата..ОТ НИЩОТО.."За какво е цялата дандания?..-Много просто:-Рекламните агенции ПЛАЩАТ за "РЕЙТИНГА",тоест гледането на даден клип.Те НЕ се интересуват от съдържанието му...Та така и наш Роско:-Просто ГО ПУСКАТ ЗА ДА ДРАЗНИ и провокира реакция,НИЩО ЧЕ Е НЕГАТИВНА,важното е да има "посетители"...
139
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, Раско....Ако ти бяха дали да превземеш Русия с двата катера и онзи безмоторен бомбаровач, сега щяхме да сме независими и всичко да сме греб.
138
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристалина Георгиева - председател на Европейската комисия. Ами тя нали щеше да става генерален секретар на ООН, пък се класира последна. Сега пък Европейската комисия. Нали ако чуят Макрон и Меркел ще изпопадат от смях. Председател на Европейската комисия може да е немец, французин, холандец, белгиец, нашата роля е да ръкопляскаме силно, какъвто и да е техния избор
137
2
 
33
 
! Отговори
Не могат да боядисат преди 4 години
Преди години Тодор Живков не говореше за диверсификация, но договаряше внос на нефт не само от СССР, но и от страни като Иран, Ирак, Египет... Това, впрочем, не поставяше под съмнение политическото влияние на СССР в България. Изглежда управниците на днешна България нямат капацитета за провеждане на диверсификация, затова само говорят за нея. Разбирайки погрешно под диверсификация замяната на един монополист с друг.
136
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов би шута на Плевнелиев. После би шута и на Цветанов. Сега тея дваминцата *** рани и взаимно се хвалят. Знае се, че и Плевнелиев и Цветанов имат доста имоти, явно келепирът от властта е базата за солидарност между тях
135
0
 
10
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Abe dobre di be6e skril,ams sa6to se obajda6 ot konevrasa.
134
1
 
16
 
! Отговори
A-B преди 4 години
Какви са тия НАТО. Те отделни мафиоти от Америка са.