Кой е прославил BG музиката - Гюзелев, Гяуров, Христов? Не – Софи Маринова

ВМРО настоява МОН да изчисти манипулациите в учебниците
Обновена: 27 юни 2019 14:12 | 27 юни 2019 13:13, Камелия Цветанова
101
Кой е прославил BG музиката - Гюзелев, Гяуров, Христов? Не – Софи Маринова
Архив: Булфото

Софи Маринова е прославила българското музикално изкуство по света. Това е записано в тест, част от изпит за децата в родните школа.

"Аз се сещам за имена като Николай Гяуров, за Теодисий Спасов, Борис Христов, но Софи Маринова ми избягва от съзнанието", призна Милен Михов от ВМРО.

Според воеводите има и доста други неясноти в учебниците.

Още по темата

Пример за това е и учебник за 5 клас, в който стихотворението "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" било представено като конфликт между непокорните българи и чуждите насилници, които обаче някак си са анонимни.

В учебник по "Човек и общество" е намерил място и почетният лидер на ДПС Ахмед Доган за съществен принос към страната редом с Радой Ралин, Блага Димитрова, Георги Марков, каза още Михов.

Така че от ВМРО настояват резултатите от проверката на МОН на учебниците да стане публична и да се стигне до дебат, за изчистване на неяснотите, неточностите и манипулациите в тях.

Михов призна, че постъпката на просветния министър Красимир Вълчев да върне учебниците по история за 10 клас за пренаписване, е нещо ново и в случая похвално.

"Дълго време ни убеждаваха, че държавата не може да контролира и да налага цензура върху учебното съдържание и че обучението трябва да създава компетентности и учителите и авторите на учебниците имат правото да формират. Заради това сега сме доволни и приветстване решението на решението на министъра“, каза Милен Михов.

Според него именно тези учебници за 10 класа са най-важният елемент от обучението на младите хора по българска история.

"Ние искаме да предизвикаме дебат сред професионалните среди за съдържанието на тези учебници, както и по други теми национално – освободителните борби, борбите на българите в Тракия и Македония, защото утвърждаването и съхраняването на българския национален дух е една от основните цели на обучението", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
17
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Днес.бг, кога най-накрая ще сложите правило да ИМА ЗАБРАНА ЗА КОМЕНТАРИ, НАПИСАНИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК С ЛАТИНСКИ БУКВИ. Аз не ги чета, директно им слагам минуса, но е срамно за българския език и вас като медия, че допускате такива коментари, вкл. и под тази статия!
38
1
 
19
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Чакам с нетърпение да пуснат лирики от песни на Преслава и Плискава в учебници по музика.. А, чакай, то там отдавна ги има! Най-жалкото е друго- че всички тези 37 коментара под мен са писани от хора, които слушат чалга. Виждам го с очите си в Студентски град всяка вечер, като изляза с черната фанелка ме гледат като извънземен. Айде и един виц, малко да се усмихнем в тоя жежък следобед - "Господине, това е място за инвалиди! - Ама аз слушам чалга.. - Извинете, господине, за безпокойството".
37
35
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
По света не им пука, че е ромка или, че пее чалга. Спорно е. Данни трябва да се видят. И тя и Азис са световно известни. Това, че народа ги мрази си е за България ...
36
4
 
