Президентът Радев с вето: Защити "дивото къмпингуване"

Държавният глава наложи вето върху Закона за крейбрежието ни
24 юни 2019 19:45, Петя Славова
25
Президентът Радев с вето: Защити "дивото къмпингуване"
Снимка: Pixabay


Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Според президента обаче, режимът за "диво къмпингуване" става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред, пише още в съобщението.

Още по темата

Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси. Президентът подчертава, че ограниченията за "диво къмпингуване" по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.

Освен рестриктивни правила, с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата.


25
Още от Страната
Оранжев код за валежи в 4 области на страната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Ала-Бала преди 3 седмици
Не ходете на Българското Черноморие. Нека мутренските хотели да стоят празни!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Едно време им викахме ГЛАРУСИ! Хлеб и домати! Ама на море!
14
5
 
10
 
! Отговори
Румен ветото преди 4 седмици
Или по-известен като Румен Грипена вече е смешен с тези вета, никой не го взема на сериозно и показва само своето безсилие и озлобеност !
13
1
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 седмици
Това е от носталгия по времето, когато на дивите къмпингуващи им викаха партизани.
12
1
 
7
 
! Отговори
Да му имам преди 4 седмици
Дерта на президента !
11
1
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 4 седмици
До Анонимен 10 Дивото къмпингуване е да преспиш някак си без да платиш.Всичко е за парите.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
а какво всъщност е диво къмпингуване? аз например ми се е случвало да преспя в колата си по черноморието,това къмпингуване ли е? колата ми е комби не е кемпер
9
4
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 седмици
Колега, мога да напиша многотомен труд за военните престъпления на Мишето като началник на ГЩ, но Румката все още не го е обесил на първото дърво. Ерго, Румката е лош резидент.
8
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много прост стана народът в България! Радев е най-добрия президент, който сме имали. Онзи влюбеният в синоптичката ли ще ми хвалите?
7
8
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 седмици
Колега #3, забравяте, че Румката биде уловен в самото дело на прелюбодейство и постоянства в тази мерзост.
6
6
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 4 седмици
Другари протести нещо?:):):):):)Предсрочни?:):):):):)
5
12
 
12
 
! Отговори
Вредител преди 4 седмици
Докато може, ще пречи на България с всички сили пРезидентът Радев, всъщност това е и главната му задача при назначаването си !
4
5
 
15
 
! Отговори
АЛО РЕШЕТНИКОВ СЪМ преди 4 седмици
Браво Румен.Браво.Так нада,вето след вето и можно победим наконец.Корнелия что делает?Оставка падала,не падала?Еленка тоже где?Лозенец?
3
18
 
12
 
! Отговори
леко ироничен преди 4 седмици
Много го мразят Румен Радев защото не е от управляващата клика и не е хомосексуалист.И ром не е.И си направи устата да каже че 250 милиона за 1бр ф16-ска с цветен дисплей не е добра оферта.Ех лош човек.Вместо да каже че трябва да се купят 5 самолета ф4 от гробището в пустинята за 50 милиарда той иска нови модели шведски.Лош човек.Сигурно и от самолети не разбира
2
5
 
14
 
! Отговори
как се прави преди 4 седмици
За да спазите закона, ето рецептата: изринете дюните. излейте голяма циментова площадка. сложете си палатката върху нея. готово-вече не е диво къмпингуване, а съвсем законно българско летуване. за да сте напълно законни, пуснете двадесет метрова тръба навътре в морето и ак-айте и пи-кайте в нея. стига сте съсипвали хубавите ни плажове с тези палатки, направете го както трябва!
1
13
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 4 седмици
Румен ветото:):):):)Тоя път може и да мине ветото:):):):)