ГЕРБ срещу БСП и Манолова за машинното гласуване

То не позволява недействителни бюлетини, смята социалистът Зарков
10 юли 2019 10:19,
66
ГЕРБ срещу БСП и Манолова за машинното гласуване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не сме забравили една история с едни Костинбродски афери с едни двойни дъна, за които точно госпожа Мая Манолова обясняваше, с едни бюлетини, които се разнасяли, което се оказа един голям фалш. Ако някой в нашата демократична история, се е опитал да влияе на изборния процес, то това е била тя. Това каза пред bTV депутатът от ГЕРБ Александър Ненков по повод вчерашнотоно изказване на националния омбудсман, че с предложението си за отмняна на машинното гласуване, управляващите отнемат права на граждани.

Въпреки това, Ненков призна, че машинното гласуване има своите предимства, но ГЕРБ нямало да рискува адекватното провеждане на вота.

Още по темата

На въпрос защо тогава имаше машинно гласуване на вече изминалите европейски избори, депутатът отговори, че "това беше тест, прости избори са това, затова сега е нормално да направим извода може ли и на следващите избори да се ползват."

По думите му, местните избори са много сложни за осъществяване и не можело да се рискува.

В студиото беше и представителят на БСП Крум Зарков. Социалистите вече се обявиха против отмяната на машинното гласуване.

"Започва да става изключително притеснително, обезкуражащо и притеснително това - едно напред и две назад. Всички проблеми в гласуването идват и от това, че нормативната уредба се променя преди всеки избор. Това пречи на елементарната подготовка", категоричен беше той и добави, че Изборният кодекс не трябва да се пипа поне една година преди избори.

Според Зарков машините пречат на някои от най-отвратителните феномени в българските избори като не позволяват недействителни бюлетини.

