От САЩ: Атаката срещу НАП с почерка на руското военно разузнаване

Русия продължава да има значително влияние върху България
Обновена: 15 авг 2019 16:54 | 15 авг 2019 16:54, Елка Василева
154
От САЩ: Атаката срещу НАП с почерка на руското военно разузнаване
Снимка: "Ню Йорк таймс"

Кибератаката срещу българската Национална агенция за приходите бе оповестена публично точно когато България финализираше покупката на осем нови изтребителя F-16 като част от подкрепен от САЩ план за смяна на българските изтребители от съветската ера и въвеждане на стандартите на НАТО в българските военновъздушни сили, пише американският вестник "Ню Йорк таймс".

Информация за атаката изтече в медиите от руски имейл адрес. След като се разбра за нея, българският министър на вътрешните работи Младен Маринов повдигна въпроса за руска намеса.

Няколко американски служители, които отблизо следят действията на Русия, твърдят, че атаката носи почерка на руското военно разузнаване ГРУ и че целта е кампания за финансов и политически натиск върху ключови фигури в българското правителство. Но американските шпионски служби все още не са установили окончателно кой стои зад нападението, отбелязва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

"Макар да е ентусиазиран член на НАТО, България има слаба и пропусклива киберзащита - вероятно най-слабата в алианса. (В България) е широко разпространена значителна киберкриминална дейност, включително спонсорирана от руската държава. Всяка защита е толкова силна, колкото е силна най-слабата й брънка и има опасения, че може да се стигне до информация за инфраструктурата на НАТО по време на учения и разполагане на сили на алианса в България", казва бившият военен командир от НАТО адмирал Джеймс Ставридис.

Още по темата

"Ню Йорк таймс" изтъква, че според някои български анализатори Русия разглежда членството на България в НАТО и Европейския съюз като "троянски кон", който може да използва, за да влияе върху вземането на решения в двете организации, когато са застрашени интересите на Москва.

Подобен сценарий означава, че Русия продължава да има значително влияние върху вътрешната и външната политика на България.

Огнян Шентов, директор на Центъра за изследване на демокрацията, твърди, че България вероятно има най-близки отношения с Русия от всички други страни членки на Европейския съюз. "Винаги сме били някъде по средата между Вишеградската четворка и Русия", заяви Шентов.

Най-сериозното средство за влияние на Русия върху България е енергийният сектор. Русия контролира сто процента от ядрената енергетика на България, сто процента от природния газ и по-голямата част от доставките на гориво, подчертава Шентов. Москва не се колебае да използва това. Първото правителство на премиера Бойко Борисов падна от власт през 2013 г. след поскъпване на енергията, довело до масови протести, които според Шентов са били предизвикани от Русия.

Неотдавнашната атака (срещу НАП), при която бяха откраднати данните на около пет милиона души, подновява опасенията за различните начини, по които Русия може да влияе.

Служители на американския Държавен департамент също признават сериозността на кибератаката, независимо кой я е извършил. Според тях тя е предупредителен сигнал към българското правителство в момент, когато САЩ и други страни от НАТО се опитват да противодействат на зловредното влияние на Русия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Атаката срещу НАП разкрива сериозната уязвимост на българската инфраструктура в сферата на киберсигурността, отбелязва американският всекидневник. Нападението бе извършено с една от най-разпространените и най-лесните за отблъскване форми на кибератака. След нападението НАП бе принудена да признае, че не е правила дори елементарни тестове за защита срещу кибератаки.

Божидар Божанов, работил като съветник на българското правителство по въпросите на киберсигурността през 2015-2016 г., заяви, че най-стряскащото е колко лесно е било атаката да бъде отблъсната. Според Божанов Русия не е замесена, но след като начинаещ е в състояние да извърши такава атака, само можем да си представим какво могат да направят руските разузнавателни служби, посочва "Ню Йорк таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Solar Power: Никой не ни пречи да купуваме газ откъдето ни го предлагат. Какво доказва това, че купуваме газ от Русия? Само това, че е по-евтина от тази на другите възможни доставчици (или че просто няма такива). Колко п'рост трябва да бъде човек, за да вади от това доказателство за "пост-социалистически строй". Глупости на търкалетаА точно в отношението към Русия нашите интереси и тези на САЩ най-много се различават. На САЩ им е нужна конфронтация между Русия и всичките и съседи, на нас не
124
2
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 135: Ти сляп ли си ? Четеш ли статията ? Хората ти казват просто истината.100% от ядрената енергетика, 100% от газта и почти 100% от всички горива са под контрола на Русия. Нещо тук което НЕ Е ВЯРНО ? Ама ти пак сащ иран ирак и други глупости. Кухи *** сте. България все още живее в пост-соц строй поддържан от Русия. Затова и сме бедняци. Ако се бяхме освободили сега щяхме да сме на положението на Чехия, Словения, Унгария. Няма да стане скоро докато има кухи *** като АББА
123
0
 
