0 или 1 лев субсидия? Все е малко - трябва отворено финансиране на партиите

ГЕРБ: За американския модел на финансиране са нужни промени в закона
19 юни 2019 10:38,
86
0 или 1 лев субсидия? Все е малко - трябва отворено финансиране на партиите
Снимка: архив Reuters

Заради намалената субсидия на 1 лев ще се даде възможност на партиите да се финансират от други източници като дарения от физически и юридически лица. Това стана ясно след среща между ГЕРБ и ДПС сутринта в Народното събрание.

От движението настояват изобщо да няма държавна субсидия, но от ГЕРБ стоят твърдо зад предложението си за 1 лев, тъй като това са решили гласоподавателите на референдума през 2016 г. ДПС и ГЕРБ обаче са се съгласили, че трябва да има отворено финансиране на политическите партии, тъй като формациите не биха могли да се издържат.

Още по темата
"От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лв. субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си. Затова предложихме амеркански модел на отворено финансиране. Така финансирането ще е публично, няма да има анонимни дарения, ще има публичност от кои физически и юридически лица идва финансирането", обясни Мустафа Карадайъ.

От своя страна шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че за да се въведе американския модел на отворено финансиране трябва да се направят промени в закона, с които да могат и юридическите лица да правят дарения, но по напълно прозрачен начин.

"1 лв. е наистина ниска субсидия, няма как партиите едновременно да бъдат ограничени и да получават, каквито и да е дарения, както е в момента. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата", посочи Стоянова.

Тя добави, че предлагат и общините и държавата да предоставят офиси на партиите, които те да ползват безвъзмездно, за да поддържат структурите си.

"Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси, без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., а за другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица", обобщи Менда Стоянова.

Мустафа Карадайъ пък допълни, че от ДПС предлагат и да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси в общинските и държавните детски градини, а първата вноска в този фонд да бъдат спестените средства от субсидиите на партиите. От движението предлагат и книгите, и учебниците да се освободят от ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Ще се извъртат по всякакъв начин топката да остане в техни ръце. Със или без субсидия, партиите, особено по-големите, ще продължат да съществуват като частни клубове. Въпросът е по-скоро доколко е легитимно да се вземат пари от бюджета и да се преразпределят към някого другиго, с когото избирателите може и въобще да не са съгласни. Да се узакони единствено членския внос.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ и БСП ще оцелеят дори субсидиите да са 5 лева- те са достатъчно големи партии имат скрито финансиранеДПС са корпоративна партия също ще оцелятВоля е бизнес партия също ще оцелее, а вероятно и ВМРО и НФСБ въпреки че ще им се намали влиянието.Обаче Сидеровци (на когото Путин спря финансирането), Христо Ивановци И радан къневци, Първановци, Иванчева, Възржадане - просто ще бъдат смазани....
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам собствената телевизия на ГЕРБ тв Европа, Коритаров кани един по един шпионите на ГЕРБ в БСП. Сега поканил злата Буруджиева, и двамата викат абе идеите на БСП за махане на плоския данък са добри, но и да спечелят повече от ГЕРБ а това е много трудно, няма коя от другите партии да гласува вдигане на данъците на богаташите. Те са прави. Скъпи българи, ако искате да променим олигархомодела, трябва за БСП да гласуват 51 процента от избирателите. ГЕРБ вземете си Дъбов, Гергов, Буруджиева, хаха
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 5 - преиначаваш смисъла. Държавата ще ти даде пари, ако докажеш, че си достатъчно голям имаш доверие от доверие от достатъчно голям брой избиратели. Ако за теб гласувате ти и жена ти - ествено няма да ти дадат пари.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато няма субсидии,ще пострадат малките партии - патриотите и патриотичните партии,АБВ,малките демократични партии,малките комунистически или социалистически партии,зелените и т.н.,а не големите партии.Субсидии трябва да има.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пеевски явно с промяната в закона ще си има собствени партии в парламента. Марешки е ясно кой ще го финансира - Марешки и Москва. ДПС ще се финансира от Ердоган като физическо лице. Пеевски и братовчеда на Борисов могат да даряват на ГЕРБ. След това тези партии ще финансират с държавния бюджет финансиралите ги. Зад Трифонов също ще има олигархофинансиране, все пак човекът е патерица на ГЕРБ, остава единствено БСП със сегашното и ръководство, която олигархията иска да смаже а не да финансира
14
2
 
