Гласът на социолозите: Узаконява се държавната корупция при избори

Партийната субсидия е антикорупционна мярка
21 юни 2019 09:18,
70

Депутатите решават дали ще намалят парите, които партиите получават от държавната хазна за издръжка. На гласуване ще бъде подложено предложението на Министерския съвет те да бъдат орязани от 11 лева на 1 лев за реално получен глас на избори за парламент.
Още по темата

Борисов и Нинова пак се скараха - за партийните пари и "прегръдката на ДПС"

Предложението дойде след като стана ясно, че политическите сили са получавали дори повече пари. Предстои да бъдат обсъдени всички предложения - от намаляване на 1 лев, през намаляване наполовина... до разрешаване партиите да получават пари от фирми.

"Това е политика, която ще доведе след себе си сериозни последици, за които много хора не са подготвени. Трябваше да има доста по-дълъг дебат. Темата за субсидиите е изключително сложна и има своята история, която започва още преди 1989 година", коментира в студиото на "България сутрин" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Според социолога проф. Михаил Мирчев обаче всичко започва не от 1989 г., а от 2001 г., когато този тип финансиране на партиите е било внесено.

"В мотивите изрично е записано, че финансирането от държавата, а не директно от фирмите, е антикорупционна мярка. А какво се случва в момента? На практика се оказва, че се опитват да узаконят крупната държавна корупция по време на избори", посочи той.

И бе категоричен, че целият този шум е медийна завеса, целяща да прикрие други важни неща, случващи се в държавата.

"ГЕРБ нямат никакъв проблем с парите. Те не получават дарения. От друга страна имат достатъчно, за да спестяват", подчерта проф. Мирчев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 4 години
Естествено че "социолозите" ще реват - нали с тия пари партиите на тях плащат. Ина телевизиите.НУЛА лева субсидия заслужават.Нека станем като в Чехия ...Намерили с какво да ни плашат. Чехия е държавата която се развива най-добре от всички бивши соц страни.
66
1
 
4
 
! Отговори
... преди 4 години
Бе за такава бананова република като нашата ко може да се каже! Тука съд закон и такива гуйна няма от едно 30г. Даже се съмнявам, че сме бананова република! Щото те тия репиблики са къде къде по-добре от нас вече! Инак то се вижда как се краде! От всичко се краде! И тия дето най-викат дръжте крадеца те най-много крадът! КОлкото до партийте и политиката, ми че то там и мафията може да им завижда! При това не благородно! Та така драги ми смехурковци!
65
2
 
7
 
! Отговори
Щяхме да разберем? преди 4 години
До Анонимен 62: Щяхме да разберем сами? С пиар и рязане на ленти Бойко усля да спаси ГЕРБ в последната седмица преди изборите. И то без да харчи нито една стотинка, за държавна сметка. А за една минута клип телевизиите искат по 5000 лева, че и повече. Как партиите да обяснят какво са направили, как да научат хората за това? Затова на заседанията на Народното събрание дебатите се превръщат в шоу, защото е безплатно. И така може да се прави политика, но с какво качество и за чия сметка?
64
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен...............Ако вървим по тази логика най-крупни бизнесмени у нас са Киро Гела, Вальо Златев и Делян Пеевски - един от тях ще е следващият премиер.---------Нямам нищо против последните двама.Четох че на мястото на Златев е някакъв от руските републики и с арабски имена,пристига от Белгия и ще е в България.
63
4
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 62Точно това казвам и аз на анонимния защитник на субсидията. Че едно нещо като работи добре, не му трябва реклама! Реклама се прави само на *** които никои не иска! Те да си вършат работата като хората и ние сами ще гласуваме за тях, а не като сега да трошим милиарди за реклами които само ни отвращават още повече от партиите!
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си се издържат от членски внос Тогава ще .ъсне истината за всяка тяхната популярост.))
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дейността на партийте трябвало да се рекламира по телевизийте.Така е. Защото ако вършеха реално нещо, нямаше да се налага да ни обясняват, щяхме да го разберем сами.техното говорене е най-скъпото говорене в света.
60
3
 
