Йотова: България трябваше да получи зам.-председател на Еврокомисията

Българският ресор е много сериозен и много ресурсен
14 сеп 2019 16:16, Елка Василева
18
Йотова: България трябваше да получи зам.-председател на Еврокомисията
Илияна Йотова. Снимка: архив, Булфото

Част от наименованията на ресорите, които предложи новият председател на Европейската комисия, ще бъдат коригирани в посока на изясняване задачата на бъдещите комисари, прогнозира вицепрезидентът Илияна Йотова, която е бивш евродепутат.

„За първи път в историята на Еврокомисията се направи толкова строга и подробна йерархична система. Никога досега не е имало толкова много заместник-председатели и ми се струва, че един от тези 8 заместници трябваше да бъде българският еврокомисар. България е един добър партньор в ЕС и това го доказахме за всички тези 12 г. членство. Във всички ресори, заемани от български комисари, никога не е имало най-малка сянка на гаф и несвършена работа“, изтъкна Йотова пред БНР.

Тя отбеляза, че само двама от комисарите на Жан-Клод Юнкер не са зам.-председатели и един от тях е Мария Габриел.

Още по темата

Според нея нашият еврокомисар ще се справи с това да бъде заместник-председател, както и с ресора, който получи.

„Твърде завоалирани са и бих казала доста поетични наименованията на сегашните ресори в ЕК. Още повече, когато има неизяснено портфолио, когато не са ясни параметрите, които ще работят следващите комисари, така много лесно се размива и отговорност“, каза вицепрезидентът.

Йотова допълни, че не може да се слага българският ресор в таблицата „повишение или понижение“: „Той е много сериозен и много ресурсен е, но не е от тези ресори, които ще предопределят политиката на ЕС оттук нататък. Дали Евросъюзът ще продължи на солидарния принцип, или ще надделее схващането на все повече държави, че еврозоната трябва да стане едно ядро, а всички останали – периферия“, каза вицепрезидентъ.

За случващото се в Българското национално радио

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай, заяви още Илияна Йотова.

„Чухме заявленията на ДАНС, на прокуратурата, че ще има пълно разследване на това защо за няколко часа спря ефирът на БНР, което е елемент от националната сигурност. Предварително бих искала да кажа, от всички тези изслушвания, да не се получи така, че истината да остане размита някъде в пространството и във времето, тъй като ние като български граждани чакаме конкретни и категорични отговори“, подчерта Йотова.

Според нея втората страна на въпроса е за „посегателството върху един български журналист и начина, по който е направено“: „Не съм чула до този момент официалния коментар на генералния директор на БНР. Чух известни обяснения и аргументи от директора в оставка на програма „Хоризонт“, но нито като журналист, нито като гражданин разбрах какви са тези аргументи. Още повече, струва ми се, че е твърде нелепо предложението за всеки репортер в БНР да има един двойник. Това какво означава, че всеки един репортер не отразява действителните събития и злоупотребява с истината в националния ефир и трябва някой да го коригира? Или този някой ще влиза вече с готова своя версия? Това е абсолютно несериозно“, каза Йотова.

„Тъй като става дума за БНР, което очевидно и естествено е един много сериозен информационен източник в нашето пространство и за толкова е спечелил доверието си, смятам, че имаме нужда и чакаме тези отговори“, каза Илияна Йотова.

За шпионския скандал

По повод т.нар. шпионски скандал вицепрезидентът изтъкна, че не може да определи случващото се като скандал по оста София-Москва. „И дано да съм права, защото ние получаваме информация „на час по лъжичка“ и аз не бих искала да влизам в тази спирала и да коментирам всеки нов факт. В качеството си на вицепрезидент не мога да си позволя да коментирам едно или друго становище с ясното съзнание, че всяка моя дума също прави внушение“, заяви Йотова и си запази правото на коментар след края на следствието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
ей тва е ресора батенца, ей тва е ресурса, ей тва са кадрите. друго си е като ги имаш. ей ся и един гйбек да метне кадъната и си е изпълнила задълженията....
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
офф то България отдавна трябваше да се е оттървала от комунистическите наследници във властта ако ме питаш, но... ей ви на, дрънкате глупости и се биете в гърдите
13
0
 
2
 
! Отговори
Дуро преди 4 години
Трябваше,беше отиде,ама не се върна!Питайте артиста Слабаков имаше ли,даваше ли,пушеше ли или само пиеше не си вярвайте много има и още нещо.ама....
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Otgovor na boez pradlo tia ot gerb sa bili bkp partiizi kato tebe nekaderno prosto prase
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Da ama ne samo prasni nadejdi ishvarljania kakto i s wolzvagen v bg njakoi hora po varhovete sa s rasvita fantasia ot jivkovo vreme u4enizite na jivkov s oarvi klas obrasovanie selenduri s zarvuli sega mutri milioneti miliarderi kak sa domuf4iev i bojkov ne se klopat merst si gi koi pove4e ima
10
1
 
3
 
! Отговори
Boez преди 4 години
vseki komunist donosnik I shpionin na moskva
9
2
 
2
 
! Отговори
Калоян преди 4 години
А вие, като медия, защо въобще не отразихте как се бие шута на неудобни журналисти? Защо дори в тази статия това се споменава бегло? Как може дори да не отразите, че се заглушава радиосигнала на националното радио, само и само за да не слушаме какво ще ни каже водещият? Що за журналист преценява, че това не е новина? Очаквам да не разрешите този коментар да види бял свят. Лек ден.
8
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
Бе с тия букли направо се излага. И като почне да говори...
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко, че вече не си евродепутат! Ако беше и ако Русия беше в ЕС, щяха да те изберат!
6
0
 
8
 
! Отговори
ПАРТИЗАНИН преди 4 години
МИ ТО ИМАШЕ ЕВРО ИЗБОРИ, ЗАЩО НЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ТЯХ.
5
1
 
2
 
! Отговори
Петров преди 4 години
БокУ каза че в ресора имало милЯрди.
4
2
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Не светотатствай. ЕС и Нато са пътя,истината и живота ако ще целия бг народ да умре в тяхно име,ще получи награда на небесата.
3
4
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Хахаха тоя от ЕС и НАТО ще излиза. Кога ще победим капитализма другарю? От 60те на миналия век му се каните.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е много скромно бе. По добре направо председател и примерно Корнелия Нинова да сложат, тя е страхотен кадър.
1
12
 
7
 
! Отговори
Както беше написал преди 4 години
"руския шпионин" в "доказателствата" дето поръчковото прокурорче изнесе:"България е колония на САЩ а запада се отнася с презрение към България"РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!30 години грабеж и средновековна мизерия СТИГАТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!