Северна Македония в ЕС? България ще я подкрепи, но все пак не безусловно

Каракачанов обаче не е съгласен, съседите се подигравали с нас
Обновена: 30 сеп 2019 12:13 | 30 сеп 2019 12:12, Камелия Цветанова
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след провелата се консултативна среща на тема
"Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС", предаде "Фокус".
Още по темата

Според него Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония е свършила много работа.

"Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които преди няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора", коментира Борисов.

"Да ги спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла", призна той.

По думите му позицията на България е, че и Албания трябва да върви заедно с преговорите за Северна Македония.

"Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се, това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП", добави още премиерът.

За разлика от Борисов лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов отсече, че не може да се даде безусловна подкрепа за Северна Македония по пътя й към ЕС, защото политиците й се подиграват с България.

"Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 – един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението", възмугти се още той.

Стана ясно, че на срещата се е коментирало и че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС.

"Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС", посочи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чуждо поклонничеството убива българщината.макдонците - сърбо филибългарите - русо фили.
100
1
 
3
 
! Отговори
МижиДаТеЛажем преди 4 години
Мноого приказки,голееми приказки без практически действия.Подобрението на отношенията трябваше да започне с договор за свободно излъчване на 10 български телевизии и 10 радиа в Македония.Как очаквате да македонската общественост да приема истините за за своето минало и настояще при положение,че е ежедневно облъчвана с лъжи.Значи 20 сръбски телевизии може, а 1 българска не може.Уллигофрени ли са нашите преговарящи с Македония,че не поставят това искане. Май са саботьори на българската кауза.
99
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спорове за и без това митологичната древна и съвременна история на България и Македония е нелепо да бъдат приравнявани по значение с реалния ни настоящ и бъдещ живот и няма защо да бъдат споменавани когато се говори за важни неща.
98
1
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Гледах днес нас.. р ните физиономии на Боко и Захариева,което никак не кореспондира с искането на Каракачанов.Очаквам намеса от външни сили и огъване на "карачките" на правителството.Да се обясни ясно на народа какво означават тия "особени" обстоятелства за подкрепата на Македония в ЕС.
97
9
 
3
 
! Отговори
интеграция преди 4 години
Аз предлагам изцяло да игнорираме историческата тематика въпреки разиграваните и от двете страни нелепи провокации и да изградим пътни, жп, електрически и други връзки, както и да улесним максимално посещенията, работата и заселването на хора от всяка от двете държави в другата.
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Холандерците ше са против, всички знаем защо. Но още веднаж да кажа, че не ни беше работа да се занимаваме с тях. Не само с Македония, целият Западен Балкан!
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
жалко нашите политици са *** за нищо не стават отвратен съм от тях
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влязат ли в ЕС "гордите" Макаци ще се изнесът на тумби и до 10 години Македония ще е албанска!
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АйсктрМного ми хареса ''..КОЛИ МЕ БУРА.."
92
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов да не надхвърля ролята си в кабинета и управлението .Има неща които не схваща и с инаитлък няма как да ги разбере .Процесите си текат и това е важното .
91
1
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Банкянското мекотело пак ли е готов да предаде истината, защото евроатлантическите му началници са го понатиснали ?
90
3
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Когато си никой трябва да правиш компромиси.Т.Живков каза като нямаш пари,нямаш право на мнение само изпълняваш,каквоти ти казват ГОЛЕМИТЕ държави,Сега тука махленски приказки на Каракачанов туй било онуй било ПРАЗНИ приказки,Козеруваш и изпълняваш ,когато си на дъното стигнал няма на къде.
89
6
 
11
 
! Отговори
Айсктр преди 4 години
Царе, общо минало, братя били, сестри. Честно, аз там братя и сестри нямам, не ми и пука какви ги плещят. Че ги вкараха в НАТО беше правилно, все пак по-добре да граничим със съюзна държава, така да се каже, изолира се и Сърбия,рисковете за страната намаляват. Истински важното е децата и семействата ни да са живи и здрави, да няма войни, размирици, да се позамогнем финансово. Другото е ала-бала- БЮРМ,Северна,Южна, Коли ме Бура за тези оркки.Били са българи, когато са били българи, сега не са.
88
5
 
2
 
! Отговори
8778 преди 4 години
ТОВА, ЧЕ ЕРДОГАНЯ ЧРЕЗ БЕЛИЯ КЛАН НА БОКО Е ОТКРАДНАЛ 5, 10 ИЛИ 20 МИЛИАРДА няма значение, защото приемането на Македония в ЕС е по-важно!!! Много важно за БЪЛГАРИЯ. Важно за българите.Как ще се противопоставим на Макрон и закона му за тираджиите без допълнителната помощ от Македония?Нима турските шпиони (бг политиците) ще гласуват или ще кажат, че са изтървали самолета.разберете МАКЕДОНИЯ ще убие турските шпиони в бг политиката.Македония ги знае кои са.те се разкриха. смърт!!! да живее
87
6
 
