БСП: Властта да спре с импровизациите във външната политика!

Позицията на Борисов за Шенген – срещу интересите на страната
Обновена: 4 сеп 2019 12:39 | 4 сеп 2019 12:39, Камелия Цветанова
32
БСП: Властта да спре с импровизациите във външната политика!
Кристиан Вигенин. Снимка: БСП

Властта да спре с импровизациите във външната политика, защото може да се окаже опасно. За това призоваха от БСП, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че вече не ни интересува присъединяването към Шенген, а Министерството на външните работи реагира остро на готвената от посолството на Русия „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

„Нашият призив към правителството е да се води една по-балансирана, координирана и съгласувана политика и да не се прави отстъпление от широко споделените национални приоритети на България“, настоя зам.-шефът на НС и ексвъншен министър от БСП Кристиан Вигенин.

Според него изказването на Борисов за Шенген е в противоречие на един дългосрочен приоритет, по който има много широк консенсус.

Още по темата

Освен това позицията на премиера не съответствала на интересните на страната ни.

„Искам да кажа на хилядите българи, които чакаха това лято на границата, че ако България беше в Шенген, нямаше да има гранична проверка с Гърция“, коментира Вигенин.

Той коментира и според него неочаквано ненужно острата и агресивна позиция на МВнР във връзка с изложбата на посолството на Русия. Външното министерство вчера заяви, че съветва руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

Според Вигенин с остротата на позицията си външното ни министерство поставя под въпрос, а може би дори отрича, ролята на СССР в победната над нацизма през Втората световна война.

„Това, съчетано с факта, че нито правителството, нито МВнР си направиха труда да отбележат началото на Втората световна война, ни кара да си задаваме някои въпроси каква е насоката на политиката, която се води и дали в някаква степен не се оправдават престъпленията на нацизма“, скочи той.

Вигенин предупреди, че позицията на министерството е в противоречие с друг приоритет – този път на Изток, за нормализирането на отношенията между България и Руската федерация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВАЙДЖАЙНИН И БАНДИТСКАТА ИМ ПАРТИЯ МНОГО ГИ ЗАБОЛЕЛО ОТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ДОСТОЙНАТА ПОЗИЦИЯ НА МВнР,ДА СЪВЕТСКАТА КРА/СТАВА АРМИЯ Е ОКУПАТОР НА БЪЛГАРИЯ И НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА!!ЗАТОВА И ФУТКИН НЕ БЕШЕ В ПОЛША!!!
20
4
 
3
 
! Отговори
славейкоо преди 4 години
изказването на Борисов за Шенген е в противоречие на един дългосрочен приоритет, по който има много широк консенсус.Е на това се вика фурнаджииска лопата. До 10.10,1989 търчаха в Москва. След това в НЮЙОРК. Прав е Борисов. Не ни трябва ни Европа ни шенген. За 30 години американските и европейските съветници , съветваха "ПОЛИТИЦИТЕ" как да съсипят всичко в тази страна!Майка си ли търси нашият ДРЪЗКИ във флотилията на НАТО да дразни РУСНАЦИТЕ? Защо нямаше кораб на САЩ в Черно море?
19
5
 
12
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Удоволствие е да се четат коментарите на хора, обременени от наследствен комунизъм, мутирал в съветофилство и сега в путинофилия!:)
18
2
 
9
 
! Отговори
Не ги е срам преди 4 години
Голяма офанзива днес на слугите комунисти - предателят Радев се загрижил за демокрацията. Мая Галева ще се бори за зелена София, корни Импексова иска справедливост за пенсионерите !
17
8
 
5
 
! Отговори
Възхищение преди 4 години
До Анонимен 6Браво, направо в десетката! Най- точното, интелигентно и адекватно обяснение за неистовия вой на русофобите срещу едно по своята същност споменателно събитие / което с нищо не променя реалната действителност/, каквото е изложбата на посолството на Русия.
16
2
 
3
 
! Отговори
член на БСП преди 4 години
Ям доматето с корите, а имам запек. Защооо?
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето външната политика на БКП-БСП. Др. Димитров предлага да станем обща федерация с Югославия без да има държава България. Тодор Живков иска да станем 16 република на СССР . Благодарение на тях разбрахме , че БКП-БСП са предателска партия. Сега какво да коментираме скъпи сънародници........
14
7
 
15
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
До вчера рИвяха, че не ни трябва Шенген, дори ЕС поставиха под въпрос, сега излязоха най- големите привърженици на Шенген.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо искам да кажа, че ми се aка.Второ искам да кажа, че вашите спорове не ме засягат.Трето искам да кажа благодаря-мерси и довиждане.
12
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние няме път на Изток.За какво нормализиране става дума, когато Руската Федерация предислоцира военните си бази към България?
11
12
 
9
 
! Отговори
ЕЛИ преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ МРАЗЯТ КОМУНИЗМА БЪЛГАРИТЕ ОБИЧАТ РУСИЯ ,НО НЕ И КОМУНО СССРРУСНАЦИТЕ МРАЗЯТ КОМУНИЗМА ПО ВЕЧЕ И ОТ НАС ,ТЕ СА СТРАДАЛИ ОТ КОМУНИЗМА ПО ВЕЧЕ ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ КОМУНО-ДЪРЖАВИ
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да залитате в ляво, дясно, център, Русия, САЩ, НАТО и ЕС, това вие фатална историческа грешка и не се поучихте от нея, за съжаление....Бъдете Българи и си отстоявайте само Българските интереси
9
6
 
16
 
! Отговори
цитат преди 4 години
"Да не бързаме да обвиняваме шарже д`афер Захариева, Екатерина Спасовна, в историческа невменяемост и относно съмненията ѝ в тезиса освобождение в българската историография, защото според най-новите опорни точки на историческия отдел на работодателя (Държавният департамент на САЩ) на шарже д`афер Захариева, България е освободена от украинците (Трети украински фронт),а не от руснаците, които според днешната дипломатическа риторика, нямат нищо общо с украинцитенай-вече с полуострова Крим."
8
24
 
28
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Като българин категорично се разграничавам от слугинската и неадекватна позиция на американското ни министерство по отношение на честване на една от най-светлите дати в нашата история а именно 9-септември!
7
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И турците и техните мекерета така са се чувствали на 3-ти март 1878 година при победата на Русия над Османската империя.
6
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофобите от правителството и НПО-тата и чуждите агенти в България правилно поправиха, че фашизоидите не са освободени, а победени и осъдени за престъпленията си. Фашизоидите русофоби не се чувстват освободени, а победени и унищожени. Нека уважаваме чувствата им.
5
4
 
19
 
! Отговори
111 преди 4 години
Това момиченце да си гледа куклите,и да не се пъха, дето не му е работа!
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП извадиха тайното си оръжие хахахахаахахахахахахаххахахаххахахаахахахахахаххахахахаххахахахаха.
3
18
 
29
 
! Отговори
Контрапартизнин преди 4 години
Ако Вигенин смята че на 9ти Септември Руската армия ни е освободила не от нещо друго, а от собственото ни законно избрано българско правителство, като за целта са застреляни 30000 българи без съд и присъда, явно е поредния национален предател. А темата за Шенген е съвсем различна. Да не ги опаковка заедно, защото така пак обслужва Путин.
2
10
 
28
 
! Отговори
А, преди 4 години
Вигенин да престане да се прави на мъж.