Америка е поискала да платим накуп за изтребителите F-16

Избрахме сигурност, коментира шефа на комисията по отбрана в НС
20 юли 2019 12:17,
227
Америка е поискала да платим накуп за изтребителите F-16
Снимка: архив Reuters

Избрахме сигурност. Решението за покупката на изтребители F-16 беше правилно, защото процесът по модернизиране на военновъздушните сили е продължил над 30 години. Така коментира одобрената от парламента сделка за купуване на осем изтребителя F-16 Блок 70 ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на ВВС.

Ген. Попов обясни, че крайната сума за придобиването на самолетите е  1,256 млрд. долара. Председателят на Комисията по отбрана заяви, че  ще бъде платено само посоченото в договора с американската компания "Локхийд Мартин" и цената няма да се увеличи.

Още по темата

"Всяка една техника, както казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов: "И Мерцедес да си купиш, след време трябва да смениш филтъра и маслото". Тази цена е за пакета, който сме приели и според мен ние придобиваме най-добрия възможен самолет, който можем да си позволим", допълни ген. Попов.

Ген. Попов допълни, че има изискване от американска страна парите да бъдат платени накуп. "Ставаше въпрос, дали това може да спре целия процес или да се продължи. Тук идва и отговорното решение на премиера Борисов. Това решение на министър-председателя беше одобрено от парламента с ратифицирането на договорите", заяви той.

По думите на бившия шеф на ВВС, страната ни ще придобие цялостен пакет на F-16 и самолетът ще бъде снабден с необходимите боеприпаси.

"Боеприпасите за въздух-повърхност и въздух-земя са намалени, но са придобити други неща – учебни боеприпаси, които дават възможност за подготовка. Важно е да се отбележи, че ние имаме разрешение от Конгреса на САЩ, по всяко едно време, да ги придобием", каза още бившият шеф на ВВС.

Ген. Попов заяви, че е абсурдно страната ни да купи тези изтребители, за да ги държи на земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
32
 
! Отговори
И С Т И Н А Т А преди 4 години
Навремето братушките ни даваха без пари самолети, танкове, ракети, БТР ...Сега ни карат да плащаме скъпо и прескъпо, а на всичкото отгоре да плащаме и накуп.
8
4
 
40
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- Това не е чист рекет? Нали? Не!
7
3
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Защо са не е накуп ?България е богата държава.
6
1
 
38
 
! Отговори
Таратор преди 4 години
А вие кво поискахте бе тараторчовци? Визите ли поискахте? Инвестиции ли? Изуйгащи. Май обаче така става щом Фолксваген идва при тоз дето му даде 400 млн евро...
5
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че какво му е лошото да се платят на куп Най малкото няма да плащаме лихви ако е на кредит Пък и имаме парите А самолети ТРЯБВАТ каквото и да ни е мнението за миг 29 ( ЛоШ ДОБЪР) вече са 30 годишни брички самият им конструктор ги е правил за толкова дойде им времето за музея
4
5
 
48
 
! Отговори
V преди 4 години
За да минем на ф16 трябва да сменим цялата инфраструктура която имаме .А в цената това не е описано . Реалната цена е огромна и добре прекрита по други пера .Класическа престъпна схема на измама за много пари .Истината е че след като сме се въоръжавали с една техника ,да преминем към дръга е мноооого скъпо и нерентабилно за нас обаче в голям интерес на тоя който ни продава техниката. Тука е нарушен нашия интерес за сметка на интереса на САЩ ,които поддържат най тежкия визов режим срещу нас .
3
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На куп е по добре. Всеки знае кредита, колко оскъпява. Ако държавата има кеша по добре да ги плати и толкова.
2
5
 
35
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 4 години
Бръже,бръже !!! Да вземем комисионната !!!
1
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат. Боко ги е изпреварил с предложението да плати накуп. Спорили са: -Ние искаме да платите накуп!-Не, аз искам да платя накуп!