По думите му вина за провала на този вид гласуване на предните избори имат секционните комисии, които не са били добре обучени, целият процес започнал чак на финала на кампанията, а разяснителното клипче как хората да гласуват на машина било пуснато едва два дни преди изборите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никоя от партиите не искат електронно гласуване ,защото са толкова вече врели и кипели в печелена на избори с помощта на молива ,на подкупи с подмяна на протоколи. А машините ,компютрите не искат кебапчета и пари дето казва Мая Манолова !
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ни от комунистите преди от БСП сега от Герб. Целта е властта и сега със зъби драпат за кокъла , Герб използва властта си ,администрацията ,набраните пари от субсидии и купуват като невидели а ромите те са винаги в услуга на този който плаща а БСП им писна да стоят втрани ,иска им се отново кокъла а ДПС те са винаги с тези които са на власт ! Трябва да не гласуваме за тези системни партии а да четем и да гласуваме само за мажоритарни ,независими от партии ,достойни българи !
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП знае доста за купуването на гласове.Все пак в Изпълкома им се мъдри един Манол,ама не от "Време разделно"
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви манипулации, социолозите в очите заявиха на БСП,че техните избиратели са основно хората над 60 г. и РОМИТЕ ! И двете квоти са най-бързо намаляващите - първите разбираемо защо, вторите като най-бързо емигриращи!После вота бил купен...
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗащо да няма невалидни бюлетини?Отива човекът да упражни правото си на вот, но не му харесва никой
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо толкова се плашат всички от електронното гласуване?Онлайн се преброихме, онлайн се подават данъчни декларации, що не и да се гласува?С предварителна регистрация/заявление, както беше при преброяването. Получаваш си уникалния код и в определения ден - готово!
55
2
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 56: Не толкова интелигентно сменяне на темата. Дали сме били цъфнали и вързали тогава, и колко сме сега няма връзка с манипулациите на изборите. Във всеки град, село и паланка се е настанил по един гербаджийски далавераджия с шуробаджанашката си дружинка и ще се бори за оцеляване. И Бойко си събра дружинката и по сталински им каза да внимават. Да им верваме ли че ще направят честни избори?
54
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интелигентно прозрение -до 2009 година нямаше ГЕРБ, а бяхме цъфнали и завързали с Луканов, Виденов и Станишев....
53
3
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 53: Простичкият отговор: Защото в цивилизования свят нямат далавераджийска партия като ГЕРБ, която да е способна на всякакви манипулации за да остане на власт.Голямото предимство на машинното гласуване е, че при него няма недействителни бюлетини. Не може с едно драсване бюлетибата на "неправилно" гласувал да стане недействителна. Няма мъкнене посреднощ на чували, където лесно може да се правят подобни манипулации. Затова е всичко.
52
8
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
АКО ЗАРКОВ БЕШЕ КРУМ ...ЕГАТИ ГОТИНИТЕ НАВИ ЗАКОНИ !!! АМА ПРИ НЕГО "К"-то ЛИПСВА И СИ Е САМО "РУМ -С ДЪГАТА ПРАЙД "!!! НО РАЗБЕРЕТЕ - АГЕНТ МАЯ -КГБ СИ ИЗПЪЛНЯВА КЛЕТВАТА ПРЕД ВЕРБОВЧИКА И СИ Е УБЕДЕНА / И АЗ СЪМ КАТО НЕЯ -*** НЕ МОЖАХ ДА СЪМ .../ !!!!!
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А журналистите зададоха ли най-простичкия въпрос на БСП и Мая - ЗАЩО в най-цивилизования свят - Европа,не гласуват с машини?Още по-простия отговор - ЗАЩОТО ТАМ СИ НЯМАТ БСП!!!
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧИТАТЕЛГЕРБ - прослойка на БКП и СДС
49
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машинното гласуване е една много скъпа глупост, няма никакви предимства пред обикновенното пускане на бюлетина. Дано да се въведе гласуване в интернет прес блокчейн, това вече е сигурно и супер удобно.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Независимо от цензурата, не можете да направите хората по-*** от това, което ви е поръчано.Не искам моят народ, да сме управлявани от лъжци, крадци, далавераджии и зависими от чуждия за нас американски запад, който превърна Родината ни в клоака!Тази страна не е на цветанов и борисов, не е на радев - тя е на българите и нас трябва да ни питат какво да купува шкембе войвода с нашите данъци!Безцеремонното манипулиране с народа, е престъпно!Упадъкът във всеки му вид, е чудовищен!
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ да си купи по-големи ***.Това на местните избори, ще им е последната лъжа, защото те много пъти купиха властта си!Тези просташки изверги таковаха мамата на България.Трябва да си ***, за да не си прозрял това!*** е този, който вярва на "огромните икономически успехи", на "международния авторитет на една тиква" и прочее.Стига вече лъжи и грабежи!Не може една страна да се управлява от хора с по-нисък интелект от средния за страната!
46
5
 
7
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Нищо ново ***, не си наясно с процеса на броене и отчитане на бюлетините. Те се броят в секционната комисия и от там нататък се гледат само протоколите. Всички тия приказки за фалшификация на изборите са само оправдание на БСП за следващата загуба. Носенето на чувалите също е излишно. А машинното само оскъпява процеса без да дава никаква гаранция за прозрачност. Не се връзвайте на лъжите на червените лапачи.
45
5
 
8
 
! Отговори
Да, нищо ново преди 4 години
ГЕРБ - лъжи, манипулации, фалшификации и много кражби.
44
5
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
ГЕРБ вече си подсигуриха веднъж възможността за манипулация на изборите. Сега вече решенията в комисиите за изборите ще се вземат с 50% от гласовете на членовете, а преди - с 2/3. Така мнозинството ще си приема каквото реши, а опозицията да протестира колкото си иска.А за машинното гласуване: Ясно е, че при машинно гласуване невалидни бюлетини няма как да има. А при хартиените бюлетини едно драсване е достатъчно за да станат невалидни. Както ги разхождат с чували, не е и трудно да се направи.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако машинното гласуване е задължително, т.е. да няма хартиени бюлетини цената на изборите ще стане много по-ниска. Заблуждават ни с тази висока цена, тя е защото малко са гласувалите машинно. При машинно гласуване няма да има нито една невалидна бюлетина, отчитането ще бъде много бързо и точно.
42
13
 
8
 
! Отговори
Pesho_44 преди 4 години
Нинова пак си пусна змийчецата!