10 минимални заплати за второ и трето дете? Идеята на БСП не мина

Кой е виновен за демографската криза, питат се депутатите
Обновена: 17 юли 2019 14:08 | 17 юли 2019 14:08, Василия Пейчева
168
10 минимални заплати за второ и трето дете? Идеята на БСП не мина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Идеята на БСП да има еднократна помощ за второ и трето дете в размер на 10 минимални работни заплати за родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането, така и не видя бял свят. След бурен дебат с 76 гласа "за", 18 "против" и 76 "въздържали се" поправките в Закона за семейните помощи за деца бяха отхвърлени.

Още по темата

Червените предлагаха и помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири и да не бъде само за 1 клас, а и за учениците от 2, 3 и 4 клас, но и тази идея не срещна подкрепата на мнозинството.

По време на дебата управляващи и опозиция се скараха кой е отговорен за демографската криза и кой е изгонил 2 млн. българи в чужбина. Депутатите се върнаха и назад във времето до 60-те години на миналия век да правят съпоставки колко милиона са били българите тогава. А Павел Шопов от "Атака" дори заговори за забрана на абортите.

Според ГЕРБ финансовото стимулиране не може да бъде водеща мярка за повишаване на раждаемостта и задържане на децата в училище. Те също настояха, че предложението на червените не е финансово обосновано. Управляващите видяха и дискриминация в идеята, тъй като се предлага помощта за второ и трето дете да бъде само за осигурените лица, а не за всички. Според тях трябва да се търси цялостен подход, а не политики на парче.

В отговор соцлидерката Корнелия Нинова скочи, че всички политици са съгласни, че има демографска криза, но управляващите не предприемат реални действия.
 
"Ако бяхте прочели, уважаеми управляващи, какво предлагаме, щяхте да видите, че сме изчислили, че се отнася за 120 хил. деца и че ще струва 90 млн. лв. Основният аргумент, който изтъквате, е че няма пари. А за един месец ще правите два пъти актуализация на бюджета по средата на годината, но за едни 90 млн. за децата, за младите семейства, за демографската катастрофа няма пари", настоя Нинова.

Светлана Ангелова от ГЕРБ пък обвини социалистите в популизъм и заяви, че демографската криза не може да се бори само с финансови стимули.

"Върнете се с машината на времето в 2019 г. - стига с тези социални помощи, те бяха в едно друго време, когато управлявахте и заплатите бяха 1 долар. Хората имат нужда от работа, а не от социални помощи!", контрира тя.

Според Спас Гърневски пък, за да ги няма 2 млн. млади българи, е виновна БКП и нейното ръководство. Той подхвана червените и за изборните резултати на червените в Мизия, където "мнозинството от бюлетините били сини".

"Обикаляте страната, говорите с хората и какъв беше резултатът с новата визия и с новата телевизия? Ще ви кажа в Мизия", каза Гърневски.

Соцдепутатът Манол Генов пък отсече, че не може да се работи конструктивно, когато има двоен аршин и призова управляващите "да скрият някъде такива като Гърневски".


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
1
 
! Отговори
Ника преди 11 месеца
Идеята пари-раждаемост може да проработи,но е неправилно формулирана.Ей,научете се най-после да говорите с гражданите/не с представители на партийни структури/,преди да предложите нещо.
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не помощи а добре платена работа за бъдещите родители само така ще има повече деца.
149
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 месеца
ПАРИТЕ СИ ГИ ИСКАТ ДЕПУТАТИТЕ САМО ЗА ТЯХ. НЕ Е ВАЖНА РАЖДАЕМОСТА ЩОМ ЩЕ ИМ НАРУШИ ЛУКСОЗНИЯ ЖИВОТ. ЖАЛКО ПОДОБИЕ НА ХОРА. ЧОВЕКА Е НЕЩО КОЕТО Е НЕРАЗГАДАНО. ТОЛКОВА АЛЧНОСТ И ЗЛОБА И НИЩО ЧОВЕШКО. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЕЗИ БОЖИ ИЗЧАДИЯ ДОКАТО ЗАТРИЯТ БЪЛГАРИЯ. НА КОГО ЛИ ЩЕ БЪДАТ ТОГАВА ДЕПУТАТИ КАТО НЯМА БЪЛГАРИЯ?????
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Жените да раждат след 55 годишна възраст. Така няма да имат проблеми с работата и работодателите.
147
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не искате да давате пари и няма раждаемост дайте пари и ще има раждаемост ама не ви се иска е като в се иска
146
4
 
5
 
! Отговори
? преди 11 месеца
Раждаемостта не е проблем при ниските доходи.
Хората с ниски доходи имат най-много деца.
Просто намалете данъците на семейства с 2-3-4 и тн деца.

Жалко че плащащите данъци не са обаче избиратели на БСП.
Но това може да оправи нещата при нормалните данъкоплатци, които се затрудняват да имат второ или трето дете.
145
0
 
5
 
! Отговори
Все преди 11 месеца
Да, де. БСП го играе доброто ченге, ГЕРБ лошото и накрая все тая.
144
1
 
12
 
! Отговори
Идея преди 11 месеца
Подкрепям идеите на писал преди мен и допълвам:
1. Помощи за деца само на родители, навършили 18год и 9 месеца.
2. Еднократна помощ за второ и трето дете в размер на осигурителните вноски за последните две години.
3. 40% намаление на ДОД за следващите две години за второ дете и още 20% за трето дете.
Така ще се стимулират работещите и образовани родители и се елиминират хрантутниците.
Идея в груб вид.
143
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако се броят всички напуснали България от 60те до сме си децата им (не внуците, гоним 12 млн :)
142
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
по-добре по-малко, но по-качествени индивиди. А не като сега всеки снесли по 3 деца и да ги граничи... по-добре сме без тях :)
141
1
 
5
 
! Отговори
Хек преди 11 месеца
А защо да не е 10 брутни заплати, върху които майката е плащала осигуровки за последните 4-5 години, та да сме сигурни, че *** няма да се класира
140
1
 
17
 
! Отговори
Бял висшист преди 11 месеца
Имам три деца и не взимам детски. Такава е политиката на държавата. За държавата по-ценни са неработещите, чието развъждане се стимулира. Резултатът е явен, към края на века няма да има бели висшисти, а армия от безработни.
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко трябва да бъде населението на България, според БСП?
138
0
 
10
 
! Отговори
Евроатланик преди 11 месеца
Никаква аванта за българските майки,ако трябва от Пакистан и Бангладеш ще се вкара свежа работна ръка но за българина никаква милост.
137
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако не беше комунизмът, то и ние щяхме да бъдем вече развита държава с многобройно и качествено население.
136
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бойко Борисов ще бъде остане в историята като последния владетел на Третата Българска държава! След него - второ турско робство!
135
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
БСП трябва да бъде забранена. Дразни нормалните българи със съществуването си.
134
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-големият проблем е, че комунистите избиха "цвета" на нацията. Но природата си знае работата.
133
9
 
5
 
! Отговори
Чеговара преди 11 месеца
Ако БКП/БСП не бяха съсипали икономиката на България нямаше 2 милиона българи да избягат. След 100 години безумия БСП изведнъж се сети за хората (!?) Най-доброто за БСП и за страната е партията да стои още 20-30 години в опозиция. Хем далаверки ще има, хем няма да закопаят държавата с простотията си.
132
6
 
6
 
! Отговори
Костов преди 11 месеца
И от кого ще ги вземат тези пари за да ги дадат? Отговор: от същите хора, като им вдигнат данъците. Още една абсурдна идея на БСП от типа "от пусто в празно". Вашта мама червена, клахте народа както руснак не го е клал.