Радев: България е най-изгодната входна врата на Китай в ЕС

Месец след посещението му китайски инвеститори посетиха София
Обновена: 30 юли 2019 10:40 | 29 юли 2019 18:10,
42
Радев: България е най-изгодната входна врата на Китай в ЕС
Снимка: Пресцентър президентство

България е най-краткият път, който свързва Китай с Европа, което прави страната ни най-изгодната входна врата на Китай за Европейския съюз. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на китайски компании, участващи в реализацията на инициативата „Един пояс, един път“. Разговорът е в продължение на държавното посещение на българския президент в Китай в началото на юли тази година, на което бяха отправени покани към редица водещи китайски компании за инвестиции в развитието на българския транспорт, енергетика, туризъм, иновации, съобщават от президентството.

Още по темата

Румен Радев отвори нов етап в отношенията с Китай
 
На срещата участваха представители на ръководствата на „China Railway International Group“, световен лидер в изграждането на железопътна и транспортна инфраструктура, и на „Touchstone Financial Holding Group“ - водеща финансова група, структурираща изпълнението на международни стратегически проекти в рамките на инициативата "Един пояс, един път”, заедно с повече от 20 водещи китайски държавни и частни компании, китайски инвестиционни фондове, банки и застрахователни компании.
 
Гостите запознаха държавния глава с плановете си за създаване на платформа за инвестиции и реализиране на Стратегически проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката, селското стопанство, технологиите в страните от инициативата „17+1“. Проучват се възможности за откриване в България на регионален център за разработване и прилагане на тази финансова и проектна платформа.
 
Президентът Румен Радев изрази удовлетворение, че само месец след визитата му в Китай страната вече проявява интерес към насоките за стратегическо партньорство, очертани по време на срещата между българския и китайския държавен глава.  Румен Радев отбеляза, че България активно подкрепя инициативите „Един пояс, един път“ и „17+1“ за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Неслучайно в България се предвижда откриването на Глобален център за партньорство по инициативата. По думите на президента обемът на китайски стоки за Европа расте всяка година и това изисква големи и модерни логистични центрове в Европа, а България предлага едни от най-добрите условия за това.
 
Българският държавен глава припомни трите приоритетни проекта, които представи по време на визитата си в Китай по покана на своя колега Си Дзинпин: откриване на пряка въздушна линия София-Пекин и на клон на китайска банка у нас, както и изграждане  на българо-китайски център за научни изследвания и иновации в България. Целта им е да се облекчи търговският и инвестиционен обмен и да се стимулира дейността на китайските инвеститори. Президентът допълни, че по време на посещението си в Хърватия по негова инициатива заедно с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович са изпратили съвместно предложение до Си Дзинпин за откриване на въздушна линия Пекин – София - Загреб. България може да представи много комплекси възможности. Ние сме отворени и готови да развиваме тези възможности, каза още Румен Радев.
 
Местоположението на България е стратегическо и страната активно подкрепя инициативата „17+1“, отбеляза Кени Сонг, председател на „Touchstone Financial Holding Group“. По думите му това е предпоставка финансовата група да планира откриване на клон в България. Искрено желаем в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ Китай и България да намерят повече възможности за сътрудничество, да има повече реални проекти, отбеляза той и допълни, че са готови да стимулират реализирането на повече проекти. Президентът на „China Railway International Group“ Чен Шипинг заяви, че проучват бизнес-средата в България и конкретни проекти, включително и пристанище Варна.
 
Китай и България вече имат отлично сътрудничество, но ние вярваме, че все още има огромен потенциал и перспективи за развитие, отбеляза посланкът на Народна Република Китай в България Дун Сяодзюн. По думите му посещението на китайската делегация има за цел да реализира консенсуса за взаимноизгодното сътрудничество, постигнат на срещата между държавните ръководители на Китай и България по време на посещението на Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...Радев: България е най-изгодната входна врата на Китай в ЕС....----На този ушите не чуват какво изрича устата му,а е и лишен от всякаква мисъл.Само се чуди от къде да чопне някаква комисиона.
35
0
 
