София към Москва: Освобождение? Съветската армия донесе репресии!

МВнР поиска Русия да не се намесва в дебата за 9 септември
3 сеп 2019 17:00, Елка Василева
795
София към Москва: Освобождение? Съветската армия донесе репресии!
Снимка: архив, Reuters

Посолството на Руската федерация организира на 9 септември "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". По този повод външното ни министерство заяви, че съветва руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", пише МВнР в своя позиция.

МВнР заявява, че 9 септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век.

В позицията се посочва още, че "от гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България".

"СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично  правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие", се посочва в позицията на външното ни министерство.

"Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология,“ се заключава в позицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


795
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
597
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 636Никого няма да догонваме през следващите 200 - 300 години, защото с това, което яде, пие и диша, човечеството няма да изкара толкова. То щеше да има много по-голям шанс за оцеляване, ако си беше останало, както казваш, в каменната ера.
596
13
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Доживяхме комунистите от ГРОБ да им израсне гръбнак и да кажат истината за 45г. съветско робство!!! Най накрая тия *** да имат една правилна позиция за нещо!!! 45г. робство ни стигат!!! Смазаха цяла Източна Европа и ни върнаха в каменната ера, заради тях сега сме на този хал!!! Заради тия 45г. следващите 200-300г. ще има да догонваме нормалните държави във всяко едно отношение!!!
595
8
 
14
 
! Отговори
Рускиня преди 4 години
Какъв страх тресе външното министерство и русофоби. Да не повярва човекът. Изложба от снимки предизвика такава буря - все едно танковете влезнаха в страната. Това са снимки - документи от миналото. И колкото шзявления и да прави захарова - това не променя факта ,че при руска "окупация"България стигна 9 млн. А при властване на захариева доближаваме 5млн. И още - НЯМА ЛИ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ДА ЗАЩИТИ С СЪЩО ТАКАВА ТВЪРДА ПОЗИЦИЯ българските граничари. Захариева няма ли да се сопне на Ердоган.
594
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ, Великобритания, СССР и Франция определят България като държава от загубилите войната с всичките последици от това. Това е истината и нищо съмнително няма в нея.
593
22
 
17
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Браво на министерството за достойнато позиция.
592
17
 
14
 
! Отговори
гост преди 4 години
Руснаците живеят в един затворен измислен свят. Те не са в състояние да си представят че съществуват други народи. Че те благоденстват независимо от тях.
591
11
 
10
 
! Отговори
До чегевара преди 4 години
СССР изкара 70 години което е нищо за живот на една държава.това стана благодарение на паразитното използване на природата и нейното увреждане.сегашна русия прави същото плюс агресиите.предишните в Афганистан,сегашните в Украйна.процесите на разпад си вървят,просто един етап се сменя с друг.пишеш,че в СССР е имало някаква справедливост,не,нямаше,живял съм там.просто беше скрито и нещата не бяха на такава показ като сегашната руска олигархия
590
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"С една дума външно съжалява че Хитлер не е успял."Що, кво лошо казва външно?
589
13
 
12
 
! Отговори
До 625 преди 4 години
Прочети доклада на ЦК на БКП от 1989 година за състоянието на държавата.пълен фалит,дълг 8 милиарда,по сегашни цени над 80 милиарда.спиране на тока,купонна система,напълно рухнала държава и това ко казва Ком партията
588
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С една дума външно съжалява че Хитлер не е успял.
587
9
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Абсолютно точно.държави с висока степен на социална справедливост са Финландия,скандинавските,канада.русия е с възможно най класово разслоените държави като Индия Бразилия,съчетание между феодализъм и най краен капитализъм
586
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изброявам репресиите : Безработица 0,безплатна медицина, безплатно више образувание за който реши учи, истинска храна, 200 000 армия въоръжена до зъби, държавни заеми със символична лихва, наркотици 0,море поне 1месец за всички, майчинство 3 години-работното и място се пази,.........
585
13
 
8
 
! Отговори
Чегевара преди 4 години
Смешно е че нашите комунисти подкрепят държавата с най грозното лице на капитализма.олигархия и отчайваща мизерия.пенсионна възраст по висока от средната продължителност на живота.Даже не се замислят защо на техните партийци синовете и дъщерите стават западни граждани,как партийната им лидерка купи на синът си апартамент в Манхатън.Русия в тоя си вид има живот още 20 години.ссср изкара 70 години,но поне имаше някакъв ред и малко справедливост.тия,сегашните кремълски юдеи са бита карта
584
9
 
3
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Това е от поредицата руски провокации срещу нашата България.започна се с провокативни военни полети на границата с въздушното ни пространство.последваха за азбуката,за българските евреи,хакерство срещу наши институции.те няма какво друго да предложат на света освен агресия и злоба.агресията ще им се върне като бумеранг от всички страни.
583
2
 
11
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
До Waffen SSДа, така е ,но някои не го разбират или не искат да го разберат защото не е в унисон с неолибералните и демократични мантрии приспивните песни за сполетялото ни всеобщо благоденствие.Само не гледайте ровещите в кофите за отпадъци пенсионери с цел прехрана
582
12
 
16
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ако съветската армия не беше на влезнала в България,сега зимно време щяхме да ходим на ски в гръцките Банско и Пампорово.Но е възможен и вариант,България да е в размер на 1/3 от сегашната и площ и Плевен или В.Търнова да са столица на България.Това ,че България запазва територията си от 1941 година го дължим изключително и само на Сталин,иначе сегашните ни господари да са ни разпарчатосали в полза на съседите ни
581
9
 
7
 
! Отговори
Освободители-поробит преди 4 години
Когато празнуваш нещо, значи носталгираш по него и искаш да ти се повтори. Внимавайте какво празнувате, че да не ви се повтори Крим е само на 300 км. по въздух! Путин като нищо ще ви осъществи мечтите "Е, пък като толкова ви е харесало на 9.09.944., защо да не ви зарадваме пак с освобождение, ...все ще измислим от какво!"
580
6
 
12
 
! Отговори
Живите мъртви преди 4 години
И от какъв "монархо-фашизъм"(според БКП=БСП) ни е "освободила" Червената армия на 9.09., -по-това време нямаме монарх, вече година и нещо, а фашистки партии изобщо не сме имали никога, камо ли на власт.Единствената фашистка Партия в България и то на власт 45 г. беше БКП.Ако някой се съмнява,че е била фашистка - да прочете "Фашизмът" на Ж.Желев, където ясно е описано пълното припокриване на фашистката и комунистическата идеология и практика.БСП още се гордеят,празнуват и бленуват 9.09.1944.
579
7
 
10
 
! Отговори
Окупаторите преди 4 години
Ако не ни беше "освободила" Червената армия щяхме да си останем нормална държава и пазарна икономика. Икономически сега щяхме да сме във Космоса. Сегашната ни бедност е преко последствие от съвтско-комунистическата окупация и девиация. Няма да станем и по-богати и докато дефинитивно не определим 9.09.1944 г. като ден на Национална Трагедия и не натирим всички които почитат деня на кучето в ГЗ.Да почиташ деня на окупацията си,това могат само нац. предатели.
578
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А и предпочитам да напиша, че в България няма учени и богати, отколкотода напиша, че няма честни.:-)