Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16

Възможно е Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. от тази сума
10 юли 2019 13:05,
470
Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16
Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара. Това обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Още по темата

Каракачанов отговори на Радев: Цената на F-16 e 2,2 млрд. лв

"Днес Министерският съвет прие доклада изготвен от преговорните екипи и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора - един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор е за боеприпасите, третият – за ракетите въздух-въздух, а последният договор - доставката на система за визуализация, наблюдение и управление. Общата цена в четирите пакета е 1,256 млрд. долара", обясни

Възможно е цената да падне, ако Конгресът на САЩ поеме 60 млн. от тази сума, стана още ясно от думите на зам.-министъра.

"Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от американския конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони долари. Което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд. долара“, обясни и военният министър Каракачанов.

Запрянов увери и че няма да бъдат намалени способностите на новия боен самолет, въпреки че цената е намалена от първоначалната оферта, която бе около 1,4 млрд. долара.

"Цената включва всичко - и наземното оборудване и тренажори", каза и ген. Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

Новите самолети - шест едноместни и два двуместни, ще бъдат доставени на няколко етапа до 2023 г.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посочи, че най-накрая се сбъдва мечтата на военновъздушните сили и не ще бъдат на едно стъпало с партньорите от НАТО.

Боцев добави и че има уверението на премиера, че ще бъдат продължени преговорните процеси и за другите два проекта - за пехотата и военноморските сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една от най богатите петролни държави Саудитска Арабия поръча същите самолети преди нас. Едвали и там са ***, както се твърди тук от *** нямащи грам идея от самолети. Няма как бедна държава, като нас да си купи скъпия ф22, че дори Турция и Гърция го нямат.
12
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Покупката на Ф-16 е стратегическо и на българската държава, за да покаже къде стоим. Ако ние не купим Ф-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава.Р. Плевнелиев
11
16
 
51
 
! Отговори
България в NATO и ЕС преди 4 години
- закрити над 1000 училища в последните 30 години- последната една година над 100 хил. българи са емигрирали- раждаемост по-ниска от времето на Втората Световна- най-бедната страна в ЕС - 2.4 милиона живеят под прага за бедността- най-корумпираната и най-обезлюдената страна в Европа- първо място по смъртност в в света- над 2,7 милиона работещи бедни- над 2 милиона пенсионери, едва оцеляващи с пенсия от 200 лева
10
20
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайна сума 3 млрд. лв. за дърти кошнициПосле ще разберете що е то - Рамазан байрам! ... с тоз фалшив бюджет дет имаме Абсолютен батак ви очаква, дами и господъ!
9
13
 
29
 
! Отговори
Ангел Небесен пита преди 4 години
Откъде ще ограбят тези над 3 000 000 000 живи лева питат отгоре.Не дават пари за раждане на деца само за НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ЦЕЛИ..Каракачанов да иска ГРАНТ от САЩ вкл с здрави употребявани самолети ..БЪлгария в момента е с най бедно население в света..Заради нагли престъпници на власт в София.
8
19
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 години
Със скоростта на модернизиран F-16A Block-70V - напред към светлото евроатлантическо бъдеще!
7
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Супер самолети в тоя клас и пари. Сигурен съм, че и други неща ще дадат обаче, ще останат държавна и военна тайна. Едвали държава, ще съобщи всичко по военното си делою
6
4
 
2
 
! Отговори
Питанка преди 4 години
Що ли няма коментиращи?!
5
7
 
23
 
! Отговори
Манфред фонРихтхофен преди 4 години
На печелившите - ЧЕСТИТО !
4
24
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво са ни 50 годишни острарели самолети които изобщо няма да ни послужат?
3
14
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сумата е 2.8 млрд лв, ама я пишете в долари да изглежда по-приемлива.И кой ще ги даде тия милиарди.Боко Тиквата, Дебелия Каракачан или БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ?
2
16
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще бъдете, на нивото на НАТО на края на студената война.За 2 милиарда лева могат да се постоят повече фабрики от колкото от външни инвестиции за последните 5 години.
1
30
 
23
 
! Отговори
България в NATO и ЕС преди 4 години
Браво, да са ни честити!