Каракачанов: Младите българи нямат представа за армията

Амбицията ми е да се възстановим авиацията, сухопътна техника, флота
10 сеп 2019 20:00, Анисия Иванова
60
Каракачанов: Младите българи нямат представа за армията
Архив: Булфото

Младото поколение българи нямат представа за армията. Това заяви министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е в Плевен, за да участва в националната кампания "Бъди войник".

"Кампанията на Министерството на отбраната "Бъди войник" има за цел "да извади" армията пред обществото, за да се ориентират младите хора и към военната професия. Не може да очакваш интерес към дадена професия, ако тя не е позната на обществото", смята министърът на отбраната.

По думите му неговата политика е насочена от самото начало към възстановяване и модернизиране на съществуващата авиация, сухопътна техника и кораби от флота.

Във въоръжените сили след безотговорното и неразумно решение през 2007 г. да се премахне наборната военна служба и да се премине на професионална служба, от 2008 г. до миналата година имахме проблеми с окомплектоването на личния състав, посочи той. Над 5600 души бе некоплекта в Българската армия, уточни Каракачанов.

"След също неправилното решение през 2009-2010 г. за предислокация на военните сили - военните поделения бяха предислоцирани предимно в Централна и Южна България - има цели региони в страната, в които българският гражданин не е виждал мъж или жена във военна униформа. Нямат допир, дори бегла представа от военната професия. С кампанията идеята е да представим армията", поясни Каракачанов.

Днес в Плевен има щандове на видовете въоръжени сили, на военните училища, за да могат хората, които проявяват интерес на място да получат необходимата информация. Показано е въоръжение и бойна техника, ще има демонстрации. Първата ще бъде на ВВС от базата в Долна Митрополия - два самолета ще изпълнят фигури в небето над Плевен в 16.30 часа, след което след 17.00 часа Специалните сили ще направят демонстрации, поясни военният министър.

Има ефект от тази кампания, защото след около 25 години експерименти с армията - предимно с това да се реже съществуваща техника, да се съкращава личен състав, много - включително млади офицери - бяха демотивирани и напуснаха въоръжените сили, подчерта той.

"Моята амбиция като министър на отбраната е, че не само няма да позволя да се реже нещо. Това, което може да бъде ползвано ще бъде ремонтирано, модернизирано и използвано, защото е много по-лесно да ремонтираш един самолет, отколкото да купиш нов. Моята политика е насочена още от самото начало към възстановяване и модернизиране на съществуващата не само авиация, на сухопътна техника и кораби от флота", изтъкна Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
21
 
! Отговори
Copocoид преди 4 години
Г-н Каракачанов, при същия бюджет на МО, Швейцария поддържа една от най-големите армии в Европа като на практика всеки мъж там си държи армейското оръжие в къщи. Откъде Швейцария намира пари за това, а нашия бюджет на практика отива само за плащане на заплатите на кадровите военни?
18
1
 
15
 
! Отговори
жоро преди 4 години
Аз някакви проблеми в казармата преди 30+ години не съм имал, но сега в никакъв случай не бих пуснал сина си там. Първо това е загуба на време и то най-хубавите години. Второ и трето - всичко останало...
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те от много нища нямат представанали това беше целтада се борят срещу комунизма дето не го е имало и сега да ловят руски шпиони
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В наше време армия е ракетни войски, дронове, атомни бомби.Та къде сме ние и защо ни е армия не е ясно.Трябва да има държава, за да има хора които да я защитават .Сега има е крадливи неграмотни ***, та за кого и какво
15
8
 
3
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Вярно така беше, но все пак какъвто и да е Каракачанов поне се опитва да направи нещо. Волен за 10 години доказа само, че е луд. България най-накрая си има разумни националисти, а не някакво кресливо джудже, което да се излага по софийските улици и не само.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво ни е армия, като няма за какво да се бием? Джамии има ли? Има. Новини на турски има ли? Има. Повече права ли имат от нас тия дето не са българи в България? Повече имат. Време е системата да се саморазруши.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Амбицията ми е да се възстановим авиацията, сухопътна техника, флота"Що ве, каракачанка? Ще ходим на война нещо ли? И срещу кой? Рассията? Вие си воювайте, ние ще сме бежанци.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И ако някой помни, последните 15 години, докато я имаше, казармата беше гадна шега."Чоплене на семки, бъркане в носа, разходки извън поделението да убиеш времето...
11
1
 
8
 
! Отговори
Цоциал преди 4 години
Представям си го Каракачана танкист, заклещен в люка на танка :D Дава пример на младите.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карачанака, ти даде 2 милиарда евро за някакви скици на самолети. Похаби милиарди държавна пара. Ти си национален предател.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванИванеееее. Казармата не е армия. Казармате беше метод, да се държат на въже младите и да се обработят.
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ако някой помни, последните 15 години, докато я имаше, казармата беше гадна шега. Лягай и ставай на студ, някакъв ти крещи да бягаш и да чистиш, я изтреляш 10 патрона, я не, а през останалото време, особено ако си от друг град, старшините те псуваха и те правиха на две стотинки. Много полезно, както за армията, така и за младежите. Нека не забравяме, че някой от най-големите ***, мутри, убийци и политици, също минаха от там ... И какво?
7
8
 
2
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Всички ревете, че нямаме армия, но когато някой предложи нещо пак акъл давате. Преди 1989 е било съвсем различно, сега сме част от най-мощният военен алианс в света и сме членове на ЕС. Комунизма свърши. Бъдете в крак с времето. Все отнякъде трябва да се започне.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Младите българи нямат представа за армията"Знам само, че чичо ми излезе инвалид от там, а при набора на бащата са имали едно момче, което се е самоубило, защото поради факта, че бил 48 килограма, редовно го били и според слуховете е бил изнасилен. Друго не искам да знам!
5
1
 
21
 
! Отговори
BG преди 4 години
Наборна армия - "дадено", но всички деца на политиците, тлъстите чиновници и бизнесмените дарители на партиите - минимум 3 годинки в първите редици, че да се окомплектова състава :)))Като го видя това направено, тогава вече може да говорим за децата на обикновенните хора !!!
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите не знаят и какво е България, благодарение на де били като тебе и тиквения *** от.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанка, ти си за разстрел, бе, пич. Ти търгуваш с българско гражданство. Колко паспорта продаде, я кажи? Ти си национален предател.
2
3
 
17
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Господин Генерал Президента, да свика старият запас под Знамето...И с хунтата е приключено до дни..
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо: 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s всичко 460 машини.