Гурбангули Бердимухамедов: Композитор, ездач... Президент!

Туркменистанския лидер се завърна – и то как!
9 авг 2019 21:15,
35
Гурбангули Бердимухамедов: Композитор, ездач... Президент!
Снимка: кадър Youtube

Туркменистан си е спечелил прозвището "Северна Корея" на Централна Азия. Държавата е затворена, лидерът е един и същи от разпада на Съветския Съюз.

Гурбангули Бердимухамедов държи властта със строг захват. Последният месец обаче 62-годишният тоталитарен лидер изчезна за няколко седмици от публичното полезренеи.

Това предизвика редица спекулации в страната, че президентът е починал. Малко познат анализатор дори потвърди пред руски медии, че наистина Бердимухамедов е починал, като се позова на "туркменистански бизнесмени с познати в службите за сигурност", предаде Франс прес.

Посолството на централноазиатската страна в Русия обаче отрече тези твърдения като "пълна лъжа".

Бердимухамедов, който често е "звездата" в продукции на националните медии, се появи отново в телевизионен репортаж, в който разглежда снимки на убежища, направени от стари автобуси.

В неделя пък държавната телевизия излъчи още подробности за последните занимания на лидера на Туркменистан.

В пространствен, 25-минутен репортаж, Бердимухамедов язди коне, композира музика, играе боулинг, и разбира се отбелязва десетка, докато съотборниците му го аплодират.

Той също така кара състезателна кола през пустинята Каракум и дори посещава кратера Дервезе.


Дервезе има интересна история - през 1971 г. съветски геолози, търсещи газови находища, се натъкнали на кратера. Под тежестта на техниката, с която сондирали, земята се срутила. Газовите изпарения обаче били много отровни и никой не смеел да влезе вътре, затова прибегнали до малък трик, с който да се обезопаси кратера.

Геолозите го запалили, смятайки, че така по-бързо ще изгорят намерената вътре газ.

Неочаквано дори и за тях обаче, огънят не спрял. Кратерът гори и до днес и е познат с името "Вратите на Ада".

А кой се осмелява да кара край Вратите на Ада? Самият Гурбангули Бердимухамедов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как да е починал като днес в обедните новини съобщиха, че Борисов отива на посеще ние при него.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ранните години на Шкумбата когато го слушахме тайно си спомням за Гъдъо Гъдьев Съчманлиьев,отепал се от имехахахаха и тоя се е отепал братче от име Гурбангули Бердимухамедов.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък има един друг. Той кара танкове, фрегати, в младостта си е бил даже и каратист, че и бухалки е въртял. Миротворец номер едно на Балканите. Папи с умиление го галят по главицата (след като са измили краката на няколко "бежанеца", канцлери го прегръщат... С гранотомети стреля, избори подправя... Абе кво да ви говоря, вие и така си знаете.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28И два пъти си го преизбираме на пук на червена платена шайка :)
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния ПР :) отз бил композитор не знам си къв ама Путин пък язди гол до кръса, и лови мечки и стреля с пушки :) Руския ПР не можете да го стигнете.
25
0
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Нашия вожд 2 пъти си дава оставката
24
2
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
на тоя мястото му е в лудницата...
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е бил зъболекар на бившия президент на републиката.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нашия е футболист, каратист и тенисист)след катера чакаме сега да покара и БТР на армията като дойдат,и f-16!Той може всичко , той е велик!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко защо още не са го снимали как кара състезателна кола, а само някакви си джипове?! Изоставаме от тази средноазиатска държава. Да живее БОЙКО!!!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НИди в Якутия и им кажи ,че са турци ,да видиш тяхната реакция!Миналата година имаше изтъпления над търговци от републиките от Средна Азия,киргизи,узбеки и др.заради няколко изнасилвания на жени!Казваха им да си ходят в Средна Азия,въпреки ,че някой имаха руски паспорти!Ако не вярваш виж в тубата!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18 и 19Якутите и татарите разбират турския ,колкото българите разберат какво им говори чех или украинец!Вярно ,че в Туркменистан руснаците се изселиха,защото не ги наемаха на работа с руско име!А газ продаваха на Русия защото газопреносната мрежа,от времето на СССР беше свързана с тях!Но вече не е така,Туркменистан се свързаха с Турция и вече Русия не е монополист при изкопаването на газа!
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква е разликата? И нашият върховен вожд и учител ни го дават всяка вечер по казионните телевидения как кара джип, мотокар, влак, катер... Тук сме си като в средна Азия.
17
7
 
5
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Цялата Средна Азия + Татарстан + Якутия + още няколко по-дребни, говорят на ТУРСКИ. Вярно, че са различни диалекти, но разликата е по-малка отколкото между Български и Македонски.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16 Ашхабад е хубав град и само това.А ти виж в тубата и в рускоезичните сайтове за живота в Туркменистан!Населението е 5,6млн.,територия почти 5 Българии,4място в света по запаси на газ,има и други природни богатства,а повечето хора живеят като нас,че и по-бедно!Безплатният ток и вода са вече в миналото.
15
7
 
7
 
! Отговори
Петър Първи преди 4 години
Вижте им стандарта на живот и тогава плямпайте. Напишете Ашхабад и вижте за какъв град става въпрос...
14
0
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
интересно е че за тази страна не се чува почти нищо а сега излиза че има прзидент който умее да си гледа кефа с различни занимания като си играе подобно на малко дете което не може да се насити на скъпи играчки и забавни преживяванияколко ли % от ежедневието си всъщност прекарва в работа?
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2В грешка си!Туркменистан не членува в нито един военен или икономически съюз с Русия!С всички бивши съветски републики има визов режим.В близки отношения е с Турция и САЩ.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Паднало му е на човека и гребе с пълни шепи.Едва ли му пука за мнението на гладни бълхи като тебе, така че не се напъвай.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то и на нашето находище в Чирмен историята му е подобна, ама газта свършила бързо.