Ветото на Радев - преодоляно: Той иска прозрачност при масова бедност

Подобна сделка - нужна, но не и за сметка на интересите на българите
24 юли 2019 19:25, Петя Славова
113

Комисията по отбрана преодоля ветото на президента Румен Радев върху сделката за покупката на изтребители F-16 за нашите Военно-въздушни сили. Депутатите заседаваха извънредно, като 13 от тях гласуваха "За” повторно приемане на ратификацията на договорите, а "против” бяха 7, предаде Bulgaria ON AIR.

Военният министър Красимир Каракачанов определи като несъстоятелни твърденията на президента, че ратификацията е дошла без необходимия дебат.  Ветото трябва да бъде гласувано и в пленарната зала, за да бъде окончателно преодоляно.

Още по темата

Затова пък президентът Румен Радев в изявление по повод наложеното от него вето върху ратификацията на договорите, свързани със самолетите F-16 заяви, че поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност.

Президентът определи ратифицирането на договорите, свързани с покупката на изтребителите, като дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на ВВС, но допълни, че тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България. Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификацията, обясни той, цитиран от БТА.

Според него е задължителен нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване от 2.2 милиарда лева без ДДС при сто процента авансово плащане.

Президентът отбеляза, че срокът за доставка на самолетите е най-рано след 4-5 години, има орязан пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности, скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси, промяна в клаузите на договора едностранно, по решение на изпълнителя - по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги.

Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения, коментира Радев.
Разходите по придобиване, постигнати включително с емитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности, допълни той. Президентът подчерта, че не конкретният тип самолет, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на българските ВВС, и нашата евроатланитческа принадлежност.

Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватен подход и дългосрочно планиране, а в нашия случай при колосални за България разходи липсва дори дебат по важни въпроси относно националната и колективна сигурност, отбеляза Радев. Той постави въпросите кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка тук в България, без която ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява, кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура, кога ескадрилата F-16 ще придобие оперативна готовност, кога, как и колко ще платим за това.

Тези обстоятелства генерират нестабилност за процеса на модернизация на българските ВВС и излагат на риск модернизацията на Сухопътните войски и ВМС, без която и самият проект за изтребителя става несъстоятелен, посочи Радев.

Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на въоръжените сили, не са нито на премиера, нито на правителството, а на българските граждани. Затова Народното събрание следва да изпълнява конституционната си роля и да контролира изпълнителната власт, а не да се превръща в неин рупор, посочи държавният глава.

Нека не забравяме, че и правителството, и парламентът носят отговорност за действията си само пред българските граждани и не някой друг, а българското общество определя тяхната легитимност, заяви Румен Радев. Той припомни на народните представители, че са положили клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Затова и на българите се дължат ясни, категорични отговори доколко това се изпълнява и какви са реалните последствия от сключените договори, допълни президентът. Очаквам задълбочен дебат в НС и предприемането на адекватни действия, заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев си пролича че е руски агент. Темата е дъвкана и предъвкана през последните 2 години чухме неговите аргументи многократно, Парламента взе решение, хайде стига вече.Дори и да е прав - втръсва само това да повтаря, както пък Плевневлиев повтаряше Русия та Русия и Радев повтаря само Грипен, Грипен, Грипен. Парламента вече е взел решението, той го саботира. Какъв държавник - обединител е? Добре бе, Радев разбрахме че ти е платено от Грипените, ама бъди мъж преглътни че няма да са те.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На беден народ ескадрила самолети Ф-16.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 44 - иронията е неуместна. Всяка марка се подобрява с времето. Едва ли вярвате че Първият Форд използван от Хенри Форд, който се е движили с максимална скорост 30 километра в час има много общо с днешната марка Форд. Ф-16 V Block 70 има много малко общо с първоначалният вариант на Ф-16, от който е създаден, той посотоянно е подобряван.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масова бедност?Това ли се върти в президентската глава?Не са на добре нещата там.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и двата самолета - F-16 и F-18 са разработвани успедно през 70 години на миналия век на чертеж. Ф-16 го пуската за първи път 4 г по-рано - 1976, а Ф-18 - 1980 г. Пренебрежими разлики, чак пък да се говори, че Ф-18 е едно поколение по-късно е смешно, едно поколение трае 20-30 години.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тези които плюят по самолета ще кажа - това не е обикновен F-16fifgting falconг, това е F-16 V Block. Това все едно да сравнявате Mercedes Benc G класа (1990) и Мерцедес S класа
23
1
 
0
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
До 35 ракетата не се пуска сама ....
22
2
 
3
 
! Отговори
Яков Кедми преди 4 години
До 32 другарю Ако случайно незнаеш Ф16 и Ф18 ( по това време Х16 и Х 18) са преки конкуренти в началото Създават ги за един конкурс заедно с още 3 други платформи ....Накрая Ф16 е специализиран за ВВСА Ф 18 го специализират за Флота Тъй че ако ще правим Морска авияция Що пък не Ф18 ...Обаче в Нашия случей говорим за ВВС ...
21
1
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
F-35 чак да е негодна скъпа техника ?!? Малко си попрекалил с опорките ! F-35 и F-22 са единствените работещи и произвеждани многоцелеви изтребители от 5 поколение в света Останалите ( Китай и Русия ) само твърдят, че притежават, но не ги произвеждат масово ( Русия е произвела 6 бройки СУ 57 като опитни образци, но това не са 5 поколение изтребители !
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водят се и бойни действия, разбира се.В Сирия летяха многи повече от руските Су. Между другото, руският Су-24 беше свален именно от една ханъма с Ф-16.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента да наложи пак вето и така до изборите за нов парламент и някой от сегашните там няма да ги има в следващив
18
5
 
5
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
Пакистанския Ф 16 при това най старата му версия блок 15. Съвсем наскоро разгони Най новата версия на Су30 МКИ на ВВС на Индия
17
8
 
5
 
! Отговори
Не го е срам ! преди 4 години
Пенсионираният военен Радев пак, за кой ли път воюва срещу Родината !
16
3
 
1
 
! Отговори
Ф-15 преди 4 години
Защо са ни ф-18? Те са за потапяне на кораби. Те не са бойци. Аз щях да взема от новите ф-15 защото те са предназначени за въздух-въздух битки. Лошото при тези сделки е, че ние купуваме, това което ни се предлага. Можеше и френския самолет да взема, ама като не дават...
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Да оставим настрана Топ Гън. Ф-16 и сега предизвиква нервни кризи в руските и арабски пилоти. И няма как да е иначе -статистиката е безмилостна: Ф-16:МиГ/Су ........108:0 . СТО И ОСЕМ НА НУЛА! Само факти, боярищници, само факти!:))))))
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Избирател 14Ела да ти покажа колоните от изморени работници със заеми към кварталите вечер!Ела!
13
8
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 18: И защо машинното гласуване да е на президента Радев? Прието е от Народното събрание миналата година, а през тази година гербаджиите се заеха да го ревизират.
12
11
 
9
 
! Отговори
Наш Георги преди 4 години
Ала-бала! Язък,че е бил летец !
11
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев дали знае, че неговото машинно гласуване ще ни струва колкото един ф-16.
10
7
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Добре бе, Румка, когато Мишето държеше гладни наборните военнослужещи за да върти търговия със скъпи алкохоли като водка "Финландия", ти защо не се намеси?