Ще се обезщетяват частните стопани, но регистрираните

Ще искаме още пари от Брюксел за АЧС
7 авг 2019 10:00,
22
Ще се обезщетяват частните стопани, но регистрираните
Снимка: БулФото

Регистрираните частни стопани, които отглеждат прасета, ще бъдат обезщетени до месец след унищожаването им. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Такова искане към властите вече беше отправено преди седмица от членове на БСП. Днес, отново в ефира на БНТ, това поиска и омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

Зам.-министър Иванов заяви, че първите получени от ЕС средства в размер на почти 3 млн. евро ще бъдат дадени за компенсация на първите индустриални ферми, които бяха унищожени заради вируса.

България обаче ще поиска още средства от Брюксел. Той съобщи, че през октомври проверка на Европейската комисия ще пристигне в България, за да оцени изпълнението на мерките, предприети от българските власти.

"Всеки, който има регистрирано стопанство, няма причина за притеснение. Ние ще му дадем обезщетение", категоричен е Иванов.

Той обаче  посочи, че мнозина стопани не са регистрирали животните си поради незнание или пренебрегвайки законовите изисквания.

Обсъжда се финансово подпомагане на тези стопани, за да се подпомогне почистването на техните дворове.

"Това, в което не успяхме е редуцирането на популацията на диви животни, която, за голямо съжаление, е с доста плътна концентрация в районите с индустриални ферми. Не успяхме и със стопанствата в личните дворове, които също, на много места, са без никакви мерки за сигурност", призна грешките на властта зам.-министър Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Щом ще обезщетявате само регистрираните стопани, които отглеждат прасета, нека само регистрираните да си заколят прасетата. А според зам-министъра загубите са за всички, а обезщетенията - за колкото се може по-малко. Типично гербаджийски подход. Но всичко ще ви се върне. Който вземе прасенцето на българския селянин няма да види добро.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не разбирам от животновъдство, но думата "***" се асоциира с най-замърсеното и лишено от всякаква хигиена място - помийна яма, отпадаци от храна, екскременти, кал, мухи, комари, гризачи и пр.... с една дума "заден двор"... Това трябва да е "преден двор", да се регистрира и контролира, иначе е мор не само за животните!
18
5
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Гледам на митингите все млади хора.Кой с байряк,кой без...Неможаха ли да посъветват всички хора да си регистрират животните,както е по закон.Неразбирам как Омбудсмана на България призовава да не се спазва закона и Европейските изисквания.Крайно време е да станем Еврпейска държава и да спазваме законите.А и всички възрастни хора имат деца,внуци , и те трябва да ги посъветват и помогнат за цивилизовано гледане на животните по дворовете. Законност и ред е спасението..., а не популизма на Мая...
17
1
 
5
 
! Отговори
кирчо преди 4 години
Всеки знае колко хранителни отпадъци се карат за храна към свинефермите у нас, много. А какво точно има в хранителните отпадъци, само всевишния знае. После се оплакват и избиват прасетата на хората за назидание.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дамян ТаневТи защо задаваш отговори.......Все едно не помниш миналата година с чумата по овцете и козите и как правителството не можа да извади резултати, че наистина има заразени животни....
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До радомирТрупното брашно се получава с изгаряне, а това със сигурност дезинфекцира (поне тоя вирус). Виж, за лудата крава трупното брашно пренасяше болестта, защото белтъкът причинител издържаше на температура. Но в случая не е така. Май са хранили прасетата с нещо нелегално и оттам е тръгнало.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И колко са регистрираните. Кой частник си регистрира прасетата имали такъв. Те по бай Тошово време не ги регистрираха та сега в Мутренското ли. Ше пиина по вдна студена водичка и зимата ще ядът на рапоня макарите.
13
0
 
10
 
! Отговори
Дамян Танев преди 4 години
До @к.1: И трето: в страната има над 2000 ветеринари. Защо не ги ангажираха да отделят заразените от здравите животни поне за частните стопани? Щяха да икономисат за хората поне 90% от свинете, които са здрави. Но не, започнаха дива сеч, в която наред с 10% заразени умъртвиха и умъртвяват и 90% здрави. Безмилостна разправа начело с министърката икономистка, която хал хабер си няма от животновъдство и ветеринарно дело... Боже, запази БГ от некадърници и пишман министри!
12
0
 
