Петкова изненадана от българските кандидати за АЕЦ "Белене"

Проектът ще бъде реализиран на пазарен принцип
Обновена: 21 авг 2019 10:33 | 21 авг 2019 10:33,
43
Петкова изненадана от българските кандидати за АЕЦ "Белене"
Снимка: БулФото

Изненада е, че сред кандидатите за изграждането на проекта АЕЦ "Белене" има български компании. Това каза пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод вчерашната информация, че 13 компании от различни държави са подали документи за участие в изграждането на проекта за нова атомна електроцентрала АЕЦ "Белене".

В надпреварата се включват китайски, корейски, руски, български и немски участници, а заявленията се разделят на три категории - стратегически инвеститори, участие чрез закупуване на оборудване и изкупуване на електроенергия.

Още по темата

В най-важната част от проекта - стратегически инвеститор или компанията, която на практика ще изгради централата, кандидатите са 7. До момента известни са китайската и корейската държавни ядрени компании, както и руската "Росатом".

"Процедурата за избор на стратегически инвеститор беше разработена в дълъг период. Ние много обмисляхме етапите, тъй като според решението на парламента проектът трябва да се реализира на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия", обясни Петкова.

Това е и причината, по думите на министъра, поради която се е наложило да се даде възможност да участват и компании, които да придобият миноритарен дял и да сключат договори за изкупуване на електрическа енергия.

"13-те заявления включват кандидати от всеки един спектър на процедурата", доволна е Петкова.

Важно е да се знае, че кандидатите засега са изпратили само заявления, а конкретните оферти предстоят. До 90 дни комисията, която ще пресява фирмите, трябва да избере няколко, с които да води преговори на база реалните им оферти.

България ще участва в проекта със своята Национална електрическа компания и нейните собствени активи. Към момента страната ни е дала малко над 3 млрд. лева по изграждането на централата.

Според Петкова, компаниите, които са дали заявка за участие в проекта са световни лидери в енергетиката и тя е категорична, че не приема критиките, че това са само непознати или държавни фирми.

"Това е една много сериозна заявка", убедена е Петкова.

Накрая министърът на енергетика заяви убедено, че твърденията, че площадката на проекта е в сеизмична зона, са неверни.

"Такова нещо като сеизмичен риск не съществува в анализите и документите и хората трябва да бъдат спокойни", категорична е Теменужка Петкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
--Теменужке - а Гинка ще участва ли?? или "не знаеш" хахахахахахахахаха
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са българските фирми и кой стои зад тях? Удобно е да се каже на истнския инвеститор, че ако иска да спечеюи търга, ще трябва да приеме миноритарен собственик с Х%, като тия Х% пак инвеститора ще ги плати за "услугата".
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-разумно е да се тегли чертата и да не си харчим парите за глупости.
12
9
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Не пускайте руснаци.Нещата ще се развият като с ци гани, които ремонтират покриви. Ще ви разпокрият къщата и ще почнат да ви мотаят. Ще се окаже, че не сте съхранявали оборудването добре и една част трябва да се бракува и да си поръчате ново. От тях. Влязат ли веднъж, ще мотаят проекта с десетилетия, защото тяхната цел е просто да са тук, да дестабилизират, ще вкарват и изкарват камиони с незнайно какви сандъци. Европейският съюз ще пропищи покрай нас.
11
1
 
12
 
! Отговори
justice преди 4 години
Айде бе! Изненадана? Не сме чак такива ***!!!!
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8И какви са резултатите от референдума?Я си спомни!Ама аз да ти напомня: 60,603% "ЗА" и 37,961% "против"!!!Какво ще кажеш, лъжец rнуcен???Маматимpъcнадаебатваpгадна!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Компания вписана с 2лв капитал. Тотален смях
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя и от ГИНКА се беше изненадала.Не я била уж познавала....
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А най голямата изненада ги чака на изборите ...
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе да не е някоя друга Ядрена Гинка, съученичка на Пръцкова.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако са напуснали държавата да върнат парите !
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тия години се изучиха много хора за ядрени специалисти. Сега да запретнат ръкави и да почват да работят. А не да внасяме от вън.
3
5
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Ами явно не се консултира с експертите по ядрена енергетика тука във форума
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се оказа, а както и министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че всеки е могъл да подаде заявление за участие в процедурата. Щом има кандидат за стратегически инвеститор, регистриран в бл. 84 в гр. Козлодуй, с 2 лева капитал и с един осигурен служител и аз, и вие сме могли да подадем заявление за участие.Това каза пред Фрог нюз енергийният експерт Албена Белянова.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тая още ли не й е ясно, че на пазарен принцип Белене няма как да стане или ни прави на луди?