Крадат ли руснаците информация чрез състаряващата FaceApp?

Снимките отиват в сървърите им...в Америка
18 юли 2019 17:00, Нели Христова
59
Крадат ли руснаците информация чрез състаряващата FaceApp?
Снимка: Facebook

През последните няколко дни социалните мрежи са залети със снимки на възрастни. Причината – новата мания по руското приложение FaceApp, което може да ви покаже как ще изглеждате като възрастни.

Но като всяка една технология, която включва в себе си изкуствен интелект, FaceApp предизвика редица притеснения. Ами ако всички снимки на телефона ни биват изтеглени и изпратени в сървър в Русия?

Приложението привлече толкова много внимание, че дори конгресът на САЩ обяви, че има вероятност FaceApp да представлява опасност за националната сигурност на САЩ. Чък Шумър, член на американският сенат, дори призова ФБР да разследва приложението. Според него, то представлява риск за поверителността на данните на потребителите.

Но не, FaceApp не изпраща снимките ни на руснаците без вашето позволение. Леката паника бе предизвикана от потребител в Twitter на име Джошуа Нози, който предположи, че руската компания, създала приложението през 2017 година, крои нещо.

Но това не е така – пред Forbs програмистът с псевдоним Елиът Андерсън (като героят от сериала Mr. Robot) и истинско име Баптис Робърт, изтегля приложението, за да провери сигурността му. Той открива, че FaceApp съхранява в сървърите на компанията само онези снимки, които потребителят е избрал да съхрани.

Но противно на информацията на Нози, тези сървъри дори не са в Русия. Приложението е руско, но по-голямата част от сървърите му се намират в САЩ и по-точно – в дата центровете на Amazon. Пред Forbs компанията споделя, че Google също държи част от сървърите в Ирландия и Сингапур.

Разбира се, главният офис на компанията се намира в Санкт Петербург, така че няма как някои от снимките да не бъдат видени и в Русия. Не е ясно колко служители на FaceApp имат достъп до снимките. Но едно е ясно – руските власти могат да поискат компанията да им предостави информация, ако имат нужда от нея, но ще им е много по-трудно да поискат такова нещо от Amazon.

След като е установено, че FaceApp качва на сървърите си само една определена снимка, която трябва да бъде обработена, въпросът, дали това представлява проблем за сигурността ни, остава.

Кадърът попада в сървърите на компанията за да бъде обработен. Също така снимката се използва за да учи алгоритъма и изкуственият интелект на приложението да става все по-добър и по-добър. Интересно е обаче, че тази обработка и обучение на алгоритъма могат да станат и на самото телефонно устройство, вместо далечен сървър, след като Android и iOS имат такива опции. Но FaceApp предпочита да прави нещата по старомодния начин.

Като повечето приложения и FaceApp може да има достъп до различни функции на телефона, като локация и галерия. Ако потребителите искат да са максимално защитени, те просто трябва да променят настройките на това до кои функции ще ма достъп до приложението.

Пред Forbs създателят и собственик на приложението Ярослав Гончаров е категоричен, че данните на потребителите не се използват неправомерно и всеки, който желае, може да изтрие цялата информация за себе си от FaceApp, а повечето снимки биват изтривани от сървърите им след 48 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
7
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Не съм умник и вероятно затова не схванах?Какво толкова страховито има в това,неква програма да ми гепи снимка на срамотиите и да я състари?!То аз и без помощта на програма си знам,че едната кожа само ще ми остане след десетина години....
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си луд за да инсталираш руски софтуер. Сам си слагаш въжето на шията.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадат и то много яко.
18
2
 
20
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Хохохохо, целият нет е един амеркански шпионаж, приложението било опасно, кло у ни.
17
1
 
8
 
! Отговори
лудост преди 4 години
Вече дори не е смешно,държавата терорист и агресор сащ да обвинява други за това което тя прави потънала до гуша в кръв!
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на американската параноя, въпросната компания намаза безплатна реклама по всички медии ахахахах
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ако САЩ го прави- нямало проблем, ако друга държава го прави- значи крои нещо. На тези мисленето им е като от детската градина.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте до какво има достъп Facebook App/Messanger и пак ще си говорим за крадене на лична информация...
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ами ако всички снимки на телефона ни биват изтеглени и изпратени в сървър в Русия?"А снимките и информацията от Фейсбук не отиват ли на сървър в САЩ? Това не е ли заплаха за националната сигурност на останалите държави?
12
1
 
4
 
! Отговори
acca преди 4 години
13 - о-лигофрен - ако дадена програма има достъп до дадена директория със снимки, какво би я спряло да копира снимките където поиска :D
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13А какво може самообучаващия се изкуствен интелект? Ако си спо;няш, неотдавна се появи инфото за ползването му при рекламни кампании (RTB House). Но това е само споделената с обществеността част, а ако се замислим за несподелената...
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има ли скоро скачащи от 12,13... етаж с викове "Руснаците идват!"?Май - да! Сега в щатите, после и у нас :)
9
0
 
13
 
! Отговори
елка василева преди 4 години
Крадат ли руснаците информация чрез състаряващата FaceApp? И още как! Даже са още по напред . имат вече AssApp 😁
8
0
 
22
 
! Отговори
нищо ново преди 4 години
Щото Андроид и Гугъл изобщо не събират данни, дори когато изрично забраните. Докато не се появят конкуренти на Гугъл и Андроид, така ще е.
7
2
 
14
 
! Отговори
гостенин преди 4 години
Че Тръмп си е достатъчно стар и грозен, защо въобще използва приложението се питам аз?
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като намалят субсидията на партиите няма да пишат вече... БСП ще им пресъхне касичката.
5
7
 
20
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Напред с братска Русия!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
паниката е пълна къде е нато пак ли спят???
3
9
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Много сте комплексирани бе, сакън някой да не каже нещо за руснаците. Не съм видял тумби *** да бранят САЩ някой нещо ако напише, само вие цял ден едно и също.
2
2
 
15
 
! Отговори
Бау преди 4 години
това го има от поне 2 години ... Добре, че някой го "откри" ....