8
 
! Отговори
@K10 преди 4 години
До @к.1Е да де, но нали помниш - все предишните са виновни....А кои бяха предишните? Вече не трябва и да се пита, че от 10 години са едни и същи, и все чакат някой да работи вместо тях.А що се отнася до големите ферми - явно си плачат за проверка, и явно "санитарията" хич не е на ниво, ама са пусти спонсори на кабинета и трябва да се пазят....Между другото тази и следващата година мисля да не купувам свинско и свински продукти у нас. И цените им не растат, а падат в момента във веригите.
11
2
 
5
 
! Отговори
радомир преди 4 години
Абекво се праите, че не разбирате?Знаете ли колко трупно брашно се ползва за храна в едрите свинеферми на нашите индустриалци?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не регестрираните стопани няма да получат нищо.С парите предназначени за тях ще си направят къщички,хотелчета,апартаментчета,луксозни возила и т.н.
9
0
 
9
 
! Отговори
@к.1 преди 4 години
До Анонимен: Защото МЗХГ не ще да признае,че не само дивите *** са преносител на вируса. Обърнете внимание: в плевенско има 11 случаи на заразяване на питомни *** и само 2 на диви.Едрите свинеферми имат две допълнителни мрежи като бариер срещу контакт с външни животни. Въпреки това и те "пламнаха". Това означава, че е налице и втора причина за заразяване: внесен фураж, остатъци и/или отпадъци от кланици и др. Да оставим факта,че МЗХГ цели 2 години не взе превантивни мерки срещу тази епидемия
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мин. на Земеделието ще обещети ли ловците за пропадналия сезон, който още не е почнал, но билетите за тая година са заверени и платени или тия пари ги подарихме в бюджета?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анти Гърлуесте преди 4 години
Мъ.рши герберски, идат избори..Тоя път със сигурност ще си душите г.ъзовете!Мъ.рши герберски, вашето велечие свършва! Много малко ду.хачи ви останаха...Пътници сте!
6
1
 
11
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
До Дядо Пешос 130-200 лв пенсия и лекарства за 350 лвкак точно да се отделят тези 15 лв за регистрацияизмислят се какви ли не регистрации и ненужни документи само за да се взимат по едни 10-30 лв за всяко нещомасово пенсионерите не взимат предписаните им лекарства понеже немогат да си ги позволятпо селата масово се разчита точно на 2 прасета и 3 кокочки за де не се умре от гладбуквално тези хора нямат 15 лвне и излишни 15 лвти какво би купилрегистрация или хапчета за сърце ?
5
1
 
11
 
! Отговори
Зам.министърът лъже! преди 4 години
Този пишман животновъд как не го е срам да обвини свинете на частните стопани, че са причина за пренасяне на вируса на АЧС в промишлените свинеферми?! Та последните са обезопасени с две предпазни огради за избягване на контакт с външни животни, а работниците се преобличат при влизане и сетне излизане от работното място! Ега ти тЪпира! Тази епидемия беше повод за разправа със селяните и принуждаването им да купуват месо от пазара! А внос на месо бол: от Испания, Франция, Германия, Италия.
4
13
 
4
 
! Отговори
Дядо Пешо преди 4 години
До Бай ЕвстатиЕвстати, тези малките и бедните защо не са се регистрирали?! За да спестят 15 лева, да имат за цигарки и ракия! Хората трябва да се научат, че те самите трябва да се грижат за своите интереси, а не само да чакат на "държавата"! Стига вече инфантилна дебилност!
3
2
 
10
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
Така ли билоако не е регистриран - нема обещетениеако е регистриран - имакак така държавата ще ти убие поминака за общото благо и няма да те компенсира ?тия хора с по 2-3-4 прасета разчитат на тях за да се изхранват цяла зиманестига че обещетението е престъпно малко ами дай на най-малките и бедни да не се плати та белким умрът от глад
2
3
 
8
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Нека всички селяни да умъртвят и загробят доброволно прасетата си от задните дворове, защото както казваме ние: Работим в интерес на гражданите!Ние имаме воля и видими резултати. Нека хората да спазят препоръките и сами да се погрижат, за да не дойдем ние.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я ми обяснете как при наличие на "санитария" пламнаха големите свинекомплекси? Да, те ще бъдат обезщетени.А в малките населени места, където няма нито едно заболяло прасе, ще бъдат унищожени свинете на обикновените хора, и те няма да получат нищо. Защо?А, да, за предплащане на изтребители 4 милиарда се намериха, че и заем се взе. За обезщетяване на обикновените хора - пари няма.Гарантирано от гробарите.