София към Москва: Освобождение? Съветската армия донесе репресии!

МВнР поиска Русия да не се намесва в дебата за 9 септември
3 сеп 2019 17:00, Елка Василева
795
София към Москва: Освобождение? Съветската армия донесе репресии!
Снимка: архив, Reuters

Посолството на Руската федерация организира на 9 септември "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". По този повод външното ни министерство заяви, че съветва руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", пише МВнР в своя позиция.

МВнР заявява, че 9 септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век.

В позицията се посочва още, че "от гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България".

"СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично  правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие", се посочва в позицията на външното ни министерство.

"Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология,“ се заключава в позицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


795
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
577
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9.09.1944 г. си е чиста окупация на България от СССР, с която не сме били във война. През цялото време на ВСВ съветското посолство в София си е функционирало нормално.България не е пратила и 1 войник на фронта и изведнъж окупация. Руснаците не окупират Финландия, с която воюват ефектино през цялата война. Финландците даже имат СС дивизия.България е трябвало да посрещне руските войски с 500 000 армия на Дунава и да преговаря без да ги пуска.Щяхме да спестм 45 г. комунизъм и унижения.
576
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 611Аз се измайтапих с годината:-)
575
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Браво на външно... - ала стил Митов, Плевнелиев - безкомпромисно...
574
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Външното ни министерство повтаря послушно какво са му издиктували от САЩ и ЕС. Нали сме роби, а пък господарите ни са в опозиция с Русия... та и ние послушно да хвърлим камък към когото господарите наредят, дори и да е против националния ни интерес.
573
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 606/7Думата в историята е била "integrity", която по смисъл означава не "цялостност", а ЧЕСТНОСТ. Обаче евала за търпението да напишеш тази дълга история в този сайт, където е толкова трудно и неудобно се пишат коментари. То затова и тук толкова *** пишат
572
1
 
3
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Разликата между българите май е таз: с кой се сравняваш. Аз от двайсетина години се сравнявам с американците, на тяхен терен и май бива.Ся.... не съм станал богат и известен, но съм здрав, щастлив и спокоен... е ся не съвсем. Пиша по български сайтове за новини.:-)
571
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що да се сравнявам с тия?Що да не се сравнявам с германците, французите, англичаните и американците?
570
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължил лидерът на английските либерали - щом нямате цялостни хора, нищо няма да направите, понеже учените, като вземат властта, ще се стремят да забогатяват за сметка на народа, а богатите ще се представят за учени и ще вършат поразии
569
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладстон е бил много пробългарски настроен и туй е неговия разговор през 1980 година с българите дошли да му дават медал:- Е, като се освободихте - запитал Гладстон пратениците - имате ли хора, готови да поемат браздите на управлението?- Имаме - отговорили самоуверени пратениците.- Какви хора имате?- Имаме и богати хора, имаме и учени.- Ами цялостни хора имате ли? - запитал тогава Гладстон.Пратениците го погледнали с недоумение:- Какви са тези цялостни хора?- И богати, и учени - отвърнал Гладстон.- Не, такива хора нямаме - отвърнали смутено пратениците.- Тогава - продължил
568
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗЗД - Закон за Защита на Държавата,Бе републиканецо!
567
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия дето пропагандират народния съд, да си спомнят царския закон за защита на републиката и хилядите избити в северна България, около Русе, Шумен и къде ли още не.
566
2
 
3
 
! Отговори
днес преди 4 години
Когато няма добри политици,България допуска грешки и се управлява от други страни.Русия няма вина за лошото управление на самите българи.В момента САЩ се намесват в управлението и НАТО.Слабо управление.Репресийте са от бъл.управляващи, а не от руснаците.Историята неможеш да промениш,бъдещето да а то с ГЕРБ го няма.Държавата загива сега са САЩ на власта защо е пак мизерия?
565
6
 
4
 
! Отговори
оправете заглавието преди 4 години
Не е и няма как да е "София към Москва", а"Козяк към Москва"моля
564
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време беше външно министерство да каже официално на руслямдия, каква е истината и какво мислят и знаят българите.
563
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда Що не говорим за себе си, а не за другите.Да не квалифицираме другите българи.Туй е расизъм.Съдене по народностен призник.Аз излагам факти, а не обеснявам кви са българите.
562
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българина е ***, с робско-диктаторска психика и отмъщението му, като не е на неговото е да бяга да робува другаде.
561
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не Usa armiata изгони 3 млн българи.Българите ги изгониха.
560
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но не руснаците са убили сума българи по лагерите и с народния съд и като животни първите седмици след девети.Българите са избили гадната прогерманска интелигенция, а проанглииската - конфискация и по леките лагери.Никой чужденец не е избил повече българи от българите.
559
1
 
4
 
! Отговори
Цар Българский преди 4 години
Едните и другите са маскари... Приятелство, приятелство, но сиренето с пари!... И с Византия сме имали общ интерес да спрем арабския халифат, но въпреки това сме водили сумати войни с тях. И с Руската Империя сме имали общ интерес да спрем турския халифат, но после ни натресоха СССР... А запада сега ни го натриса целия с макарите... Трябва да сме послушни, че лошо... Но иначе нашите, че ни го натрисат най-много си е факт... Независимост от промити мозъци не търси... Както искайте го разбирайте.
558
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по объркан и *** народ от българския - няма.вервайте ми!