Палатка върху дюна ще ни струва от 500 до 1000 лева

НС бутна ветото на Радев за къмпингуването по Черноморието
24
Палатка върху дюна ще ни струва от 500 до 1000 лева
Снимка: архив "Булфото"

Мнозинството в парламента преодоля президентското вето на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Още по темата

Президентът Радев с вето: Защити "дивото къмпингуване"

Така в сила остават разписаните вече от депутатите изисквания за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани, както и административнонаказателна отговорност за тяхното нарушаване.

С приетите промени се въвеждат глоби за поставяне на палатки и другипреместваеми обекти върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв.

Президентът Румен Радев обясни в мотивите си за връщане на ново обсъждане на промените на закона, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда.

Според президента режимът за "диво къмпингуване" става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

Радев посочи, че ограниченията за "диво къмпингуване" по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Той смята, че не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.

Според държавния глава освен рестриктивни правила с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Така се налагал извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата, посочви още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Мафията ГРОБ обаче може да си строи хотели необезпокоявано навсякъде.
22
0
 
2
 
! Отговори
Баровецът-СФ преди 4 години
Не виждам причина,защо да не може човек да къмпингува,като не замърсява природата! Да бъде глобяван ако руши,променя и замърсява! Макар,че съм привърженик на почивката с повиче удобства за пореден път съм възмутен от наглоста на държавата ни да принуждава народа да си плаща на определени хора погалени от властимащите !
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев сигурно не знае но първо се приема закона а след това се пишат правилниците за неговото прилагане.
20
1
 
7
 
! Отговори
мак преди 4 години
Глобите за палатки са взети от г...за. Общините да направят къмпинги с всички удобства и проблемът ще изчезне. Но е по-лесно концесионерът да скубе хората и да се отчита пред общината, нали?
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Багер на дюната може. Стига да си човек на кмета или партиен член. Браво така се прави.
18
0
 
8
 
! Отговори
Тристайна палатка преди 4 години
Да излизат във ваканция, защото не са добре психически! От среда покрай изборите може би.
17
0
 
20
 
! Отговори
корупция до шия преди 4 години
Хотел на дюната може, но палатка не. Гарантирано от ГЕРБ
16
0
 
18
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Статията е непълна.Глобата не е само върху пясъка и дюните както бе предложено като проект.ГЛОБАТА Е ЗА ВСЯКА ПАЛАТКА ОПЪНАТА НА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ЗА ЦЕЛТА МЯСТО(КЪМПИНГ)Дори и в планината да си пак подлежиш на глоба.
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лобистки закон! Оставка!
14
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Катун може, палатка не. Затова правете катуни, даже ток и вода ще ви прекарат, без да ги плащате.
13
1
 
8
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Не може да ми струва! Не ходя на българското черноморие.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все по-малко свобода и човешки права ще остават. При капитализма човешките права са подчинени на капитала и олигархията и политическата каста. народът е засипван с античовешки закони, антиработнически и антисоциални закони.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000 лв. на ден? Че то за тия пари ще нощуваш два пъти на Слънчака със закуска /краставици, домати, крема сирене/ плюс разходите за чадър и шезлонг и то във висок сезон! Вървете на Слънчака балъци!
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама могат да източват шабленското езеро, като разорават дюните пред него, за да си отводнят тъпата резиденция, нали
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки пише, че този закон не му харесва,доходите му били малки .А, на изборите гласува точно за тези които му създават такъв скапан живот.Е, по- добре не се оплаквайте , защото отново ще гласувате за тези които не мислят за народа.Бойко Борисов иска много неща да оправи, стреми се към това човека.Но, има много , много като Цветанов които му подливат вода и искат те да управляват ГЕРБ.Това са може би Тонислав Дончев, Пламен Нунев, Десислава Атанасова и много други.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бетон може, а палатка не може? Палатките пречат на бетона върху дюните. Собствениците на терени край плажа вече редовно ще ги изорават, за да предотвратяват самозараждащите се дюни. Трябва да се отчуждят, да им се плати по 20 лева квадарта и да се махнат от плажа.
7
0
 
16
 
! Отговори
Ikonomist преди 4 години
Заглавието е подвеждащо. Глобата е не само върху дюни, а върху цялото крайбражие на отстояние 2100 метра от брега. забранено е да опънете платака дори в категоризиран къмпинг. Ще е възможно само в новите места за къмпингуване. Сстарите къмпинги ще трябва да бъдат закрити и бетонирани.
6
2
 
33
 
! Отговори
Azz преди 4 години
Палатка не може,ама хотелче може...
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАФИЯТА НИ УПРАВЛЯВА, ТЯ ИСКА ДА УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ. НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ!!!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМи 500 лева е добра цена! За колко дена ше е обаче?