Плевненлиев: Не трябва да разчитаме само на Русия за гориво

Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, не би я наранил
9 юни 2019 11:45, Нели Христова
297
Плевненлиев: Не трябва да разчитаме само на Русия за гориво
Снимка: Булфото

България не трябва да разчита само на Русия за гориво, защото, когато сме зависели само от един монопол, никога не сме печелили, това заяви президентът на България  в периода 2012 - 2017 година, Росен Плевненлиев пред БНТ.

"В трудни времена се изискват лидери. Наистина шансовете на господин Манфред Вебер са минимални защото, той е лидер на партия в ЕП, но е бил президент или министър - председател", каза той по въпроса за Европейския парлавент.

"Шансове на Франс Тимерманс също намаляват, а тенденциите в политическите среди оформят като все по-силна кандидатурата на Мишел Барние", допълни Плевнелиев.

"Ние се гордеем изключително много с Кристалина Георгиева, тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена. Много се спекулира дали би напуснала позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка и да отиде в битката за еврокомисар или председател на Европейската комисия", каза той по повод слуховете за издигането на Кристалина Георгиева за нов български еврокомисар и дори председател на Европейската комисия.

"Не съм аз човекът, който да говоря от нейно име, но в една много голяма степен на вероятност ЕП би подходил по-скоро на силата на правилата, които самият той е задал. Българското правителството има своята кандидатура в лицето на Мария Габриел за еврокомисар", категоричен е Плевнелиев.

"Държавният глава трябва да знае къде стоим, а днес трябва да знаем, че вече се е скарал с правителството на САЩ. Той го обвини в корупция заради сделката с Ф-16, а тя е одобрена от Сената. Той изгуби доверието на американското правителство и прави всичко възможно, за да раздели ЕС. Покупката на Ф-16 е стратегическо решение на българската държава, за да покаже къде стоим. Ако ние не купим Ф-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава. Покупката не е само пари, а е геостратегическо решение", коментира той срещата на настоящия президент Румен Радев в Санкт Петербург с руския държавен глава Владимир Путин.

Според Плевнелиев, по-големият проблем за ГЕРБ и всички партии всъщност е ниската избират активност на евроизборите. Тя е един сигнал към всички, не само към ГЕРБ, доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери като цяло.

Той коментира и знаковата оставка на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ: "Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и много честен разговор с премиера Бойко Борисов, продължил 3,5 часа, за който обществото разбра. Изключително съм благодарен на г-н Цветанов, който ми даде пълната оперативна свобода за действие по време на кампанията за президентските избори през 2011 г. Аз и екипът ми сме много благодарни, защото той ни показа желязна дисциплина, много силна работа с милионите българи по градовете".

"Цветан Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, на свое дете и той не би го наранил. Неговият остров е неговото семейство и ако ГЕРБ е неговото политическо семейство, той не би направил резки стъпки срещу него, категоричен е Плевнелиев. Няма никакво съмнение, че Цветанов и Борисов са тандем, който създаде и направи ГЕРБ", допълни президентът.

Според Плевнелиев, като партия ГЕРБ толкова дълго е доминирала в политическия живот, че самата тя трябва да си дава сметка за инфлацията в политиката. "Ако считаме, че Бойко Борисов има план да извади нови лица на дневен ред, да даде нови ясни приоритети - то тогава би могъл и да успее", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е жалка путинска карикатура в с сравнение с Плевнелиев. Това го осъзнават и най-големите русофили но ги е страх да го казват на глас защото са се продали на Русия и ако не хвалят наляво и надясно Путин може да ги нахранят с рукола.
92
2
 
27
 
! Отговори
мале, мале... преди 5 години
Тоя пак ли изпълзя, бе. Голям "интелект", голям "мислител". Направо не знам какво ще правим, ако не ни разясни ситуацията с "дълбокомислените" си размишления...
91
2
 
25
 
! Отговори
Иван преди 5 години
ти си супер жалък!!!
90
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не трябва да слушаме само глупостите на Румяна Радев.*** каза, че ще спечели изборите, ама функционално неграмотния й електорат не я разбирал.
89
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бих гласувал отново за Плевнелиев
88
2
 
16
 
! Отговори
ревльо преди 5 години
Плача
87
3
 
40
 
! Отговори
socialen преди 5 години
Ако с простотиите, които бълва, можехме да се топлим, за 10 зими напред щеше да има гориво.
86
4
 
27
 
! Отговори
socialen преди 5 години
Плюнчо да вземе една лопата и кирка и да ходи да вади гориво.
85
3
 
23
 
! Отговори
socialen преди 5 години
Не трябва да слушаме само глупостите на Плюнчо.Борисов каза, че и магаре да тури, функционално неграмотния му електорат ще го избере.
84
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това политическо мекотело е достойно да участва само в предавания от типа на Биг Брадър, където инфантилно да се хили със своята синаптичка..За политика няма какво ново да каже. Нека първо да обясни защо неговата партия ГЕРБ се отказа да го издига за 2-ри мандат и пуснаха неизбираемата Цецка.
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина не трябва да разчитаме въпреки че 90 процента са единствено от тях !
82
1
 
22
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 5 години
Диверсификацията е убав моабет...*** истината е в цената...коги американушките дадат по евтина газ-няма лошо...*** опита с Мариците показва точно обратното....Та пумакинята-комсомолкска секлецарка на факултет Електроника на ВМЕИ В.И.Ленин да се укроти малечко...
81
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този от снимката си мисли, че още е президент. Дори и коментира какво мислел Цветанов за Герб. Според мен, Цветанов отиде да се моли на Борисов да му даде малко пари.
80
2
 
20
 
! Отговори
Pilot преди 5 години
Този няма мярка, но по-интерестно е кой го пуска да се изказва ! Нека се кандидатира пак , за да види дали ще събере и 2% ! Такава под.лога не помни българската история ! Заради такива като този газта ни е най-скъпа , тока и т.н , а питам къде са хората защо го търпим това влечуго !!!
79
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилният израз е - не трябва изобщо да разчитаме на горивата на Русия ако искаме суверенитет. Русия използва въглеводородите си единствено за да заробва малките държави като България или да корумпира в случая с държави като Германия които могат да купят и продат Русия заедно с паpцалите.
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военен и между-народен трибунал за тоя,срещу човечеството
77
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха ама наистина прилича на певец в евтина кръчма в Люлин примерно.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съединител
75
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя требе да е в,Белене до живот
74
0
 
17
 
! Отговори
срам преди 5 години
Питам се в качеството на какъв дава акъл този провален президент,който през цялото време обслужва чужди интереси.Кой провери как е натрупано богатството му.?Зад тази лицемерна усмивка се крие сатана.Помня как ББ го потупваше унизително зад врата.