Свърши се! Държавен вестник обнародва сделката за F-16

Първите самолети пристигат през 2023 година
Обновена: 30 юли 2019 10:29 | 30 юли 2019 09:12,
387
Свърши се! Държавен вестник обнародва сделката за F-16
Снимка: Reuters

Вече е официално - България ще закупи 8 нови изтребителя F-16 блок 70 от Съединените американски щати, а днес рано сутринта сделката беше обнародвана в Държавен вестник.

Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката, съобщава БНТ.

Още по темата

България има срок до 3-5 септември да преведе парите по договорите, или общо 2,2 млрд. лв. За тези пари страната ни ще закупи 8 нови самолета за нуждите на ВВС.

Първите 4 се очаква да пристигнат приз 2023 г., а останалите - през 2024-а.

Така и последната официална процедура по изпълнението на мегасделката е факт. Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв.

"Процент и половина ще е доходността им", обясниха пред БНР служители от Министерството на Отбраната.

Края на сагата с купуването на нови изтребители на българските военновъздушни сили идва след няколкогодишни преговори, няколко спрени опита за закупуване на други самолети, президентското вето на Румен Радев и неговото категорично отхвърляне на депутатите от 44-тото Народно събрание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом самолетите ще стрелят срещу русия, съгласен съм.
275
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фобите обвиниха Президента, че е агент на Русия, защото желаеше по евтин ШВЕДСКИ изтребител. Да бъркаш Швеция с РФ, това го могат само хора с IQ под 20
274
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фобите наричат Радев руски агент и ***, защото се застъпи за по евтиния шведски самолет на СААБ. Леле....не знаехме, че Швеция и РФ са едно според вас. Каква мозъчна дисфункция у фобите само
273
4
 
19
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Как тънко, тънко под масата, срещу волята на народа го прекараха този анти-български договор. А за датата на доставка - била условна - неустойки САЩ няма да плаща дори да има закъснение.Това е типично поведение окупатор-васал.
272
4
 
20
 
! Отговори
До 311 преди 4 години
С тези самолети ще можеш да се запазиш от Русия единствено и само ако искат да те наплюят и ако стоиш зад самолетите, да не могат да те стигнат с плюнка.С всичко друго, включително и с пистолет ще те утрепат дори и да се киреш зад самолетите, защото металът им е сравително мек.А ако започне истинска война, тези самолети ще ги изпарят за миг с първата ракета. Ако си близо до тях, ще е заедно с теб. Ако си далече, ще те изпарят със следваща ракета.Толкова по защитата ни с тези самолети.
271
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте какъв беше общият брой на нашите военни самолети при бай ви Тошо и за какви пари. После сверете с това, което ще имаме, включително и тези 8 бракми.И ще лъсне цялата трагедия на сегашната ни бойна авиация и как сме се закопали с тази сделка.Казали са го хората - *** народ - слаба държава, това се вижда от изборите и действията на избранниците.
270
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва да се превежда цялата сума 4 год.предварително!!? Това го няма никъде! На 2.2 млрд. лева лихвата за 4 год. е около 180 млн. лева. Все едно да си поръчате кола и да ви накарат да обзаведете цеха за производството и!
269
4
 
12
 
! Отговори
До 287 преди 4 години
Словакия поръча и Русия и направи МиГ 29 по стандартите на НАТО.Полша използва руски самолети Су и МиГ, освен западните, които имаГермания 15 години ползваше МиГ29 и си беше в НАТО.Има и други. Да не изреждам тука по-дребни риби.А Гърция, Кипър, Турция и други от нато си се въоръжават с руско оръжие без да им мигне окото.Това че ти не знаеш говори само за едно - глупав си или си неосведомен.
268
10
 
6
 
! Отговори
Agent преди 4 години
Г-н Радев ще договори за нуждите на президентството 8 нови червени Грипена. Така ще имаме 16 самолета. 8 Ф-16 и 8 Грипен. Недоволни няма да има.
267
5
 
4
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Кои показатели бе, др. Манолски, не покриваше офертата? Бъди по-конкретен, кво се усукваш! Да чуем?
266
8
 
7
 
! Отговори
Манолски преди 4 години
Не е окей това чуждопоклоничество, след като офертата не покриваше 4 от 7 показателя, се наложи да прекроят процедурата само и само да удиса на инките. Аз такова унижение и простотия не съм очаквал
265
10
 
12
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Аз също съм беден, ужасно при това.Жьо ньо маж па си жур!Обаче адмирирам закупуването на Ф-16.Трябва да се пазим от Фашиска Просия.
264
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
WTS ?Че това е след толкоз години ... то ше има ли БеГе до тогаз?!!
263
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е за дългогодишни съюзници на САЩ цената да е една, за централноевропейци - друга, а за страна, в която са де развъдили русофили и полуруснаци, цената да е съвсем различна и да искат авансово плащане.
262
9
 
12
 
! Отговори
Славянин преди 4 години
За поред път управлението на Герб съсипва държавата!! Как не ги е срам след всичките изцепки отново да лъжат Българският народ!!Срам и позор!! Всичките са за затвора!!Лошото е че всичките сме във форума и никой не протестира пред парламента!!Както и да се погледне тази сделка е в ущърб на Българският народ, какви ти 8 изтребителя когато в държавата има толкова много бедни и толкова много проблеми!
261
4
 
4
 
! Отговори
305, 307, 308 преди 4 години
Слагам ти минус само заради некадърността ти да си заредиш кирилица на компа.
260
6
 
10
 
! Отговори
xaxa преди 4 години
Айде ся и Грипен да ни съди щото сме много *** ние. Все пак спечелиха търга преди година и ще си търсят парите,че не са толка *** като нас да плащат за самолет на чертожна дъска. А и ако някой каже ,че съм от партия да го д*ха .
259
5
 
6
 
! Отговори
Варна (бивш Сталин) преди 4 години
Крим вече се предадоха. Целият полуостров е осеян със бели флагове а по улиците цари хаос и пищящи от ужас жени и деца. И това е още преди да ги почнем.
258
19
 
11
 
! Отговори
ЦРУ с Ф-16 преди 4 години
БРАВО на Б.Б.....купуваме НАЙ-ДОБРОТО в този клас ! А цената е такава и заради РУСОФИЛИТЕ -БЪЛГАРОМРАЗЦИ ..спъващи все още развитието на БГ / останаха около 80 000 /
257
15
 
11
 
! Отговори
Кур за Радефф! преди 4 години
пРезидента не можа да провали сделката въпреки напъните си!