2
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Връщане на двупартийния модел. Може и да е за добро.
13
1
 
2
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Трябваше да се досетим, че референдумът на Славчо е работа на краварите;))) Какво излиза? Един път ДПС говори с БСП за едно, нос ГЕРБ за съвсем друго. На ДПС не може да се вярва! В крайна сметка, целта е България да бъде американизирана и политическият процес да се сведе до едно изречение: "Който плаща, той поръчва музиката". Нещо подобно се случи и с БНА и с БА, та сега "НАТО ни пази". Иначе за ГЕРБ е лесно. Те са на директна хранилка от 3 цици - САЩ,Израел и Меркел Кашнер;)))
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега все някой като независим имаше шанс...Светльо витков и Иванчева го доказаха през годините...Сега вече - Х--й. Никой който не пере поен поливин милион няма и минимален шанс.Вие наясно ли сте, че три минути реклама на една политическа партия струва окоол 120 000 лева!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само след месец ще стане ясно, че без субсидиите сметката пак ще я плащаме ние гражданите! По един или друг начин. Менда дори вече споменава за "безплатно" ползване на офиси в общините. Защо? За да го компенсират през местните данъци? Моите поздравления за депутатите, за Слави и всички останали, които с "добрите си намерения" се упражняват на наш гръб!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 7 Е - сега ще стане пет пъти по-зле. вече Олигарсите ще излязат СЪВСЕМ открито буквално ще нареждат състава на партиите. Който си няма бизнес парития като НФСБ или ВОЛЯ или не е подкрепян от силен олигарх както Герб от Домуса иВалентин Златев , просто ще загине. Сбогом АБВ, сбогом реформатори.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали джамиите и ислямските училища са/ бяха с отворено финансиране? Нали искахте да премахнете неконтролирано външно или опасно влияние? Бла - бла! Сега ГЕРБ ще го финансират Гергов, Дъбов и от сорта. Може и съвсем легално ГЕРБ да си искат процент от заплатата на назначените с тяхна протекция. ДПС също. Точно като в сектите.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с това партийно финансиране, ставате банални!Покажете как Меркел се задържа и не колабира вчера,уникално!Не знам дали беше от жегата както казват,или е нещо по-сериозно, но жената успя да запази самообладание,това рядко се вижда.Какъвто и да е проблема евала на тая жена
7
2
 
7
 
! Отговори
Трол преди 4 години
До 1234А нима сега не е така?!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако няма субсидии,политиците ще станат изцяло зависими,както е в някои други държави,това е много вредно за населението,защото обикновено зависимите политици нанасят загуби и щети на населението и държавата.
5
1
 
5
 
! Отговори
Трол преди 4 години
До Анонимен 1Нима Аз ако реша да направя партия, държавата ще ми даде пари когато са ми най-необходими - преди първите избори на които трябва да се явя! Правилната посока е партиите да се издържат от членски внос, но какво да правим когато партийните членове са свикнали само да вземат, но не и да дават!!!
4
4
 
4
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Сега ще завалят пари от турция, германия, сащ, цру и израел. България е на тезгяха официално. Това направиха герб и дпс. Но ако дойдат от Русия ще ги заклеймят, че техните долари не са като чифутските, те са демократични
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 лев е символична сума, която доказва солидарността на гласоподавателите с дадена партия. Можеше да се направи в началото на прехода, когато партиите имаха някакви действителни симпатизанти. В днешно време такава солидарност няма. Ако партиите се издържат главно от членски внос, ще им лъснат голите части.
2
3
 
9
 
! Отговори
бг преди 4 години
Членски внос и легални декларирани дарения. Това е нормалния начин да се финансират политически организации. Защото, ако аз гласувам за партия "Х" ,11 лева отиват в партийната каса, не от моя джоб, а от общия държавен бюджет. Като ми е толкова мила партия "Х" ще си бръкна в джоба и ще им дам не 11, а ако искам и 1111 лв.
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме малка държава с малко на брой население и 10 лева субсидия е нормално да има,защото малките партии се издържат с тази субсидия,нямат други приходи,като големите партии.