6
 
! Отговори
ТЪТЪ преди 4 години
ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КЕБАПА ПАТРИОТ ДЕТО ПРОДАДЕ ВСИЧКИ ВОЕННИ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ НА ТУРСКИ ФИРМИ.ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КАРА ШКЕМБЕТО ПАТРИОТ ДЕТО Е ТУРСКИ ШПИОНИН И ИСКА ДА НИ СКАРА С МАКЕДОНИЯ, ЗАЩОТО ЕРДОГАН ЗНАЕ, ЧЕ АКО ТОВА СТАНЕ ПЕЕВСКИ СИ ЗАМИНАВА. ЛИЧНО МАКЕДОНСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ ЩЕ ГО ЛИКВИДИРАТ.ИДВА ВРЕМЕТО ЗА ЛИКВИДИРАНЕТО НА ТУРСКИТЕ ТАЙНИ ШПИОНИ В БЪЛГАРИЯ.ТУК ВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРОШКА.ИЗБЕРАТ ЛИ МАКЕДОНИЯ ДА НЕ ВЛЕЗЕ В ЕС, КУРШУМИ... ЗАЩОТО ТОВА Е НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА.
86
4
 
4
 
! Отговори
787 преди 4 години
В МОМЕНТА ЕРДОГАН И ПЕЕВСКИ ДЕЙСТВАТ И ПЛАЩШАТ НА ТИКВАТА ДА НИ СКАРА С МАКЕДОНИЯ И КЕБАПА НЕ Е ПАТРИОТ А ТРУСКИ ШПИОНИН
85
12
 
3
 
! Отговори
897878 преди 4 години
ВСЕКИ ПОЛИТИК, КОЙТО НЕ СЕ СЪГЛАСИ МАКЕДОНИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЕС ЩЕ БЪДЕ СЪДЕН ОТ ВОЕНЕН СЪД СЛЕД ПРЕВРАТ ЩЕ БЪДЕ Р@..СТРЕ-ЛЯН КАТО КУЧЕ И ПРЕДАТЕЛ.
84
5
 
3
 
! Отговори
ЪЪРТ преди 4 години
ИМА ЛИ ЕДИН ЖИВ РОДНИНА НА БЪЛГАРСКИ ЦАР?ТУРЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ШПИОНИ, КОИТО ДНЕС СА В ПОЛИТИКАТА, ТЕХНИТЕ БАЩИ ГИ ПРЕДАДОХА НА ОСМАНЦИТЕ И ГИ ИЗБИХА.СЕГА ПАК НИ УБИВАТ. САМО, ЧЕ БЪЛГАРИНА Е ГЛУПАВ И НЕ РАЗБИРА, КОЛКО ВАЖНО Е ТОВА. ЗАЩОТО, АКО ТОВА СТАНЕ, ТУРЦИЯ ЩЕ СЕ СТРЕСНЕ.ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ В ЕС? ТОВА Е МНОГО ГОЛЯМА СИЛА В БЪДЕЩЕ.ИНАЧЕ НИКОГА НЯМА ДА МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ БЛАТОТО.ГЕНЕРАЛИТЕ ДА СЕ НАМЕСВАТ. ТУК ВЕЧЕ СТАВА ЗА НАМЕСА В НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. НЕ Т
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прoдaли сa Гoце зa пaри въпрoсa е бил в ценaтa, кoлкo ще кихнaт мaкедoнците.
82
4
 
0
 
! Отговори
ГФГФ преди 4 години
ВИДЯХТЕ ЛИ ТУРСКАТА ПАРТИЯ В ДЕЙСТВИЕ.ВИДЯХТЕ ЛИ КОИ СА ТУРСКИ ШПИОНИ СЕГА!!!ВРЕМЕ Е МАКЕДОНСКИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ И ШПИОНИ ДА ПОЧВАТ ДА У))Б(((И?%?ВАТ.ЕДОН Е ДА КРАДЕ ТИКВАТА, НО ТУК СТАВА ДУМА ЗАНЕЩО МНОГО ГОЛЯМО И КАТО ЕРДОГАН УСПЕЕ ДА НИ РАЗДЕЛИ С МАКЕДОНИЯ... БЪДЕЩЕТО НИ Е ПРЕДНАЧЕРТАНО. ВОТА НИ В ЕС НЯМА ДА Е СИЛЕН.ПАК ЩЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ С НАС.ЕРДОГАН С РАЗДЕЛЕНИЕ ПЕЧЕЛИ. ТАКА КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ ОСМАНЦИТЕ НИ ПОРОБИХА ЗА 5 ВЕКА.ОЩЕ 5 ВЕКА ЛИ ИСКАТЕ ИЛИ ЩЕ ИЗРИНЕМ