5
 
! Отговори
Аз лично... преди 4 години
Се надявам китайците да инвестират тук, та да видим дали нашите политици са поне крадци на световно ниво или обикновенни селски тарикати.
34
4
 
7
 
! Отговори
боже събери си верси преди 4 години
Китайците търсят място където да продават.Този хампур така ще го набълбукат . . . Слава богу няма прерогативи да харчи.Посещението е било за да се огледат. Той не е разбрал че просто леко са се пошегували.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев бил терорист, това само една болна бойковистка кр..атуна може да измисли, ами че вашият вожд си беше и си остава една нискоразрядна м..утра
32
3
 
4
 
! Отговори
дръ-дрън преди 4 години
не бг, а италия се оказа най-изгодната входна врата - ес само поподсмърчаха малко, размахаха пръст на италия и....клекнаха...щото китай има 1 трилион и 200 милиарда долари в банкноти и американски ценни книж и ги инвестира където свари итака хем се освобождава от доларите си, които ще се обезценят хем печели чрез строителство на заводи и военни бази
31
2
 
4
 
! Отговори
до празни приказки преди 4 години
наистна говориш Празни приказки. Радев не е пенсионер, това че си е взел 20 те заплати не значи че е пенсионер. Заплатите се дават при напускане а не само при пенсия дърдорко
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Румен Радев президент на всички Българи!!
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев не се заигравайте с китайците,там за най малкото престъпление линчуват,а в бандитска България закони няма,да не стане да отговаряте на международен трибуналседи си мирно и се смирявай какво ти дадем ние руснаците това е. ПОНЯЛ!!!!!
28
7
 
10
 
! Отговори
Празни приказки преди 4 години
Пенсионираният военен Радев пак се увлече в любимата си тема - празни приказки и разтягане на локуми!Перефразирам анекдот : Китайските инвестиции са нещо за което всички говорят, но никой не го е виждал !
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да попитам новите изтребители кого по-точно ще охраняват , сегашното *** малцинство което след 4-5 години вече няма да е такова?
26
0
 
13
 
! Отговори
K6 преди 4 години
До Анонименне виждаш ли че се интерисуват единствено от земята и водите ни, Китай отдавна всичко е отровено, храната си я произвеждат в Африка, това което нямат е храна и чиста вода, купуват цели държави за това
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този с едно посещение ще постигне повече китайски инвестиции отколкото Баце за 3 мандата. Чакам троловете да започнат да го плюят, че нещо ги няма.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На инвеститорите не им изгодно да идват тук при условие че трябва да плащат заплати по-големи от 7-800 лв, а то пък за тея пари не могат да намерят кадърни хора. Даже и за повече не могат - в това е проблема...
23
3
 
10
 
! Отговори
K6 преди 4 години
една огромна грешка, отидете и вижте какво правят китайците в Африка и Южна Америка, за сега купуват правителства и ще ни глътнат за два дена , само си представете един квартал на Шанхай е 20 милиона. Германците вече се осъзнаха и стопираха агресивното поведение на Китай, вижте какво прави Сименс , хора опомнете се, жалко за нашите продажни политици. Не знам как може да спрем тази инвазия която ще ни унищожи
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай влаковете вече са на магнитна възглавница и движат с 500 км/ч, нашите са технология от 50-те години като в Африка, не вярвам да се занимават с нас.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това звучи като елате и правете каквото си искате нашите врати са отворени само кихнете малко кинти.
20
2
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Румка, ако бяхме в Китай, Мишето отдавна да е обесен публично на Тянанмън. Уви, тук е България.
19
7
 
8
 
! Отговори
Време за проекти преди 4 години
Президента Радев работи в интерес на България. Имаме шанс да привлечем инвестиции от Китай, а те имат много възможности. Но когато дойде време за конкретни проекти, трябва да се задейства правителството - това е тяхна задача. Завода на Фолксваген както изглежда ще го изпуснем. Да видим с Китай какво ще успеем да направим.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво става с Грипените?
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слушайте еталонния ***, той е най-големият специалист по широко отворените врати за Русия и Китай в ЕС.