14
 
! Отговори
Горан преди 4 години
До Анонимен 37:Че в учебник по музика по хитова класация ли трябва да се влиза? Веско Маринов може би трябва да е там, за да се онагледи примера: Певец, който не се поти, не ми го хвали! :))))) А, Георги Минчев, защо не е в учебниците по музика? Безспорно рокендрола е световен феномен, и в интерес на истината, както са го казали и преди мен: Елвис е крал, а Гошо е цар!
35
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дуетът Софи Маринова и Слави Трифонов прослави България в Евровизия. Трябва да го пише в учебниците за 10-ти клас. Социализмът пречеше на демократичната чалга и не позволи да се напишат световни чалга хитове, а само Щурците, ФСБ. Загубихме 45 години чалга творчество, 45 години чалга филми, 45 години мутробарокови строежи като днешните. Загубихме много от социализма. Построиха се много излишни училища, детски градини и болници, предприятия, които сега затваряме.
34
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи това, което се говори за България в последните 30 години е мекоказано невярно!Нещата се оказват още по-зле.Софи Маринова и Ахмед Доган в учебниците.........ми аз нямам думи, просто.Е, за това е имало Народен Съд едно време. И макар да са пострадали и някои невинни, то повечето са били именно такива "интелигенти" като тия дето са писали учебниците!Жалко, че работата вече е "изпусната" и нищо добро не можем да очакваме! Само застанете пред едно училище и слушайте и ще се убедите.
33
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГоранИ Панайт Панайотов, и Панайот Панайотео, охридското езеро такова, и Веско Маринов са велики българи които прославиха България, а тия Гюзелев и Гяуров какви са, какви хитове имат?
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В това министерство са налазили НПО-тата, а оня г.л.ист министъра въобще не знае за кокво е там. Няма ли кой да ги разкара тези НПО-та от държавата, да видите как ромите ще се интегрират бързо и ще спазват законите, като няма кой да ги защитава!
31
1
 
16
 
! Отговори
Опс преди 4 години
Сега разбрах, че все още в българското училище се изучава "Балканджи Йово". Мислех, че отдавна са го забранили. Значи все пак има надежда за образованието ни.
30
5
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Проблемът е, че в България няма демокрация, България е още в мракобесните и безпросветни времена на социализма, в България комунистите още не са си отишли затова се слуша само чалга.
29
3
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Демокрацията е най-добрата система, но българите са присти и не могат да я прилагат правилно и затова се опростачват, иначе демокрацията е най-добрата систма.
28
1
 
15
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Гюзелев, Гяуров, и ако трябва да сме честни и точни, Орлин Горанов, са хората които имат място в учебниците по музика! Софи Маринова, може да е известна, но не е за там. Доганя пък кой го е намърдал в учебник по история, явно някой, който е получил пари за това!
27
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми що бе, Гюзелев, Гяуров, Кабаиванска, Томова-Синтова, Емил Чакъров не са ли ги разстреляли на кльона на границата през мракобесния социализъм като са искали да излязат в чужбина да прославят България?
26
0
 
13
 
! Отговори
Лондончанин преди 4 години
ДО 17Златните, платинени ..и т.н сертификати и плочи и чартове са много често плод на брилянтен маркетинг и почти НИЩО ДРУГО. Основно изискване е музиката да е комерсиална и потенциална за печалби. Затова класическата музика, която е елитна , не присъства в такива класации. А колкото до нивото на БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА и Гласове / non comercial/ просто поговори с който и да е специалист по света и тогава изказвай мнение.
25
2
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Добре дошли в първата ромски държава в Европа - Тиквостан !
24
5
 
15
 
! Отговори
ами преди 4 години
Явно историята се пише пожелателно,не базирана на факти и събития,а е важно кой е на власт и това е идеален начин да си запази електората(който в случая е най-войнствено настроената срещу турците като цяло). Не вярвайте на разни псевдопатреоти,които само лаят,за да ви накарат да гласувате за тях.Вервайте ми,ако го нямаше ДПС И Ахмед Доган, такива паляци като атака,вмро и нфсб шяха да си кътат в махленските хоремаци,за да си чешат езите.
23
3
 
16
 
! Отговори
Еееех преди 4 години
То и сегашното вмро, няма нищо общо с ВМРО, ама войводите са мъртви и няма кой да потърси отговорност от тези измамници.
22
2
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Ами Криско къде се...вписва в цялата тази...схема.Айде за Софито съм...съгласен,ама и Криско не е за...поценяване и той е много...известен.
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До TurchinХоди да биеш глава в земята и да слушаш маанета -какво правиш в български сайт .Софи не е туркиня-какво те боли *** за българските учебници
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова и образованието ни е на такова ниво.Докато тези,които пишат учебниците ,тези,които ги одобряват и тези,които преподават не се ограмотят,децата ще тънат в невежество,следствие на което ще продължи опростачването и чалгаризацията на нацията.