Коли, къщи, яхти... КНСБ иска данък "богатство"

Искат и необлагаем доход за млади семейства
10 юли 2019 20:24,
37
Коли, къщи, яхти... КНСБ иска данък "богатство"
Снимка: БулФото

Синдикалистите от КНСБ се обявиха за сериозно промени в данъчната политика у нас, сред които и данък "богатство", съобщава bTV. Според тях, този данък трябва да охваща луксозни жилища, скъпи автомобили, вили, яхти и други. Подобна форма на облагане съществува в повечето развити европесйки икономика, аргументират се от КНСБ.

Те припомнят писмо на 19 американски милиардери, публикувано във вестник "Ню Йорк Таймс" през юни тази години, в което богаташите изразяват подкрепа иманно за подобен налог.

"В това писмо милиардерите призовават да се въведе "умерен данък богатство на 1ѝ10 от най-богатите 1% от американците", разказват синдикалистите.

Още по темата

В писмото са изразени притеснения, че най-богатите в САЩ в момента плащат едва 3,2% от своето богатство като данъци, докато 99% от останалите домакинства заплащат 7,2%.

"Подобна е ситуацията и в България", твърдят от КНСБ.

Те настояват и за въвеждането на необлагаем минумум, който да съответства на минималната работна заплата. А доходите над минимума да продължат да се облагат с 10% ставка.

"В ЕС има 16 страни, в които има въведен необлагаем минимум или някаква форма на приспадане на данъчна основа", посочват от синдиката и допълват, че единствените страни, в които има плосък данък без необлагаем минимум са България, Естония, Унгария, Латвия и Румъния.

Друго основно предложение на КНСБ е въвеждането на необлагаем първоначален доход за млади семейства. Така щяло да се стимулира сключването на граждански брак, раждаемостта и потреблението.

Като пример в тази посока се дава въвеждане на минимален първоначален общ доход на семейство от 24 000 лв. с натрупване, което би струвало около 50 милиона лева на година на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е дискриминация, дай да вземем от този който чрез труд и ум печели повече от онзи в кафенето и кварталната кръчма. Можещите и успешните ще бъдат смазвани от бюракратични калинки-иновници, дето пика на деня им е да рочистят носната кухина.Къвто е процента за бедния, такъв трябва и да е за богатия, както накой по-долу писа!
13
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
програмистите трябва да се обложат с повече данъци.много са богати и само си продават труда на чужди държави вместо да развиват България.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По данни на НАП: Максималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2019 година е 3000 лева.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички трябва да плащат еднакъв процент - така е справедливо. По-справедлив е само равномерният поголовен данък.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Необлагаемият минимум ще доведе до увеличение на хората, работещи на този минимум, повечето от тях фиктивно. Тоест до по малко данъци в хазната.По-малкото данъци ограничават възможноста щедро да се раздават помощи *** семейства, пенсионери, детски, за увеличение на заплатите на шапкарите и учителите.Явно от КНСБ са на принципа дайте да дадем, а парите някак ди сами ще се появят...ще си вземем на заем, ще си ги напечатаме, ще обложим повече богатите и в частност изедниците програмисти...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние и сега го плащаме... Водата, тока и дркги е глупости на онези
8
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дали взимаш 5000 или 50000 данъците които плащаш са едни и същи. Щом можеш да си позволиш яхта, самолет и къща за милиони, значи можеш да си позволиш и по-голям данък. Дали е редно такива като Цветанов и Пеевски да плащат същите данъци като бай Пешо от село?"Ами той богатия нали си е платил съразмерния данък бре, шопо. Като спечелил повече и е платил повече. Това е като да облагаш с по-висок занък някой, защото работи и е на по-високо инт.ниво от теб. Тук не говорим за мошеници
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тц, тц, тц. Трябва да се бори корупцията и ганьовщината.Катаджията като прибере днеска 20 пъти по 50 лева, колко данък плаща? *** като прекара контрабанда 50 пакета прах за пране и ги продаде в селото си, колко данък плаща?Пък аз да плащам данъци като разпран, щото съм изкарал пари за Ролс Ройс да речем и съм си плащал всички данъци примерно. Не, няма да стане. Ще се откорумпираме и ще се отганяме първо, иначе сменяме гражданството - стойте и гледайте!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От хилядите платени данъци през живота си, обикновеният човек не вади дивидент и стотинка.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е САЩ,къде е България?Тия още не са разбрали че България е в Европа.Вместо да искат редукция на ДДС за храни и забрана на купоните за храна за работещите,тия тръгнали да оправят света.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали взимаш 5000 или 50000 данъците които плащаш са едни и същи. Щом можеш да си позволиш яхта, самолет и къща за милиони, значи можеш да си позволиш и по-голям данък. Дали е редно такива като Цветанов и Пеевски да плащат същите данъци като бай Пешо от село?
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така е правилно трябва да се плаща няма как иначе аз съм държавен служител и искам като отида в командировка да съм в качествен хотел и с качествена храна така е по света няма да спя в бунгала че някой не си е платил данаците плащайте така е по света стита сте се оплаквали че нямате а вечер по моловете неможе да се разминем
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес.бг е анти-българска медия. В комнетарите се трие и цензурира уж политически некорекното като за световно, но анти-български коментари, включително и откровени призиви за геноцид над етнически българи умиелшно се оставят, че дори магически получават плюсове.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само данъци, такси, налози, лихви.....И в турско не е било толкова зле.