Каракачанов: До края на годината ще имаме договор за нови кораби

И проектът за бронираната машина може да бъде финализиран скоро
11 авг 2019 12:00,
70
Каракачанов: До края на годината ще имаме договор за нови кораби
Снимка: Булфото

Ако всичко върви нормално, проектът за закупуване на два многофункционални кораби за Военноморските сили ще бъде финализиран до края на годината, това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "Фокус".

"Процедурата за закупуване на няма да бъде прекратена по никакъв начин. Министерството на отбраната ще даде срок за изправяне на офертите. Ако всичко върви нормално, до края на годината трябва да има сключен договор с една от трите фирми, които са участвали. Сред тях са една българска, една немска и една италианска", категоричен бе министърът.

Той припомни, че финансирането е в размер на 820 млн. лв. без ДДС. "Моята амбиция, откакто съм станал министър на отбраната, е да се променя възнаграждението на военнослужещите. Две поредни години увеличаваме заплатите на военнослужещите с по 10 процента. По наши разчети, възнамеряваме да направим това и с бюджета за 2020 година", коментира още във Варна министърът.

По отношение на проекта за Сухопътните сили, той увери, че са разписани писмата до четирите фирми, които са проявили интерес. От тук нататък те трябва да ги проучат, да изпратят офертите.

"Ако ги подредим по време - проектът за изтребителите беше реализиран. На второ място, като скорост, се движи проектът за флота. И проектът за бронираната машина може да бъде финализиран, според мен, през март, април", обобщи министърът. Той коментира, че темата за нови самолети се дъвче от 2008 година. По думите му там е имало и най-много опити, най-много работа по проектите.

"Докато за бронираната машина, въпреки уверенията, че много бързо ще го направим, се оказа, че заради липсата на опит има много неща, които трябва да се връщат, да се доизпипват. Докато при самолетите беше много по-лесно, защото този механизъм е отиграван", посочи Красимир Каракачанов.

Във Варна министърът на отбраната участва в честванията за 140-тата годишнина на ВМС, които съвпаднаха и с връчването на първи офицерски звания на 16 курсанти от Випуск "Княз Александър Първи". Сред тях има и пет жени. Министър Каракачанов връчи пагони и диплома на първенеца на випуска лейтенант Петър Генов. Министърът награди и част от останалите бъдещи офицери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този, отговорник по шопинга ли е,не му ли свършиха джобните,армията не носи нищо на икономиката,само разходи
41
2
 
18
 
! Отговори
РР преди 4 години
На гол тумбак чифте пищови! Ама неговият е добре охранен! Безсрамни ***!
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с кой ще воюваш Г-н Шкембе с тези 8- Ф16.С гаргите ли?Бързате да вземете комисионните,защото не знаете докога ще сте на власт.Това е истината.Ще си платите за далаверите.
39
2
 
21
 
! Отговори
СС преди 4 години
3 милиона избягаха от мизерията за чий х.. са тези оръжия ??? Африканска чума да ви тръшне *** алчни!!!
38
0
 
16
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
А нека работят здраво май муните и събират капачки за кувиози.
37
0
 
11
 
! Отговори
ivan4o преди 4 години
palen proval e tozi karaka4anov - za nishto ne stava ...........
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България трябва да валага пари САМО В ИКОНОМИКА. Най богатата държава Германия не се занимава с военщина... Ние теъгваме са пръскаме пари за казарми. На кому са нужни тея разходи? Наливайтв в инфраструктурата, курортите, градовете, образованието. Неща които да носят пари. Казармата не носи пари само дърпа пари.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанската овчарка ако изкара целият мандат няма да може да влиза през входната врата на парламата ще трябва да му отварят второто крило. Явно дупетатските кюфтаци не му действат здравословно. Как може да си 150 кг. когато електората му маа леб и зъби. Това е подигравка с народа. Но кой го *** народа те са само за гласуване онождане на задна доене и стрижене. Какво ли значат някави овце. *** ги у оФцете.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шкембе министър,ти си луд.Та казармата я върна,доброволна служба си замислил.Явно главата ти е пълна с бръмбари.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиката, която се води, няма нищо общо с практическите нужди на хората и огромните проблеми на държавата. Защитават се офшорните сметки, оставането на власт и комисионите.
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе гейтaк ***, ако Русия поиска може да нахлуе та ако ще да имаш и 300 самолета и 100 кораба. Къде си тръгнал да плашиш най-мощната и боеспособна армия в света бе глyпак слa6оумен. Цялото НАТО трепери да не раздразни руската мечка ще ще ги прегази за часове. Те колко танкове имат ти толкова войници нямаш. Ще ти спрат тока през нощта и за 2 часа са на жълтите павета с опънати ГЕРБерастки 6оклуци по стълбовете
31
0
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"...два многофункционални кораби ..."Два корабИ ли?Хамидие ли ще купуваме? Или произведени през 1938 г. и модернизирани през 1959 г.?
30
0
 
18
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Животът ме е научил, че такива чревоугодници нямат наяждане. Човекът ще се пръне от комисионни.
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотук 8млрд само от 2 кражби за 6 месеца.
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами честито...нас дето не ни броят за живи никъде са направо тръгнали да ни нападат и затова пръснахме 3 милиарда лева за 8 тенекии Ф-16 и два кораба, а пенсионерите ни живеят с 250 лева пенсия.
27
1
 
24
 
! Отговори
16 преди 4 години
"На гол тумбак -чифте пищови !"
26
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да не последваме съдбата на Грузия и Украйна попаднали под рашистка агресия трябва да сме сигурен член на НАТО с въоръжение достойно за Българските бойци
25
0
 
23
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Спри се бе неприятен военен. Стига харчи. Имаме нужда от купища други неща. Никой не ни напада!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шкембе Воеводо,пак си преял с агнешко.
23
1
 
20
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Забелязвате ли че вече всичко, което купуваме е многофункционално. Изучиха и отракаха се в приказките тези пияндета.