2
 
! Отговори
Кебапче и лимонада преди 4 години
Ако партиите получават по лев за глас (без рекета от фирми за обществени поръчки за управляващите), това означава, че всяка партия ще може да осигури на всеки от електората си едно кебапче и една лимонада за цялата година. Накъде с едно кебапче, как се печелят избори? На ромския етнос дават по 20-30 лева за да гласуват "правилно". Марешки дава и повече. А българинът, като не си продава гласа, ако гласува за партия, може да се надява на кебапче и лимонада. Не е честно.
59
3
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 55Хич не е лесно, по цял ден да харчиш чужди пари и да се биеш в гърдите като Тиквонии, че ти си направил нещо. През целия си живот 2 лева не заработил и не изкарал с ръцете си, голяма мъка, направо се разплаках за клетите ни дупедати! Кажи 1 политик в България които да е свършил работа за 1 лев през целия си политически живот! 1 няма! Щом се налага реклама да си правят за да ни кажат кои какъв е, сам се сещай колко безполезна *** са всичките! 1 човек които да се знае от преди това няма!
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не говори тука за умиране. Говорим за това, че една предизборна кампания струва ПАРИ. забележете че случайни хора във властта няма. Всички хора си имат някакъв бизнес или са подкрепяни от олигарси.Ковачки - партияМарешки -ПартияВалери Симеонов - първо фирма после партияГриша Ганчев - партия (на Илияна Раева)това са все бизнесмениАко вървим по тази логика най-крупни бизнесмени у нас са Киро Гела, Вальо Златев и Делян Пеевски - един от тях ще е следващият премиер.
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГерберите винаги избират някакви,които народа не харесва,просто са уникални в неподходящия си избор.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
54 - искам да ми се посочи поне петима политици - в целия свят в близките двадесет години - който е бил богат и е спрял да краде?Това да си богат е по-скоро начин да влезеш във властта, защото без пари не можеш да влезеш, както и защото ако те спонсорират ставаш безпределно зависим от други кръгове. Но че няма да крадеш - такова нещо няма.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преференциите са факт. Показателен е случаят с АНдрей Слабоков който е получил преференции от втория и стана втори. Не бих Казал че е без значение какви личности се слагат. Сега вече факт е че избирателите на Герб си харесват Лиляна Павлова, 29 000 души са гласували с преференция за нея, макар да не й стигнаха гласовете. В крайна сметка още не знаем кой е влязъл, защото Габриел не станала комисар, а това може да промени всичко.
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До iceblast88Те както стават милионери,така и умират,не си мисли,че да си политик е лесно или могат да се измъкнат лесно от тази примка около врата им.
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
партийната субсидия е антикорупционна мярка.....?!това означава че те са крадци и давайки им пари, нарачени СУБСИДЯ, се очаква да спрат да крадат.как субсидията не е корупция, т. принудително измъкнати от някого пари?
52
2
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 50Еми да си сложат в листите личности които са направили нещо през живота си и ги знаем, а не някакви си биомаси дето до ония ден никои не ги е чувал, че съществуват и няма да имат нужда от реклами! 1 личност няма във всички партийни листи! 1 човек няма които да кажеш, ей аз съм го чувал тоя, той направи това и това, ще гласувам за него защото е направил нещо! Не, само някакви мишки изпълзели от палянки и надяващи се като влезнат в политиката да станат милионери!
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който няма пари няма да може да купува ромски гласове и предвид колко малко хора гласуват съвсем ще "потъне". .на следващитеизбори Гербе ще бие с 12-15 процента разлика БСп, А ДПС може да са втора сила. Пеевски може да стане и министър на вътрешните работи. него го готвят за наследник но Тиквуна.
50
2
 
7
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 42,41,39 Затова половината бюлетина и реклами на партии са с някакви нулеви личности които никои не ги знае до него момент,че съществуват (че и след това)!И като има реклами какво?Като има листа за която да гласуваш какво?Бай Тиква пак си нареди листата след изборите така, че Свинетзила да влезе макар,че никои не я избра!И за какво беше цялата помия 1 месец по телевизията, да дават някаква си дето накрая дори като я избраха, тя пак няма да отиде в Европарламента за да може Бойковица да отиде
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 46 - ти не може да разбереш *** факт - като орежеш субсидиите ще останат само най-богатите партии - в случая това е ГЕРБ, която чрез крадене вече се е възмогнала и няма нужда от субсидии, както и ДПС, която се издържа от обръчите от фирми.В по-малак степен ще останат някакви бизнес партии като ВОЛЯ и НФСБ но много силно ще сеограничи влиняието им. всички други буквално ще "умрат". Никой няма да инвестира в партията на реформаторите, когато тя е само 6 процента, а БСП гони олигарсите..
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората ще злорадстват и ще си мислят,че наказват политиците,а всъщност ще отслабят държавата и институциите.Президентска държава е опасно явление,а също и намаляване на партии и депутати,а също и намаляне на субсидии,като така се създават корупция и зависимости.Това са опасни неща,които отслабват държавата,не злорадствайте!