Полицията ще пази: Силна музика след 23 ч. - 12 000 лв. глоба!

Шумни коли, мотори и яхти също попадат под ударите на закона
Обновена: 19 юни 2019 15:53 | 19 юни 2019 13:27, Камелия Цветанова
124
Полицията ще пази: Силна музика след 23 ч. - 12 000 лв. глоба!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

МВР вече става единствената институция в държавата, която ще следи за спазването на забраната за вдигане на шум в забранените часове.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов това ще гарантира спазването на разпоредбите на Закона за шума в околната среда, приети окончателно от парламента днес.

Още по темата
"Досега 6 ведомства отговаряха за контрола, но както се казва „много баби хилаво дете“ и България беше царството на шумовата вакханалия", коментира той.

С разпоредите от закона се забранява зареждането на търговски обекти от 23 до 8 ч., когато те са в жилищни райони.

Шумните коли, мотори, плаващи дискотеки, яхти също попадат под ударите на закона. Забраната за вдигане на шум в този часови диапазон не важи само за ж.п. гари, летища и пристанища.

Строителните дейности пък ще трябва да бъдат спирани от 14 до 16 ч.

До 10 хил. лв. скача глобата за нарушаване на забраната за шума между 23 и 8 ч от дискотеки и заведения.

При повторно нарушение санкцията ще е до 12 хил. лв. Забраната за шума важи вече за цялата седмица, а не само събота и неделя

При установяване на шум през забранените часове, униформените първо издават предписание. Ако нарушителят не се съобрази с предписанието, обектът се затваря за три дни. При повторно нарушение в рамките на една година запечатването на заведението вече е за 14 дни, обясни Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"С разпоредите от закона се забранява зареждането на търговски обекти от 23 до 8 ч., когато те са в жилищни райони." - хляба се зарежда в 6-6:30 сутринта. Поредната малоумщина
21
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е ясно,че на Зл.пясъци положението е - немски бабички с хавлии се препичат като змии,и си лягат в 21 часа като на санаториум..навсякъде по черноморието ли трябва да е така
20
0
 
18
 
! Отговори
мак преди 4 години
Сега също има закони, но кой ги спазва? Борбата с шума е обречена, ако хората не подават сигнали или органите не контролират и не налагат глоби, включително и да затварят кръчми. Освен това, за каква борба говорим, щом само за 2 часа е забранен шума, а през останалите часове ни бомбардират с децибели?
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"До 23 часа никой не може да ти забранява да се веселиш и да слушаш музика !"Заслужава си, да намеа едно жилище до теб, за да ти покажа колко грешиш. 1440 Hz на 110 db, колоната на агрегат, ключ, решетки и чао. След 3 дена, гаранция ти давам, че ще си рязал жиците на тока и ще си носиш бутилк с бенз, че да палиш ..
18
25
 
0
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Знаете ли колко ме боли онази работа ,че някои не обичали чалга и чалгата ги дразни ! По принцип тях не ги дразни шумът ,а ги дразни чалгата дори и да взучи съвсем тихо !Боли ме х... , че чалгата ги дразнела ! като пътувам в България особено през лятото отварям прозорците на колата и си пускам любимата чалка с подходяща според закона сила на звука , пък нека някой да ми направи забележка !
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За блоковете е до 22,00 ч.. Наскоро звъняхме с оплакване за нарушаване на нощната тишина на 112, беше станало вече почти 23,00 ч., а съседите продължаваха с чалгата. Дойде патрулка, качиха се горе, предупредиха ги и компанията след малко се изниза по стълбите. Така че дайте малко толеранс пововин-един час и ако не млъкват, звънете! В крайна сметка това са жилищни блокове, а не увеселителни заведения. Ние сме към Трето районно, патрулката дойде много бързо.
16
0
 
9
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
До 11А, ти, колкото и да ти е противоестествено, започни на първо време да четеш книги. После, което е по-лесно през ИН се запознай с истинска музика. Ще ти се отворят чакрите...и ще станеш пълноценна личност.... Успех !
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МИЕКАЩИТЕ , КОГА ЩЕ СЕ ЗАБРАНЯТ В СОФИЯ ?
14
0
 
25
 
! Отговори
Просто питам преди 4 години
Миналото лято в Созопол, до плажа Харманите, имаше голяма ромска сватба. Музиката не спираше в продължение на 48 часа. Никой не взе никакви мерки. Ако ситуацията се повтори тази година, едва ли ще е по-различно.
13
18
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Също така ще е добре да се приеме закон ,който предвижда глоби за хора ,които насила вадят тампоните от ушите на друг човек и го карат да слуша чалга ! Например вие не искате да чувате чалгата която звучи от моят дом , слагате си тампони за да не я чувате , но аз ако дойда у вас и насила ви сваля тампоните от ушите тогава трябва да бъда глобен ! А ако не обичате чалга и не си слагате тампони на ушите , това означава че сами сте си виновни дето слушате музиката звучаща от моята къща !
12
5
 
23
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Не се прави на остроумен. Подобен музикант, като теб, го изселихме 2 седмици след като се нанесе в блока ни. Не познаваш материята. Има си съвсем отделен правилник за етажните собствености. След решение на 67% от идеалните части, изселихме го и запечатахме апартамента. В момента на колене ни се моли да се върне, но няма кой да се смили. Отделно дължи хиляди левове глоба, които изпратихме при ЧСИ след неизпълнена нотариална покана. Не се изказвай без да знаеш заоконовите рамки, че е смешно.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конските впрягове в София кога ще ги забраните?
10
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УнуфриКупи си тампони за уши и няма да чуваш чалгата !
9
3
 
35
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Живея в урбанизирана среда. Ясно ми е, че абсолюгната тишина е непостижима. Дори в гората има шумове, които към даден момент не бих харесал. Но, живея в християнска България, в ЕС. Чалгата е кючек, изпълнен от същество с вид на травестит, на български език с ромски акцент. Е, държавата трябва да ме защити от този "звуков терор". Не живея в Ориента. Безпощадни и брутални глоби за маанета на публични места, без значение времевия диапазон !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8
0
 
14
 
! Отговори
Krom преди 4 години
И това ще спре "Бай М(ром)ангал" да вдига шумни сватби?! Дълбоко се съмнявам. А може би, ще премахне селските джигити с 30-годишни баварци с пернишки кюнци да спрат да дрифтят по нощите? А дано, ама на дали. От друга страна, мечтата на Валерката за гьостерица в ръката по Черноморието, се сбъдна.
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сватбите по махалите продължаващи с дни ще има ли санкции?
6
26
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Това е хубав закон ! До 23 часа никой не може да ти забранява да се веселиш и да слушаш музика ! След 23 часа е време за спане и комшията има достатъчно време да спи и да си отпочине , а не още в 18 часа да ми тропа на вратата и да ми прави забележка за музиката ! Надявам се ,че този закон ще вкара ред в държавата , тези които обичат да слушат музика ще знаят кога да я слушат , а тези които обичат да тропат по вратите на хората и да правят забележки ще знаят кога да ги правят тези забележки !
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама това да се въведе чобаните селските бегове пускащи силна музика в жилищни сгради.
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ЗА БЛОКОВЕТЕ КАК СЕДЯТ НЕЩАТА ?
3
3
 
25
 
! Отговори
аха преди 4 години
А така, малко ред в тая държава!