Манолова за машинното гласуване: Доказа, че се крадат гласове!

"Ще се кандидатирам за кмет на София, ако подигравката с гражданите продължи"
14 юли 2019 12:05, Красимир Ангелов
112
Манолова за машинното гласуване: Доказа, че се крадат гласове!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Машинното гласуване по време на изборите за Европейски парламент у нас доказа, че се крадат гласове. Това мнение изрази омбудсманът Мая Манолова в предаването "Тази неделя" по bTV.

Според нея високият процент на грешки при отчитането на машинния вот не е грешка на технологията, а на изборната администрация.

Още по темата
"Машините показаха, че не се отчитат гласове, подадени от гражданите, че се крадат гласове", каза общественият защитник и показа копия на протоколи от Благоевград, където се виждат много корекции.

Омбудсманът показа и друг документ, според който малка партия няма гласове, като сбор от хартиено и машинно гласуване, но според софтуера на машината четирима граждани са дали своя вот за нея.

"Такива случаи са 40% от 3000 машини. Говорим за несъответствия, при които машинните гласове са повече от сбора между машинните и секционните. Това е причината да се махнат машините, защото те са свидетел как изчезват гласове на една партия. Ако ги няма машините, това не можем да го установим", заяви още омбудсманът.

По думите на Манолова решението да има 6000 машини за местния вот през есента е било взето преди 4 месеца, а аргументите, че е скъпо и се допускат грешки в протоколите, са били известни още тогава. Според омбудсмана един глас, пуснат през машина е струвал 59 лв., а с хартиена бюлетина  - 0,77 лв.

Манолова посочи, че от ЦИК са издали методическите указания за попълване на протоколите едва 4 дни преди изборите, а по това време обученията на членовете на Районните избирателни комисии са били приключили.

"Ще се кандидатирам за кмет на София, ако подигравката с гражданите продължи", посочи още омбудсманът. По думите й "каузите, зад които стоя и които са важни, са хората“. "Пренебрежението към това, което аз и гражданите говорим, наистина е не просто демотивиращо, то е вбесяващо", добави още Мая Манолова.

Омбудсманът обяви още, че във вторник ще подаде Конституционна жалба срещу Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ ЗАЧЕЗВАТ ПО ДВОРЦИ И ЯХТИ И СЕ ПОЯВЯВАТ ПО ИЗБОРИ- ДА ЧУХТЕ НЕЩО ДА НАПРАВЯТ ЗА БЕДНИТЕ- М А Ф И О Т И
45
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изборите са скъпи, защото плащат на прекалено много хора по веригата в комисии. Също - защото правителството не рачи да даде на българска фирма да произвежда машини, а ги наема от чужбина. Ако има машини навсякъде и видеонаблюдение, 3 членове на комисия са достатъчно.
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАЯ ПАК УДАРИ НА ЧЕРВЕНО- НАЛИ Е ОМБУДСМАН ДА БГ
43
1
 
10
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
На последните избори в Гърция още в понеделник новият М-р - Председател положи клетва. при 99.8 % преброени гласове. Бойко, новият ти колега е приятел, ПОМИСЛИ !
42
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, че никъде в Европа няма машинно гласуване, но и никъде в Европа няма толкова машинации на изборите, както у нас. Дори и в Турция изборите са по-честни от нашите!
41
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
До ЧИТАТЕЛ 32 ... Или като FORD SIERRA 1.8 ...!
40
12
 
15
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Да беше някой друг да му повярваш на приказките ама от БСП и ДПС да се изказват ..
39
4
 
9
 
! Отговори
Елементарни и жалки преди 4 години
Бразилия , джунгла , диви племена живещи примитивно отдалечени на 10 хиляди години от цивилизацията и цифрови технологии за упражняване на вот.........Алоооуууууууу !!!! Тези опорки вървете да ги разправяте на онези , другите.
38
15
 
13
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Сега ще последва статия за супер мега сензационно разкритие за една крива плочка от шпицкомандата "Спаси София".
37
0
 
0
 
! Отговори
Hojo преди 4 години
Е тука някъде ...
36
0
 
1
 
! Отговори
Една дума ... преди 4 години
Hojo го е направил ... Кой може ....
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
......Няма нищо по-лесно за манипулиране от електрониката.бреййй че специалист си, те тези машини в ДетМаг ги продават
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В бразилските джунгли може и да се гласува машино но в Европа Никъде
33
0
 
12
 
! Отговори
рж преди 4 години
не може да се краде така от малките партии!затова са машините!!
32
2
 
16
 
! Отговори
до House M.D. преди 4 години
удобна теза , само че тези машини не са вързани в мрежа, да им хакнеш софтуера централно, трудно ще намериш 6000 хакера които да имат достъп до хардуера. По същата логика ще излезе че всеки ден нской ни обира спокойно дебитните или крефитните карти. За 2018 от 4 милиона карти ползвани през Борика, източени да 218 със скимиращи устройства....000,% мижав процент
31
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коминистите разбирате от крадене другарко Обща
30
5
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
ама какво ли не правят само и само да няма машини ... защото са прости и не знаят как да излъжат машините все още
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оранжевата мафия усети че машините я компрометирст..като дявол от тамян бягат от машините
28
0
 
17
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Ако си спомняте първите касови апарати бяха механични , с една манивела в страни. Никаква електроника и никой не се съмняваше в сметките. Едно нещо е велико, когато е по-просто, като IL-14 никой не може да го манипулира.!
27
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакво машинно гласуване, как ще гласува най верния електорат на Боко в Столипиново и Факултета та те гледат машината като индианци пишешта машина!Няма *** нишка, няма предварително попълнени бюлетини за да гласуват правилно за герб! А както каза някой от Цик от 30% гласували с машина на европейските избори най голям е процента гласували за ДБ! Какъв ужас.Никакво машинно гласуване, да жвей Боко ефенди.