Възможно ли е Урсула фон дер Лайен да не поеме ЕК?

Зинаида Златанова: Изборът за поста започна конфликтно
13 юли 2019 12:08,
34

„Избирането на председател на ЕК започна доста конфликтно“, каза в предаването „Брюксел 1“ Зинаида Златанова, бивш представител на ЕК в България и бивш вицепремиер.

Очаква се във вторник да се гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен. Възможно ли е обаче да не бъде избрана? Какво следва от всичко това – нова процедура, нови кандидатури, нови преговори между лидерите в ЕС и политическите групи?

„Всичко е възможно, когато имаме вот. Разбира се, нито една възможност не е изключена, но нека да отбележим и нещо друго. Тя беше силно подкрепена от държавните и правителствените ръководители от Европейския съвет. Това беше кандидатурата, в която съветът се обедини, след като пропадна тази на господин Тимерманс“, коментира Зинаида Златанова. Според нея, много от държавните и правителствени представители, които заседават в Европейския съвет, са и партийни началници на голяма част от депутатите, които седят в ЕП“. Тя даде пример: „както е и в нашия случай – Бойко Борисов е премиер и в същото време е председател на управляващата партия. Не може да няма и определено влияние от тази гледна точка върху някои членове на ЕП по линия на партийната дисциплина. Ще бъде интересно и предстои да видим“, уточни Зинаида Златанова.

Какво следва, ако се стигне до ситуация, в която не бъде избрана тази кандидатура?

„Европейският съвет има тридесет дни да предложи друга на Европейския парламент и всичко тръгва отначало. Ще се загуби доста ценно време в този казус“, заяви Зинаида Златанова, бивш представител на ЕК в България.

Цялото интервю можете да гледате в предаването „Брюксел1“, събота, 17.30 часа по Bulgaria on air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано не успее да събере гласовете. Много слаба кандидатура, както и останалите около нея. Минорното настроение се усеща навсякъде, интересът към нея е минимален. Демокрацията и принципите за избор на председател на ЕК бяха подкопани. Да се бяха опитали по-лош избор не можеше да направят. Някакъв случаен министър от Германия, за който доводите бяха, че е жена и майка на 7 деца.... какви сериозни аргументи само ?! ЕС наистина може да се разпадне поради липсата на лидерство, това е трагедия.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16, пишете като цирей, видно е, че имате нужда да се прочистите отвътре от "гной".
13
1
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
до номер 12. Момченце (момиченце), не се заяждай с мен. Живея от 34 г. в Германия и се интересувам от глупостите, които вършат политиците и политичките (да си пазят .......). Урсула като министър на отбраната се носеше през цялото време от провал към провал. Не случайно съм избрал този ник, защото провокирам и.д.о.т.ч.е.т.а като теб да се на.ак.ват и да излизат от кожата си. Колкото повече минуси ми поставят, толкова повече се кефя, че съм го *** на ***.и.т.е креатури отново.Бъди здрав
12
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
а какво стана с предложената от слънцето сталинка,уж беше най-подготвена,и сега изведнъж УРСУЛА.
11
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Урсула-оригиналът!
10
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Преди време Урсула обикаляше софийските дискотеки.Правилният въпрос е "Какво значение има кой ще бъде назначен за цар на Евр(оп)ейския съюз, след като народите нямат възможност да гласуват за него?"
9
1
 
5
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 4 години
Зинаида Златанова да не е братовчедка на Неколина Ангелкова ?
8
5
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
до номер 10. Прав (а) сте, но не за всичко. Урсула фон Лайен е най-слаб министър на отбраната на всички времена, за Германия. И като социален министър не бе нещо особено. Единственото й "качество" е, че е вярна до смърт на фюрера Меркел. На две магарета сено няма акъл как да раздели. Иначе знае отлично немски, френски и английски, родена е в Бюксел и умее да се усмихва фалшиво. Трийсет кила с мокри дрехи.
7
3
 
7
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Надяваме се да не я изберат. То по- добре на Боко дружката- склерозиралия Юнкер да оставят. Ще видим...
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът далеч не е в самата кандидатура. Проблемът е , че според правилата за избираемост изборът на Тимерманс е блокиран от гласовете на Полша и на Унгария, защото и той, и Вебер бяха крайни в изказванията си и в намеренията си спрямо тези страни. Западняците не искат да приемат, че те ще трябва да променят нещо в себе си, свикнали са да се налагат. Самата министърка не е виновна, че държавата им по конституция има слаба армия и съответно малък дял в бюджета. Наложено е от САЩ, Франция и UK
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радан Кънев е пример за логиката на измамата.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юнкер за мен небе слаб политик,макарв началото да носеше визия на наложен.Той отрегулира много фино финанситеда има за всички и то по много,без да сетърси сметка за окраденото.Бибето оттези прекрасни обноски летеше и немо-жеше да си стигне егото.Затова и на вебер наби канчето за кохезия.Юнкерказа за Румъния и не само,доста премерена и остроумна фраза.
3
3
 
11
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
По-добре да се инвестира, а не "загуби" време за назоваването на нов(а) кандидат(ка), отколкото г-жа фон дер Лайен да заеме този важен пост. Тя е абсолютно неподходяща кандидатка, която се домогва до пост, за изискванията на който не е нито дорасла нито заслужила. Направила е куп поразии като още действащ министър на отбраната на Германия. С вечната си усмивка и крехкото си телосложение е подала безмълвен сигнал към мъжете-министър-председатели да я подкрепят.
2
2
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
до номер 2. Господ се пише с главна буква. Иначе съм съгласен с Вас.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПО-ЛОШ КАНДИДАТ ДОРИ ОТ ЮНКЕР, КОЙТО БЕШЕ НАЙ-СЛАБИЯТ !