0
 
! Отговори
opa преди 4 години
To dnes e 16.08 ne e 10.11
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХОРА,КОИТО СА ПРЕКАЛЕНО УМНИ,ЗА ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ПОЛИТИКА,СА НАКАЗАНИ ДА БЪДАТ УПРАВЛЯВАНИ ОТ ***! /Платон,5 в.пр.Христа/
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ЗА НОРМАЛНО МИСЛЕЩИЯ АБОРИГЕН, ОТ ПОДОПЕЧНАТА НА фащ ТЕРИТОРИЯ,ПОЧЕРКЪТ е само на ФАЩ,защото те имат интерес от такава атака на НАП - отклоняване на аборигените от ХАРИЗАНИТЕ ЗА НИЩО ПАРИ НА ФАЩ,а щайгите,които се купуват,ще дойдат на куково лято,макар,че и да не дойдат,все тая!Усоредно с това се прави услуга на слугата Тиквун,за прикриване на настоящи и бъдещи далавери!На руснаците им е все тая от няколко щайги и нямат никакъв интерс от хакване на НАП!
120
8
 
5
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
ВСИЧКОТО ЗЛО И ПРОСТОТИЯ, ИДВАТ ОТ РУСИЯ.ДОКАТО НЕ СЕ ИЗЧИСТИ ТАЯ РУСКА МРЪСОТИЯ, НЕМА ДА ИМА УПРАВИЯ!ЛОШ-ДОБЪР.. САМО, БОКО Е ЗА ТИЯ... ХАХАХААААА....
119
4
 
8
 
! Отговори
seira преди 4 години
КАЗАНО НА "МАЙЧИН ЕЗИК":ТАШАКЛАРЪ !
118
9
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ГОЛЯМ ТРЪН Е РУСИЯ В ОЧИТЕ НА САЩ. НЕ МОГАТ ГОРКИТЕ ДА Я ПРЕВЗЕМАТ И ТОВА Е. ВСЕКИ ДЕН БЪЛВАТ НЕБИВАЛИЦИ. ДЕ ЩО ПО СВЕТА СЕ СЛУЧИ НЕЩО ВСЕ РУСИЯ Е ВИНОВНА. А ДАЛИ НЕ Е САЩ СЪЩИТЕ ТЕЗИ КОИТО ИМАХА НАВСЯКЪДЕ ПО АНГЛИЙСКИТЕ И НЕМСКИТЕ ВЕДОМСТВА ПОДСЛУШВАТЕЛНИ СТАНЦИИ И ПОДСЛУШВАХА ВАЖНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФИГУРИ. АМА КАТО СА РЕКЛИ РУСИЯ ТА РУСИЯ И ВСЕ РУСИЯ.
117
2
 
13
 
! Отговори
смях.. преди 4 години
Тюрлюгювеч.
116
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не вижда ли почерка на крадливата,алчна,българска политическа шайка?
115
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък виждам личния подпис на Путин!
114
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо се дава гласност на някакви си средностаистически вестничето от сащами то по свето има много средностатистически вестницида ги препечатваме всичкитесигурно в някой от тях можем да намерим нещо хубаво за българия а
113
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а бе и при антонов беше средностатистически журналист дето не е стъпвал в италия ама знаем резултатати каже сестра му е апък че той нямал сестра не е важно
112
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е те така беше и със сергей антонов за папатавсичко тръгна от щатитерезултата го знаем санкции за българия и го смазаха човечецае после стана ясно че не е вярно но никой не дойде да се извини на българия или да овъзмезди загубите
111
2
 
13
 
! Отговори
Верблюд преди 4 години
Как как.. Щирлиц се отчита в Люблянка.Хакера Сноудън пише мемоари в Люблянка Русия в 'последния месец отрови Литиненко с полоний,посипа Лондон с Новичок удари Сирия с Зарин поля с радиация Европа,закри Крим,хакна изборите в САЩ уби Навалний и десет журналисти,запали Северния полюс.Извод: Пyтя е ! Пyтляка ! заради тръбата.
110
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вижте, това е просто коментар на някакъв си средностатистически вестник! докато съответните органи изобщо да не са чували за хакването!
109
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еее те краварите винаги са били наглигорко ти ако им се връзваш на игричкитемогат да ти кажат и че руснаците са подпалили райхстага
108
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако българите не бяха толкова тъ.пинямаше да им говорят подобни измишльотини-руснаците хакнали изборите в сащ-руснаците се месели в изборите в европаайде последно да се изясняттова тия руснаци ли са дето постоянно ги наричат гл.упа.ци и ватниции били от миналия век- изостанали като африканците ит.н. каквото се сетишзначи за да ги хакнат другите са по-големи глу.па.ци от тях
107
13
 
7
 
! Отговори
1 Рубла=3 Стотинки преди 4 години
Според мен атаката е станала възможна благодарение на най-обикновено ганьовско безхаберие въпреки, че въобще не би ме учудило ако са руснаците.
106
2
 
12
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 години
Русия иска да ни хакне трябва да купим още 300 Ф-16 и 50 американски подводници по-стари, защото няаме много пари, вън руските хакери.