"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - за големите разузнавачи у нас

Ген. Тодор Бояджиев за приятелството си с "човека без лице" Маркус Волф
26 сеп 2019 16:23, Анисия Иванова
8

"Днес е премиерата на книгата "Тайни и загадки на "Тихия фронт". Много интересна книга от българския журналист Венелин Минев, чието подзаглавие  е "Големи български разузнавачи". Авторът е решил да ме включи в тази група, въпреки че аз не се виждам в нея", каза бившият разузнавач ген. Тодор Бояджиев в студиото "България сутрин"

Ген. Бояджиев сподели, че в книгата са описани големите разузнавачи след 9 септември. Според него разузнаването е професия с човешко лице и не е необходимо да се героизира.

"Има разузнавачи, които предават собствената си държава и служат на чужда. Даже и тези преди 9 септември, които са работили за разузнаването, тогава са защитавали конкретния държавен интерес. Приемам факта, че вече всичко може да се намери и тайни няма", коментира Тодор Бояджиев.

Той разказа за "човека без лице" Маркус Волф - ръководител на разузнаването на ГДР.

"Познавам Волф много близко, до падането на Берлинската стена беше на върха на немското разузнаване. Той беше големият шеф, а аз бях чирак тогава. След падането на стената той стана за мен Миша Волф, а аз за него - Тодор, роди се приятелство между нас. Той поиска престой в България за 2-3 месеца, докато отмине шумотевицата. Това е описано в книгата ми за Маркус", сподели Тодор Бояджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

В книгата си той описва шпионските "тройки" на разузнавача Маркус Волф.

"Обществото е лишено от информация за тези служби. Тази професия се героизира, а неинформираното общество е лесно за манипулиране. Затова искам да дам информация как изглеждат наистина службите. Няма нищо шпионско в скандала с Русия. Фактът, че има документи, които се публикуват, доказват, че нищо не е било крито", заключи ген. Бояджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Този филм не е предаване на живо. Там играят артисти в студио, по сценарий, под ръководството на режисьор."Aaа, така ли? Да не лъжеш?
7
3
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 4 години
Този филм не е предаване на живо. Там играят артисти в студио, по сценарий, под ръководството на режисьор.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Най гадната и жестока служба е ЩАЗИ на ГДР. Ако нашата ДС ВЪРВЕШЕ подкупче то. То за ЩАЗИ не е така. Филма "Живота на другите" го казва точно."---И по-гадни е имало. :) Точно същият филм го казва...
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най гадната и жестока служба е ЩАЗИ на ГДР. Ако нашата ДС ВЪРВЕШЕ подкупче то. То за ЩАЗИ не е така. Филма "Живота на другите" го казва точно.
4
6
 
5
 
! Отговори
niki преди 4 години
До АнонименЗа да имаш мнение дали е бил или не професионалист ,то трябва да си вътре в материята-разузнаване. А ти си общак по строежите? Е, как може да имаш професионално мнение? Гледай си киреча и варта, а другото остави за професионалистите.
3
5
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Тоя що не напише колко скелета има в гардероба? Аре стига книги и измислици.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
https://youtube/watch?v=4uqbJxwlAqk
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уважавам този човек като човешко същество (така както се старая да уважавам всички хора), но не го уважавам като професионалист. Въобще, почти никой "разузнавач" в България не мога да уважавам като професионалист. Всичките са просто едни ушенца, със самочувствие без покритие. И толкова много са навредили на държавата поради това, пък и не само на държавата ами и на много хора, които дори са по-морални и заслужили от тях... Направо няма накъде повече!